Με επιστολή που κατέθεσε στο Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Κρήτης ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων προτείνει τρόπους αντιμετώπισης των αρρυθμιών στην ισορροπία της αγοράς εργασίας της Κρήτης. Αναλυτικά αναφέρει:
Προς:
Πρόεδρο Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης,
κ. Γεώργιο Γιακουμάκη
Μέλη Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης
Κοιν.:
Διευθυντή Επιμελητηρίου Ρεθύμνης,
κ. Ευάγγελο Κουμεντάκη
ΘΕΜΑ: Πρόταση αντιμετώπισης των αρρυθμιών στην ισορροπία της Αγοράς Εργασίας της Κρήτης.
Αξιότιμε κε Πρόεδρε,
Σε μια από τις πιο κρίσιμες καμπές των τελευταίων δεκαετιών για την παγκόσμια Οικονομία, εν μέσω της πανδημικής κρίσης, και η Αγορά της Κρήτης επιχειρεί να επιστρέψει σταδιακά σε μια κανονικότητα. Το νέο περιβάλλον κανονικότητας είναι προφανές ότι δύσκολα θα θυμίζει το παρελθόν, καθώς η υγειονομική κρίση λειτούργησε ως καταλύτης για πολλές από τις αλλαγές που είχαν ήδη ξεκινήσει στην αγορά Εργασίας με την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση, την παγκοσμιοποίηση και τις δημογραφικές μεταβολές.
Τη χρονιά που μας πέρασε, οι επιχειρήσεις του νησιού της Κρήτης σε μερικούς από τους πιο δυναμικούς κλάδους της περιφερειακής Οικονομίας, όπως ο Τουρισμός, η Εστίαση και οι Κατασκευές αντιμετώπισαν ιδιαίτερα πιεστικά προβλήματα στην εξεύρεση προσωπικού, ακόμα και ανειδίκευτου. Το γεγονός αυτό υπονομεύει μέχρι σήμερα σοβαρά την αγωνιώδη προσπάθεια ανάκαμψής τους, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί απαράδεκτες πρακτικές υπερεντατικοποίησης εργασίας εις βάρος των εργαζομένων και της υγείας τους.
Αναμφίβολα, κάποιες πρώτες εκτιμήσεις για την έξαρση των αρρυθμιών στην Αγορά της Κρήτης αφορούν τη μετανάστευση εργαζομένων στο εξωτερικό ή την εσωτερική μετακίνηση λόγω αβεβαιότητας σε άλλους κλάδους της Οικονομίας, ενώ περιορισμένο ρόλο εκτιμάται ότι διαδραμάτισαν και τα έκτακτα κρατικά επιδόματα στήριξης από τις συνέπειες της πανδημίας. Σύμφωνα με τις πρώτες μελέτες της Αγοράς Εργασίας, 8 στις 10 επιχειρήσεις στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν δυσκολία κάλυψης κενών θέσεων εργασίας, ενώ πριν την πανδημία 6 στις 10 επιχειρήσεις αντιμετώπιζαν το συγκεκριμένο πρόβλημα. Επιχειρήσεις ζητούν εργαζομένους σε τομείς που δεν υπάρχει προσφορά και άνεργοι ζητούν δουλειά σε τομείς που δεν υπάρχει ζήτηση. Το χάσμα ανάμεσα στις δεξιότητες που δίνει το σύστημα εκπαίδευσης και κατάρτισης από τη μια και αυτές που ζητάει η αγορά από την άλλη είναι το μεγαλύτερο στην Ε.Ε. και η πανδημία το ενέτεινε δραματικά.
Αναμφίβολα, το πρόβλημα της ανεργίας στην Ελλάδα είναι διαχρονικό και όχι τωρινό. Η μείωση της Ανεργίας των Ελλήνων οφείλει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την Επιχειρηματική μας κοινότητα και την Εθνική Οικονομία, γιατί είναι κρίσιμο ζήτημα κοινωνικής συνοχής και προόδου. Είμαστε βέβαιοι, ότι το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας μας θα αποτελέσει για μια ακόμη φορά την «αιχμή του δόρατος» για την Ανάκαμψη του τόπου, υπό την προϋπόθεση ότι θα δημιουργηθεί ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο μέσα από έναν ευρύ κοινωνικό διάλογο.
Στο νέο οικονομικό περιβάλλον, με καταλύτη την ελπιδοφόρα ανάκαμψη του Τουριστικού κλάδου κατά τους τελευταίους μήνες, ο οποίος συνεισφέρει περισσότερο από το 50% του περιφερειακού Α.Ε.Π. και το 23% της Απασχόλησης της Κρήτης, οι θεσμικοί εκπρόσωποι της Κοινωνίας του νησιού οφείλουμε εγκαίρως να ξεκινήσουμε ένα συστηματικό και ουσιαστικό διάλογο για την επόμενη μέρα της Απασχόλησης και της Δίκαιης Ευημερίας των ανθρώπων μας.
Προτείνεται λοιπόν η ανάληψη στρατηγικής πρωτοβουλίας εκ μέρους του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου της Κρήτης για τη σύγκλιση μιας ευρείας θεσμικής σύσκεψης του συνόλου των οικονομικών, επιχειρηματικών, εργατικών, αυτοδιοικητικών, ακαδημαϊκών και πολιτικών φορέων του νησιού μας, με βασικούς στόχους:
Α. την ολοκληρωμένη και αξιόπιστη καταγραφή της σημερινής κατάστασης στην Αγορά Εργασίας της Κρήτης.
Β. τη συστηματική χαρτογράφηση και ανάλυση των διαθέσιμων Ευρωπαϊκών και κρατικών χρηματοδοτικών προγραμμάτων για την προώθηση ενεργητικών πολιτικών ενίσχυσης της Απασχόλησης.
Γ. την αξιολόγηση των διαθέσιμων εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατάρτισης εργαζομένων στην περιφέρεια Κρήτης, με έμφαση στους κλάδους υψηλής ζήτησης.
Δ. την κατάρτιση συναινετικού, ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού «Στρατηγικού Περιφερειακού Σχεδίου Απασχόλησης & Ανάκαμψης της Κρήτης».
Με αίσθημα ευθύνης και αποτελεσματικότητα, οι θεσμικοί εκπρόσωποι της Κοινωνίας της Κρήτης οφείλουμε συναινετικά να αναζητήσουμε ριζοσπαστικές λύσεις που θα θωρακίζουν την Αναπτυξιακή προοπτική του νησιού μας και θα αποτελούν πραγματική εγγύηση για το δίκαιο Μέλλον του.