ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Το Επιμελητήριο Χανίων και η νέα Πρέσβης της Σλοβακίας στην Ελλάδα προωθούν τη διεύρυνση της αναπτυξιακής συνεργασίας πέραν του Τουρισμού».

Σήμερα, η νέα πρέσβης της Σλοβακίας στην Ελλάδα, κα. Marcela Hanusova, συνοδευόμενη από τον επίτιμο πρόξενο της χώρας της στην Κρήτη, κ. Σταύρο Πατεράκη, επισκέφτηκαν το Επιμελητήριο Χανίων και πραγματοποίησαν σύσκεψη εργασίας με τον Πρόεδρο, κ. Αντώνη Ροκάκη, επικεφαλής του θεσμικού φορέα της Επιχειρηματικότητας, με στόχο την αποτίμηση της εξέλιξης των εμπορικών σχέσεων, μετά την καταστροφική πανδημία και την αναζήτηση νέων στρατηγικών ευκαιριών ενδυνάμωσής τους.

Από την πλευρά των διπλωματικών εκπροσώπων της Σλοβακίας αναδείχθηκαν οι δυναμικά αναπτυσσόμενες τουριστικές σχέσεις συνεργασίας μεταξύ της χώρας τους και της Κρήτης, καθώς το νησί έχει κατακτήσει κεντρικό μερίδιο της αγοράς εξερχόμενου Τουρισμού μεταξύ των Σλοβάκων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κρήτη διαθέτει ήδη τη δυναμική ώστε τα επόμενα χρόνια να προσεγγίσει ακόμα και το 10% του συνόλου του Σλοβακικού Τουρισμού. Αντίστροφα, αξιοσημείωτη είναι και η σταθερή ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος αρκετών χιλιάδων επισκεπτών από την Ελλάδα στην Σλοβακία, η οποία ενισχύεται το χειμώνα, με δεδομένο το ότι η χώρα διαθέτει αναπτυγμένες εγκαταστάσεις και υποδομές για χειμερινό και ιαματικό Τουρισμό. Η νέα πρέσβης της Σλοβακίας στην Ελλάδα, κα. Marcela Hanusova, έθεσε ως στρατηγική προτεραιότητα της θητείας της στη χώρα τον ευρύτερο εμπορικό τομέα και για το λόγο αυτό ήδη έχει υπογραφεί μνημόνιο στρατηγικής συνεργασίας με την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου “Enterprise Greece”.

Ο Προέδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, τόνισε χαρακτηριστικά: «Είναι ιδιαίτερη τιμή για την Επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων να υποδεχόμαστε τη νέα πρέσβη της Σλοβακίας στην Ελλάδα, με την οποία αναζητήσαμε από κοινού τρόπους να επεκτείνουμε την εξαιρετική μας συνεργασία από τον Τουρισμό και σε άλλους σημαντικούς κλάδους της Χανιώτικης Οικονομίας. Ιδιαίτερη αισιοδοξία δημιουργείται από τη δυναμική φετινή επανάκαμψη των Σλοβάκων Τουριστών στο νησί μας στα επίπεδα τους 2019, πριν την κρίση της πανδημίας. Εμείς δώσαμε έμφαση και στις σημαντικές δυνατότητες για τα προϊόντα υψηλής ποιότητας του Χανιώτικου πρωτογενή και μεταποιητικού τομέα, τα οποία αποτελούν διαρκή πόλο έλξης και σημειώνουν αυξανόμενη ζήτηση και αναγνώριση από τους Σλοβάκους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν συχνά την ευκαιρία να τα δοκιμάσουν κατά τις διακοπές τους στον τόπο μας. Με την πρέσβη κα. Hanusova συμφωνήσαμε να θέσει υπό την αιγίδα της τη συνδιοργάνωση μεταξύ Εμποροβιομηχανικών Επιμελητηρίων Μπρατισλάβας και Χανίων επιχειρηματικής αποστολής αποτελούμενης από  ενδιαφερόμενους εξαγωγείς από τα Χανιά στην πρωτεύουσα της Σλοβακίας με στρατηγικό στόχο την ενίσχυση των εμπορικών συνεργασιών και με την ευρύτερη αγορά του “Visegrad Group” των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης, η οποία αριθμεί περισσότερους από 70.000.000 καταναλωτές».