ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι Επιχειρηματίες & οι Λογιστές-Φοροτεχνικοί των Χανίων διεκδικούν ευέλικτες βελτιώσεις στις νέες φορολογικές διατάξεις για να ενισχυθεί η φορολογική Δικαιοσύνη στην Οικονομία

Σήμερα, διοργανώθηκε κοινή συνέντευξη Τύπου από το Επιμελητήριο Χανίων και τον Σύλλογο Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Χανίων στην έδρα της Επιχειρηματικής Κοινότητας. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, και η Πρόεδρος του Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Χανίων, κα. Μαρίνα Σαριδάκη, στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας τους για την έμπρακτη στήριξη των επιχειρηματιών των Χανίων και την αξιόπιστη ενημέρωση της Ελληνικής Πολιτείας, παρουσίασαν τα πρώτα βασικά τους συμπεράσματα  από την ενεργοποίηση του πρόσφατου φορολογικού νόμου 5073/2023 κι ενώ έχει ξεκινήσει η υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων.

Την ίδια στιγμή που οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των οφειλετών του ελληνικού Δημοσίου αλλά και των Ταμείων, σήμερα ξεπερνούν τα 155 δισ. ευρώ, το 1% των οφειλετών (28.000) χρωστούν περίπου το 90% του συνόλου. Από τα 107 δισ. ευρώ των οφειλών στην εφορία, μόνο τα 5,5 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση. Και από τους 608.000 οφειλέτες σε διακανονισμό, οι 250.000 διαπιστώνεται ότι δεν παραμένουν συνεπείς στις ρυθμίσεις τους.

Οι φορολογικές δηλώσεις που είχαν «ανεβεί» μέχρι την περασμένη εβδομάδα στο Taxis ανέρχονται σε 2,3 εκατ. σε  σύνολο 6,6 εκατ. που υποβλήθηκαν πέρυσι, ενώ η καταληκτική προθεσμία εκπνέει στις 26 Ιουλίου. Περίπου 1,3 εκατ. δηλώσεις θα υποβληθούν φέτος αυτόματα από το σύστημα Taxis.

Από τα εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν πλέον εκδοθεί, προκύπτει ότι το 28,95% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 636.498 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 760,9 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για στις δηλώσεις αυτές είναι 30% αυξημένος, καθώς ανέρχεται στα 1.195 ευρώ από 919 ευρώ που ήταν πέρυσι στο αντίστοιχο δείγμα των εκκαθαριστικών σημειωμάτων, με την πρόσθετη επιβάρυνση να οφείλεται αποκλειστικά στον τεκμαρτό τρόπο φορολόγησης των ελευθέρων επαγγελματιών.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Στο δυσμενές περιβάλλον για την Ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας μας, στο οποίο η μεσοσταθμική αύξηση του λειτουργικού κόστος των επιχειρήσεων κατά τα τελευταία δύο χρόνια ξεπερνά το 40%, ως Επιμελητήριο Χανίων, συνεχίζουμε συναινετικά και τεκμηριωμένα να διεκδικούμε και να προτείνουμε μέτρα για την ανακούφιση ιδιαίτερα της μικρομεσαίας Επιχειρηματικότητας, σε στενή συνεργασία και με το Σύλλογο Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Χανίων. Αποτελεί ενθαρρυντική εξέλιξη ότι τον τελευταίο καιρό εκφράζονται δημόσια από την ηγεσία της Ελληνικής Πολιτείας προθέσεις για συναινετικές βελτιώσεις σε διατάξεις που προκαλούν φορολογικές αδικίες ή δυσλειτουργίες. Η ενίσχυση της εμπιστοσύνης αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την Οικονομική Ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Με δεδομένο ότι στην Ελλάδα οι άδικοι έμμεσοι φόροι ξεπερνούν από καιρό το 19% -ως ποσοστό του ΑΕΠ – (στην Ευρώπη κυμαίνονται στο 13,5%) και τα έσοδα από άμεσους φόρους στην Ελλάδα είναι 8,5% – ως ποσοστό του ΑΕΠ – (ενώ στην Ευρώπη ξεπερνούν το 13%), εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε στην ανάγκη για άμεσα κίνητρα επιβράβευσης του φορολογικά & ασφαλιστικά συνεπούς Επιχειρηματία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το υπουργείο Οικονομικών στο πρώτο πεντάμηνο του 2024 ήδη καταγράφει υπέρβαση φορολογικών εσόδων ύψους 1,44 δις ευρώ, τα οποία προέρχονται και από την καλύτερη του αναμενομένου είσπραξη των έμμεσων φόρων.

