Χαοτικές καταστάσεις δημιουργεί η αδυναμία πλήρους εφαρμογής του πτωχευτικού νόμου, που αφήνει έκθετους ευάλωτους δανειολήπτες στον κίνδυνο πλειστηριασμών και εξώσεων το 2022.
Aμφίβολο είναι πλέον αν μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζεται η συμφωνία κυρίων που έχει γίνει από τον Ιούνιο μεταξύ υπουργείου Οικονομικών, τραπεζών και εταιρειών διαχείρισης δανείων, ώστε να μείνουν «παγωμένοι» προσωρινά οι πλειστηριασμοί κατοικιών ευάλωτων οφειλετών, μέχρι να «στηθεί» ο ειδικός φορέας που θα τα αποκτά και θα τα εκμισθώνει στους παλιούς ιδιοκτήτες για να αποφεύγουν τις εξώσεις.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει το sofokleousin.gr, στις πρόσφατες συζητήσεις για τη 12η αξιολόγηση, όπου υπήρξαν υψηλές εντάσεις για τα προβλήματα στην εφαρμογή του πτωχευτικού νόμου, η κυβέρνηση επισημοποίησε την αδυναμία της να θέσει σε λειτουργία τον Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου 2022, όπως είχε δεσμευθεί. Η προθεσμία πήρε παράταση ως το τελευταίο τρίμηνο του 2022, με το επιχείρημα ότι θα πάρουν αρκετό χρόνο οι διαδικασίες του δημόσιου διεθνούς διαγωνισμού με διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου, μέσω του οποίου θα επιλεγεί ο ιδιώτης επενδυτής που θα αναλάβει τον Φορέα.
Εκτός από τα σοβαρά διαδικαστικά προβλήματα, στις συζητήσεις ανέκυψε και ένα σοβαρό στατιστικό/δημοσιονομικό ζήτημα που δεν έχει ακόμη πλήρως επιλυθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί ζήτησαν να αποσαφηνισθεί πλήρως το καθεστώς παροχής εγγυήσεων από το Δημόσιο προς τον Φορέα, καθώς αυτό ενδέχεται να επηρεάσει τις αποφάσεις της Eurostat για το αν ο Φορέας θα ταξινομηθεί στους οργανισμούς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, επηρεάζοντας τα δημοσιονομικά στοιχεία.