Ένα ξεκάθαρο οικολογικό μήνυμα για την ανάγκη προστασίας του πλανήτη και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης έστειλαν 1007 γραφίστες – καλλιτέχνες από 60 χώρες του κόσμου που συμμετείχαν στον 7ο Διεθνή Διαγωνισμό Αφίσας του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη και ο οποίος είχε θέμα “Ο Πλανήτης Γη στο οικολογικό σταυροδρόμι”.
Η απονομή των βραβείων πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο το μεσημέρι στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Μουσείου, με το Α΄ βραβείο με έπαθλο 2000 ευρώ να απονέμεται στον Τζαχόρας Επς από τις Η.Π.Α., το Β΄ βραβείο με έπαθλο 1500 ευρώ στην Ελληνίδα Εβελίνα Σερέτη και το Γ΄ βραβείο με έπαθλο 1000 ευρώ στον Ελβετό Αντρέας Στέτλερ. Το βραβείο κοινού απέσπασε ο Κωνσταντίν Μικχαήλωφ από την Κύπρο, ενώ ο Γαβριήλ Νύκταρης από το Ρέθυμνο τιμήθηκε με ένα βραβείο – έργο που δημιούργησε ο Χανιώτης γλύπτης και μέλος της κριτικής επιτροπής Γιάννης Μαρκαντωνάκης, για την χρήση ανακυκλώσιμων υλικών στην αφίσα του.
Η εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό του ιδρυτή και προέδρου του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη Γαρεδάκη, ο οποίος ευχαρίστησε τους κ.κ. Σταύρο Αρναουτάκη (περιφερειάρχης Κρήτης), Χαράλαμπο Κουκιανάκη (δήμαρχος Αποκορώνου) και Μανόλη Αποστολάκη (πρόεδρο της ΕΤΑΝΑΠ) για τη στήριξή τους στον φετινό διαγωνισμό και τη χορηγία των 3 πρώτων βραβείων, τα οποία και απένειμαν. Παράλληλα, ο κ. Γαρεδάκης αφού ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν στην τελετή απονομής, έκανε αναφορά στην τιμητική παρουσία της πρώην υπουργού, βουλευτού, επιτρόπου της Ε.Ε. και σήμερα προέδρου του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Άννας Διαμαντοπούλου, του ομότιμου καθηγητή του ΕΚΠΑ Μιχάλη Μεϊμάρη και του καθηγητή χειρουργικής του ΑΠΘ Γιάννη Γαλάνη, ενώ αναφερόμενος στις δυσκολίες που αντιμετώπισε το Μουσείο κατά το παρελθόν -θέτοντας σε κίνδυνο ακόμα και την ύπαρξή του- υπογράμμισε τη στήριξη που έλαβε μέσα από διαφανείς διαδικασίες ο φορέας έπειτα από πρωτοβουλία του Στέλιου Νικηφοράκη.
Στη συνέχεια η μουσειολόγος και ιστορικός Τέχνης Μυρτώ Κοντομιτάκη έκανε μια σύντομη αναδρομή στον Διεθνή Διαγωνισμό Αφίσας, ενώ η δημοσιογράφος Ελένη Φουντουλάκη παρουσίασε τα μέλη της Κριτικής Επιτροπής.
ΟΜΙΛΗΤΕΣ
Παίρνοντας τον λόγο η Κριτική Επιτροπή που απαρτίζονταν από τους Γιάννη Φίλη, πρώην πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Γιάννη Μαρκαντωνάκη, εικαστικό, και Αντώνη Παπαντωνόπουλο, λιθογράφο – τυπογράφο, ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στην επικαιρότητα του θέματος του διαγωνισμού. «Αν και η επιστήμη είναι σαφής, η ανθρώπινη δραστηριότητα και η επιδίωξη του εφήμερου κέρδους καταστρέφουν το σπίτι μας», σημείωσε ο κ. Φίλης και αναφέρθηκε στις πολλές και διαφορετικές διαστάσεις της περιβαλλοντικής κρίσης: από την υπερθέρμανση του πλανήτη μέχρι τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την υποξία που πλήττει τους ωκεανούς.
Μίλησε ακόμα για το πάθος και την ποιότητα των καλλιτεχνών που έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό, χαρακτηρίζοντας την όλη διαδικασία ως ένα μικρό βήμα στην κατεύθυνση ευαισθητοποίησης των ανθρώπων για τη σωτηρία του πλανήτη.