Από πλευράς μας, έχουμε από καιρό παρουσιάσει τις στρατηγικές και ολοκληρωμένες μας θέσεις από κοινού με τους δυναμικούς Λογιστές και Φοροτεχνικούς του τόπου μας. Όλες οι πολιτικές και παραγωγικές δυνάμεις της χώρας οφείλουμε να συνθέσουμε μαζί ένα απλό, δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα με ορίζοντα δεκαετίας. Οι επιχειρήσεις μας έχουν ανάγκη δραστικής μείωσης των εργοδοτικών εισφορών και ταύτιση ή έστω προσέγγιση του φορολογικού συντελεστή, προκειμένου να εξαλειφθεί το λάθος δίλημμα μεταξύ της ασφαλιζόμενης εργασίας ή της φορολόγησης. Είναι δίκαιο να εξασφαλίσει η Πολιτεία τη δυνατότητα δημιουργίας «αφορολόγητου αποθεματικού» σε συνεπείς ασφαλιστικά και ενήμερες φορολογικά επιχειρήσεις κάθε νομικής μορφής για επενδύσεις παγίων και προσλήψεις πλήρους απασχόλησης. Ήλθε η ώρα για την εφαρμογή κοινού φορολογικού συντελεστή 20% επί των κερδών επιχειρήσεων (flat tax), ανεξαρτήτως της νομικής μορφής».

Από την πλευρά της, η Πρόεδρος του Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Χανίων, κα Μαρίνα Σαριδάκη, τόνισε ότι «είναι κομβικής σημασίας το γεγονός ότι η πανελλήνια “Συντονιστική Επιτροπή Ελευθέρων Επαγγελματιών – Επιστημόνων – Επαγγελματοβιοτεχνών – Εμπόρων” πρόσφατα κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας αιτήσεις ακυρώσεως του φορολογικού νόμου 5073/2023 , με τον οποίο θεσμοθετήθηκε τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιστήμονες. Συνεπώς, η Ελληνική Δικαιοσύνη θα κρίνει σε μερικούς μήνες την ορθότητα όλων των επιχειρημάτων, όπως έχουμε καταθέσει κι εμείς από πλευράς μας στο δημόσιο διάλογο, κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου τον περασμένο χειμώνα.

Μέχρι την απόφαση της Δικαιοσύνης, η κοινή άποψή μας με το Επιμελητήριο Χανίων είναι ότι μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε συναινετικά σε ευέλικτες και δίκαιες αλλαγές, στα κρίσιμα ζητήματα που ήδη σήμερα διαπιστώνεται ευρύτερη συναίνεση. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνεται ο ελεύθερος επαγγελματίας που έχει προσλάβει προσωπικό διότι αυτό προσμετράται 10% επιπλέον στο εισόδημα του. Είναι άδικο να τιμωρείται με +5% ο ειλικρινής επαγγελματίας που έχει εκδώσει με συνέπεια περισσότερες αποδείξεις από το μέσο όρο του κλάδου του. Επιπλέον, καθώς το ελάχιστο καθαρό εισόδημα ορίζεται ως ο ετήσιος κατώτατος μισθός, είναι σκληρό να προσαυξάνεται κατά 10% ανά τριετία, μετά το έκτο έτος δραστηριότητας της ατομικής επιχείρησης. Είναι γεγονός ότι το “Taxis” για την υποβολή των δηλώσεων άνοιξε καθυστερημένα και διαπιστώνουμε ήδη σημαντικά λάθη και τεχνικά προβλήματα (π.χ. στις ονομασίες οικισμών). Δεν είναι απλή – και μάλιστα αναδρομικά – η αναζήτηση και επιμέρους κατηγοριοποίηση των εσόδων του κάθε επαγγελματία από όλες τις διαφορετικές πηγές δραστηριότητάς του. Αποτελεί «μονόδρομο» ένα συγκεκριμένο, προσδιορισμένο χρονικό διάστημα 5 μηνών για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ώστε να ανταπεξέλθουμε με επάρκεια στις νέες σύνθετες απαιτήσεις».

 Το Επιμελητήριο Χανίων και ο Σύλλογος Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Χανίων υπενθυμίζεται ότι έχουν δημοσιοποιήσει από τις αρχές του χρόνου (26/01/2024) τις ολοκληρωμένες στρατηγικές τους προτάσεις προς την Ελληνική Πολιτεία για την ανακούφιση της Χανιώτικης Επιχειρηματικότητας (βλέπε αναλυτικά: https://chania-cci.gr/2024/01/oi-epicheirimaties-kai-oi-logistes-forotechnikoi-ton-chanion-syntonizoun-tis-theseis-kai-tis-draseis-tous-gia-tin-omali-leitourgia-tis-agoras/).