ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ανοίγει αυλαία τη Τετάρτη 26 Ιουλίου. Το “Φεστιβάλ γης – άνθρωποι και προϊόντα”. Στο προαύλιο του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων. Συνδιοργανωτής το Επιμελητήριο Χανίων.

Κάλεσμα στους επισκέπτες, ντόπιους και ξένους, να γίνουν οι πρωταγωνιστές του φετινού τετραήμερου «Φεστιβάλ Γης – Άνθρωποι & Προϊόντα», με σύνθημα «Χανιά – τόπος να’ ρθεις, τρόπος να ζεις», που ξεκινάει την Τετάρτη 26 Ιουλίου, στην αυλή του 1ου Γυμνασίου Χανίων, απεύθυναν , κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι διοργανωτές.

Όπως επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής «δεν πρόκειται απλά για μια έκθεση προϊόντων στα περίπτερα, αλλά πρόκειται για μια ολιστική προσέγγιση των Χανίων, σαν τόπος, σαν άνθρωποι και είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να προβάλλουμε τον τόπο μας».

«Φέτος κάνουμε ένα ακόμα μεγαλύτερο βήμα και δεν θα μιλήσουμε μόνο για τα προϊόντα, αλλά θα πάμε πιο βαθειά και θα παρουσιάσουμε διαδικασίες παραγωγής προϊόντων, συνδέοντας τα με την ιστορική διαδρομή του τοπικού μας πολιτισμού» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας, πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης, Αντώνης Παπαδεράκης.

«Με το σύνθημα «Χανιά – τόπος να’ ρθεις, τρόπος να ζεις» το δεύτερο Φεστιβάλ Γης, ξεκινά ακόμα πιο δυναμικά με ισχυρό θεμέλιο τη μαζική περσινή ανταπόκριση περισσότερων των 10.000 επισκεπτών. Το Επιμελητήριο Χανίων σήμερα με συνέπεια διευρύνει περαιτέρω την πλατιά σύμπραξή του με την αυτοδιοίκηση, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους φορείς, τους παραγωγούς και τα πολιτιστικά σχήματα του τόπου μας, όπως άλλωστε μαρτυρούν και τα δεκάδες εκθεσιακά περίπτερα του Φεστιβάλ Γης», ανέφερε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης.

Από την πλευρά τους οι δήμαρχοι Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, Πλατανιά, Γιάννης Μαλανδράκης, Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης και ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Κισάμου, Γιώργος Χαχλάκης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη του Φεστιβάλ και τόνισαν τη σημασία που έχει η προβολή τόσο των τοπικών προϊόντων όσο και των ανθρώπων της παραγωγής τους.

Η διευθύντρια Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης Μαρία Πετραντωνάκη αναφέρθηκε στη βιωματική διάσταση και τις παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις του τετραημέρου.

Οι ώρες λειτουργίας του Φεστιβάλ θα είναι από τις 6.00 μ.μ. έως 11.30 μ.μ. καθημερινά.

Εισήγηση Προέδρου Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνη Ροκάκη στη Συνέντευξη Τύπου

“Το Επιμελητήριο Χανίων είπε ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ Αντώνης Ροκάκης, αναγνωρίζοντας από την πρώτη στιγμή τις πιεστικές και συνεχιζόμενες διεθνείς συνθήκες του δυσμενούς οικονομικού περιβάλλοντος, το οποίο αντιμετωπίζουν και οι Χανιώτικες επιχειρήσεις του Αγροδιατροφικού κλάδου, αντέδρασε στρατηγικά με στοχευμένες πρωτοβουλίες εξωστρέφειας και πολυδιάστατων συνεργασιών. Ανάμεσα στις στρατηγικές δράσεις μας και η πρωτοπόρος διοργάνωση του «Φεστιβάλ Γης – Άνθρωποι και Προϊόντα», η οποία θέτει στο επίκεντρο την Επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων σε συνδυασμό με τους πολύτιμους παραγωγούς μας.

