Τηλεδιάσκεψη εργασίας είχαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής 4/12, ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Χαρίτσης, οι αν. Τομεάρχες Χάρης Μαμουλάκης και Γιάννης Σαρακιώτης και ο Γεν. Γραμματέας της ΓΣΕΒΕΕ και μέλος της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Σκορίνης, με τον με τους Προέδρους των Εμπορικών Επιμελητηρίων, Ηρακλείου Μανώλη Αλιφιεράκη, Χανίων Αντώνη Ροκάκη, Ρεθύμνου Γιώργο Γιακουμάκη, Λασιθίου Θωμά Χαριτάκη, τον Πρόεδρο του τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Σταύρο Καρτέρη, καθώς και τον ΑντιπεριφερειάρχηΕπιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κρήτης, Αντ. Παπαδεράκη.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκε η δραματική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην αγορά της Κρήτης εξαιτίας της πανδημίας και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις αλλά και οι εργαζόμενοι, ενώ οι εκπρόσωποι των φορέων της Κρήτης έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου για τα επερχόμενα λουκέτα που αναμένεται να σημειώσουν ραγδαία αύξηση. Έγινε εκτενής συζήτηση για την αναγκαιότητα στήριξης των επιχειρήσεων με μη επιστρεπτέες ενισχύσεις, για σημαντικά προβλήματα της νέας καθημερινότητας, όπως είναι το θέμα των ενοικίων, αλλά και γιατη συσσώρευση νέων οφειλών των επιχειρήσεων για το 2021.Οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων καυτηρίασαν παράλληλα την στάση των τραπεζικών ιδρυμάτων οι οποίες δεν αναλαμβάνουν το μερίδιο της ευθύνης που τους αναλογεί, αλλά και τις ανισότητες που έχουν προκύψει από τις ρυθμίσεις αναστολής είσπραξης των επιταγών και τη λειτουργία του συστήματος Τειρεσίας σε αυτή την κρίσιμη περίοδο. Ως προς το Ταμείο Ανάκαμψης τέλος, τονίστηκε ότι οι σχετικές προτάσεις δεν φαίνεται να δίνουν έμφαση στους τομείς της ενίσχυσης του ΠΔΕ και των υποδομών, κάτι που για την Κρήτη έχει ιδιαίτερη σημασία.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης από την πλευρά του, παρουσίασε τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας Κρήτης, τις δυσκολίες, τις προκλήσεις αλλά και τις δεδομένες δυνατότητες που έχει η Περιφέρεια, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα πρόσθετης στήριξης από την πλευρά της Πολιτείας, ενώ έκανε αναφορά και σε Ευρωπαϊκά προγράμματα που θα μπορούσαν να έχουν αξιοποιηθεί με πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Όλοι οι συμμετέχοντες τέλος, τόνισαν την αναγκαιότητα δημιουργίας ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, το οποίο πέρα από τον τουριστικό τομέα, θα περιλαμβάνει σε πιο πρωταγωνιστικό ρόλο την πρωτογενή παραγωγή αλλά και τον κλάδο της μεταποίησης.