Σε συναγερμό βρίσκεται ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και οι ευρωπαϊκές χώρες μετά τον εντοπισμό μετάλλαξης του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία.
Η μία μετά την άλλη, χώρες της Ευρώπης αναστέλλουν τις πτήσεις τους από τη Βρετανία, υπό τον φόβο ότι αυτή η μετάλλαξη θα εξαπλωθεί με γοργούς ρυθμούς σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ ο ΠΟΥ βρίσκεται σε επαφή με αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου.
Στο πλαίσιο των πρώτων μέτρων προστασίας που λαμβάνει, καλεί τα μέλη του στην Ευρώπη να «ενισχύσουν τους ελέγχους τους» λόγω της νέας μετάλλαξης.
Εκτός της βρετανικής επικράτειας, κρούσματα έχουν καταγραφεί στη Δανία (9), όπως και στην Ολλανδία και την Αυστραλία, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, που συστήνει στα μέλη του να «ενισχύσουν τις ικανότητές τους προσδιορισμού της αλληλουχίας» του ιού, μέχρι να μάθουν περισσότερα για τους κινδύνους που θέτει η μετάλλαξη, επισήμανε μια εκπρόσωπος τύπου του ΠΟΥ Ευρώπης.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, εκτός των «προκαταρκτικών ενδείξεων ότι η μετάλλαξη θα μπορούσε να είναι περισσότερο μεταδοτική», η μετάλλαξη «θα μπορούσε επίσης να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα ορισμένων διαγνωστικών μεθόδων», σύμφωνα πάντα με «προκαταρκτικές πληροφορίες».
Αντιθέτως, δεν υπάρχει «καμία απόδειξη μιας αλλαγής της βαρύτητας της νόσου», ακόμα κι αν αυτό το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο ερευνών.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα δώσει περισσότερες πληροφορίες μόλις έχει μια «σαφέστερη εικόνα των χαρακτηριστικών αυτής της μετάλλαξης», τόνισε η εκπρόσωπος τύπου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, ερωτηθείσα από το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Στην Ευρώπη, όπου η μετάδοση είναι αυξημένη και έχει εξαπλωθεί, οι χώρες πρέπει να ενισχύσουν τις διαδικασίες τους ελέγχου και πρόληψης», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο ΠΟΥ συστήνει «σε όλες τις χώρες να αυξήσουν τις ικανότητές προσδιορισμού της αλληλουχίας του ιού Sars-Cov-2 όταν είναι δυνατό και να μοιραστούν τα δεδομένα σε διεθνές επίπεδο, ιδίως εάν ανιχνεύονται οι ίδιες προβληματικές μεταλλάξεις».
Εκτός των τριών χωρών που εντόπισαν στο έδαφός τους το στέλεχος που προέρχεται από τη Βρετανία, «διάφορες άλλες χώρες ενημέρωσαν τον ΠΟΥ για άλλες μεταλλάξεις που φέρουν ορισμένες γενετικές αλλαγές στη βρετανική μετάλλαξη», ιδίως μια μετάλλαξη που ονομάζεται «N501Y».
Η Νότια Αφρική, που ενημέρωσε επίσης για μια προβληματική μετάλλαξη την Παρασκευή, θεωρεί πως αυτή η μετάλλαξη «N501Y» ευθύνεται για έναν μεγαλύτερο αριθμό μολύνσεων.
Η χώρα «διεξάγει επιπλέον έρευνες για να κατανοήσει καλύτερα τη σύνδεση», υπογραμμίζει ο ΠΟΥ.
Σημειώνεται πως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα που αξιολογούνται συνεχώς, η νέα μετάλλαξη εξαπλώνεται πιο γρήγορα από την αρχική μορφή που είχε ο κορωνοϊός, ωστόσο δεν θεωρείται πιο θανατηφόρα.
Σε ό,τι αφορά δε στα εμβόλια, όπως επισημαίνουν επιστήμονες, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι η νέα μετάλλαξη αντιδρά διαφορετικά.
Σύμφωνα με τον επιστημονικό σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης Πάτρικ Βάλανς, αυτή η νέα μετάλλαξη έχει εξελιχθεί σε «κυρίαρχη» μορφή του κορωνοϊού. Εμφανίσθηκε στα μέσα του Σεπτεμβρίου στο Λονδίνο ή στο Κεντ και είναι παρούσα στο 62% των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί στο Λονδίνο τον Δεκέμβριο και στο 43% στην νοτιοανατολική Αγγλία, έναντι μόνο 28% στα μέσα Νοεμβρίου.