Με το σύνθημα «Χανιά-τόπος να’ ρθεις, Τρόπος να ζεις» το δεύτερο Φεστιβάλ Γης, ξεκινά ακόμα πιο δυναμικά με ισχυρό θεμέλιο τη μαζική περσινή ανταπόκριση περισσότερων των 10.000 επισκεπτών. Το Επιμελητήριο Χανίων σήμερα με συνέπεια διευρύνει περαιτέρω την πλατιά σύμπραξή του με την Αυτοδιοίκηση, την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, τους Φορείς, τους Παραγωγούς και τα πολιτιστικά σχήματα του τόπου μας, όπως άλλωστε μαρτυρούν και τα 60 εκθεσιακά περίπτερα του Φεστιβάλ Γης.

Από την Τετάρτη 26 μέχρι και το Σάββατο 29 Ιουλίου, με τη μεγάλη μας γιορτή Διατροφικού Πολιτισμού τοποθετούμε στο επίκεντρο την υπό ανακαίνιση περιοχή της ιστορικής Δημοτικής Αγοράς της πόλης μας, στο προαύλιο του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων. Για μια ακόμη χρονιά, από την καρδιά του διεθνώς φημισμένου Χανιώτικου καλοκαιριού, απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση στους χιλιάδες επισκέπτες του τόπου μας να απολαύσουν και φέτος μαζί με τους συμπολίτες μας, μικρούς και μεγάλους, μέσα από σύγχρονους και βιωματικούς τρόπους, πολυδιάστατες εμπειρίες Γεύσεων, Εκπαίδευσης, Τεχνολογίας, Αειφορίας και Πολιτιστικής παράδοσης.

Πολλές ιστορικές αλλά και αρκετές πρωτοπόρες επιχειρήσεις του μεταποιητικού κλάδου των Χανίων, ανταποκρίθηκαν στην «ανοιχτή» πρόσκληση του Επιμελητηρίου Χανίων, με μηδενικό εκθεσιακό κόστος, για να παρουσιάσουν με πολυδιάστατο και άμεσο τρόπο στους χιλιάδες επισκέπτες του Φεστιβάλ την υψηλή ποιότητα και τον τεράστιο πλούτο της Χανιώτικης Γης. Επιπλέον, στην ίδια κατεύθυνση δημιουργήσαμε ειδικά για το φεστιβάλ Γης «έξυπνες» δράσεις ενημέρωσης, γευσιγνωσίας, δικτύωσης, χειρωνακτικής παράδοσης και σύγχρονων πρακτικών καλλιέργειας και τυποποίησης.

Στο πλαίσιο της πολυδιάστατης εξωστρέφειας των δράσεων μας, διασφαλίσαμε όπως και πέρσι, ότι όλες οι Χανιώτικες επιχειρήσεις που συμμετέχουν στο «Φεστιβάλ Γης» θα έχουν δωρεάν την ευκαιρία να εκθέσουν δωρεάν τα προϊόντα τους και από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Η Μινωική γευστική πρόταση υπερέχει γιατί «πηγάζει» από έναν μοναδικό πολιτισμό ηλικίας τουλάχιστον 5.000 ετών, με επίκεντρο τα ξεχωριστά προϊόντα της ευλογημένης Κρητικής Γης. Κατά τα τελευταία χρόνια, οι εξωστρεφείς Χανιώτες επιχειρηματίες και οι πολύπειροι παραγωγοί μας, με σχέδιο και σκληρή δουλειά, κατορθώσαμε να υπερβούμε τα τεράστια εμπόδια των αλλεπάλληλων οικονομικών κρίσεων, κατακτώντας διαρκώς νέες διεθνείς αγορές και ανοδικούς εξαγωγικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τους δεκάδες επιχειρηματίες συναδέλφους μας, οι οποίοι έσπευσαν να «αγκαλιάσουν» με ενθουσιασμό το πρωτοποριακό «Φεστιβάλ Γης» και με την ενεργή συμμετοχή τους εξάντλησαν τη διαθεσιμότητα των εκθεσιακών του χώρων. Σήμερα, για μια ακόμη φορά, οι Χανιώτες επιχειρηματίες αποδεικνύουμε στην πράξη ότι η δική μας ενότητα, σε συνδυασμό με σχέδιο και σκληρή δουλειά και σε συνεργασία και με το σύνολο των θεσμικών φορέων του τόπου μας, είναι ο μοναδικός σίγουρος δρόμος για την Ανάκαμψη και το Μέλλον”.