ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Η Κρήτη ισχυρή γέφυρα Ανάπτυξης της Ελληνο-Ινδικής συμμαχίας». Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Οικονομίας σε διευρυμένη σύσκεψη εργασίας στο Επιμελητήριο Χανίων για τις στρατηγικές ευκαιρίες ανάπτυξης της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ Ινδίας και Κρήτης.

Στο Επιμελητήριο Χανίων πραγματοποιήθηκε διευρυμένη σύσκεψη με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρίας Κρήτης και επίκεντρο τις πολυδιάστατες αναπτυξιακές ευκαιρίες συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων της Κρήτης και της Ινδίας, η οποία σήμερα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη (+8%) από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη. Στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής εταιρικής σχέσης Ελλάδας και Ινδίας, η χώρα μας θα αποτελέσει κύρια πύλη των Ινδικών προϊόντων στις Αγορές της Ευρώπης.

Στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν σε θεσμικό επίπεδο ο κ. Άγγελος Τσαβδάρης, Πρόεδρος του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Οικονομίας, ο κ. Αντώνης Ροκάκης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, μαζί τον κ. Δημήτρη Μουντάκη, Υπεύθυνο Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων, ο κ. Στράτος Φλεμετάκης, Πρόεδρος της Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρίας Κρήτης, μαζί με τον κ. Σπύρο Μπαλαντίνο, Αντιπρόεδρο και Περιφερειακό Σύμβουλο, και ο κ. Μανώλης Καρπαδάκης, Αντιρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης.

Από πλευράς του προέδρου του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Οικονομίας επισημάνθηκε η δυναμική πρόοδος στις οικονομικές σχέσεις των δύο πλευρών, σε συνδυασμό με τις πρόσφατες σημαντικές επενδύσεις σε στρατηγικούς τομείς με έμφαση στην Αγροδιατροφή, στον Τουρισμό και στις Υποδομές. Μάλιστα, ιδιαίτερα σημαντική για τις προοπτικές της συνεργασίας στην Οικονομία της Κρήτης κρίνεται η συμμετοχή της Ινδικής “GMR Airports” στην κατασκευή, μέσω σύμβασης παραχώρησης, του νέου αεροδρομίου του Ηρακλείου, το οποίο υπολογίζεται ότι θα εξυπηρετεί 10.000.000 επιβάτες ετησίως, κατά την ενεργοποίησή του το 2027, ενώ κατά τη διάρκεια της περιόδου παραχώρησης αναμένεται να ξεπεράσει τους 18.000.000 σε ετήσια βάση.

Στο τέλος της σύσκεψης, συμφωνήθηκε να ξεκινήσει άμεσα ο σχεδιασμός ενός Ελληνο-Ινδικού Επιχειρηματικού Forum στα Χανιά με τη συμμετοχή επιχειρήσεων και από τις δύο χώρες, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές συζητήσεις και διάλογος για την αποτελεσματική προώθηση των διακρατικών επενδύσεων και της οικονομικής ανάπτυξης με «γέφυρα» την Κρήτη. Επιπλέον, οι φορείς της Κρήτης συμφώνησαν με τον επικεφαλής του Ελληνο-Ινδικού Επιμελητηρίου να αναληφθεί κοινή δράση με στόχο την ολοκληρωμένη ενημέρωση και προώθηση στις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς της Κρήτης των νέων δυνατοτήτων πρόσκλησης εργατικού δυναμικού από την Ινδία, στο πλαίσιο της υπό ολοκλήρωση διακρατικής συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.