Νέο λογότυπο αποκτά το Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα (Ε.Σ.Π.Ε.Κ), το παλιότερο σε ισχύ Σήμα της Ελληνικής γαστρονομίας που από το 2002 έχει χορηγηθεί σε 800 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα.
Οπως ανακοίνωσε το Υπ. Τουρισμού «ενισχύεται το πλαίσιο που στοχεύει στην συστηματικότερη προώθηση του πλούτου και των εκφάνσεων της γαστρονομίας και οινικής παράδοσης των περιοχών της Ελλάδας αλλά και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και τη σύνδεση με τους τοπικούς παραγωγούς».
Ειδικότερα το Ειδικό Σήμα Ποιότητας για την Ελληνική Κουζίνα μέσα από την αξιολόγηση 30 κριτηρίων πιστοποιεί ότι μία επιχείρηση:
α) προσφέρει ικανοποιητικό επίπεδο εδεσμάτων που ακολουθούν ή βασίζονται στην ελληνική γαστρονομική παράδοση με έμφαση κατά περίπτωση σε τοπικές κουζίνες
β) χρησιμοποιεί ελληνικά προϊόντα, με έμφαση στα τοπικά προϊόντα και προϊόντα Π.Ο.Π.
γ) προωθεί συνολικά την ελληνική γαστρονομική και οινική παράδοση και παραγωγή
δ) προσφέρει ικανοποιητικό επίπεδο συνολικής παροχής υπηρεσιών
Στα νέα υποχρεωτικά κριτήρια, οι υποψήφιες επιχειρήσεις θα συμπεριλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
Το «Ειδικό Σήμα Ποιότητάς Ελληνικής Κουζίνας» είναι προαιρετικό. Έχει τριετή διάρκεια και χορηγείται κατόπιν διενέργειας ελέγχου από τριμελές συλλογικό όργανο, που αποτελείται από δύο υπαλλήλους του Υπουργείου Τουρισμού και έναν εκπρόσωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατόρων Ελλάδος (ΠΟΕΣΕ) που μας προτείνει η λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος.
Με την απόκτηση του «Ειδικού Σήματος Ποιότητάς Ελληνικής Κουζίνας» οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις εξασφαλίζουν μοριοδότηση στην πιστοποίηση για τη χορήγηση αστεριών, ενώ τα εστιατόρια συνδέονται με τον Τουρισμό Γαστρονομίας όπως ορίζεται στο άρθρο 14 του Ν.4582/2018 (Α’ 208).