Ο εικαστικός Γιάννης Μαρκαντωνάκης αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο η επιτροπή κατέληξε στα βραβευμένα έργα κάνοντας λόγο για «δημοκρατικές διαδικασίες, με αμοιβαίες υποχωρήσεις από όλα τα μέλη προκειμένου να επιτευχθεί σύγκλιση των απόψεων». Υπογράμμισε ακόμα τον καλλιτεχνικό πλούτο των αφισών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό, ενώ χαρακτήρισε παρήγορο και φωτεινό το γεγονός της μεγάλης συμμετοχής νέων ανθρώπων σε έναν διαγωνισμό με σαφές περιβαλλοντικό μήνυμα.
«Οι περισσότερες από χίλιες συμμετοχές δεν φανερώνουν μόνο το κύρος και το εκτόπισμα του Μουσείου αλλά τον έντονο προβληματισμό των νέων ανθρώπων για τα περιβαλλοντικά θέματα», σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο λιθογράφος – τυπογράφος Αντώνης Παπαντωνόπουλος.
Μετά τα μέλη της επιτροπής, προβλήθηκε βίντεο με χαιρετισμούς συμμετεχόντων στον διαγωνισμό.
Κατά τη διάρκεια της απονομής ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης μίλησε για την υπερτοπική εμβέλεια του Μουσείου Τυπογραφίας και υπογράμμισε ότι όλοι οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να το στηρίξουν.
Ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης αναφέρθηκε στο μήνυμα που έστειλε ο φετινός διαγωνισμός για την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος, ενώ η πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Άννα Διαμαντοπούλου -που χορήγησε και απένειμε το βραβείο κοινού- τόνισε ότι πέρα από την κοινή διαπίστωση του προβλήματος της κλιματικής κρίσης και του διεθνή χαρακτήρα του, είναι σημαντικό να βρεθούν οι εκείνοι που θα δώσουν τις λύσεις.
Στην εκδήλωση που τίμησαν με την παρουσία τους φίλοι και συνεργάτες του Μουσείου, πέρα από όσους προαναφέρθηκαν, έδωσαν το “παρών” -μεταξύ άλλων- οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σοφία Μαλανδράκη, Κώστας Γύπαρης και Αλέκος Μαρινάκης, οι π. βουλευτές Στέλιος Νικηφοράκης και Σήφης Μιχελογιάννης, ο αντιδήμαρχος Χανίων Ν. Χαζιράκης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ Αντ. Ροκάκης, ο πρ. αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μανώλης Γιαννούλης, ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων Μιχάλης Μαρακάκης, ο διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων Γιώργος Μπέας ο δημοτικός σύμβουλος Πλατανιά και υποψήφιος βουλευτής Δημήτρης Ανθούσης, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Αποκορώνου Αντώνης Κοτσιφάκης, η τ. νομάρχης Χανίων Αλέκα Μαρκογιαννάκη, ο τ. δήμαρχος Σούδας Γιάννης Περράκης, ο π. πρόεδρος του ΕΑΚ Σάκης Κουβάτσος, οι υποψήφιοι βουλευτές Χανίων Σέβη Βολουδάκη, Χαρίκλεια Ντερμανάκη, Μιλτιάδης Κλωνιζάκης, η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων Ελένη Παπαδοπούλου, ο πρόεδρος του Βενιζέλειου Ωδείου Ιωάννης Αντωνογιαννάκης, ο υπεύθυνος δ/νσης ορχήστρας στη Χορωδία Χανίων Γιάννης Μεντζελόπουλος, ο έφορος στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Πέτρος Λυμπεράκης και η πρόεδρος του
Μουσείου Σχολικής Ζωής Μαρία Δρακάκη.
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΧ
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης που παρευρέθηκε στην εκδήλωση δήλωσε: “Με αισιοδοξία σήμερα συμμετείχα στην όμορφη εκδήλωση βράβευσης του 7ου Διεθνή Διαγωνισμού Αφίσας που διοργάνωσε όπως κάθε χρόνο το δυναμικό Μουσείο Τυπογραφίας, με το επίκαιρο θέμα «ο πλανήτης Γη στο οικολογικό σταυροδρόμι».
Από το 2014 ο δημιουργικός θεσμός για την πόλη μας διαρκώς εξελίσσεται και φέτος κατόρθωσε να προσελκύσει 1007 προτάσεις από 60 χώρες του πλανήτη. Για ένα χρόνο οι καλύτερες δουλειές θα εκτίθενται στο αμφιθέατρο του μουσείου τυπογραφίας”
Σ.Σ.: Ρεπορτάζ “Χανιώτικα Νέα”