ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εγκαινιάστηκε δυναμικά στο Επιμελητήριο Χανίων το Ευρωπαϊκό Αγροδιατροφικό Δίκτυο “INNOVAGRO” με σημαντικές συμμετοχές από φορείς της Ιταλίας, Σλοβενίας, Σερβίας, Αλβανίας, Ελλάδας και επισκέψεις μελέτης σε καινοτόμες Αγροδιατροφικές Επιχειρήσεις των Χανίων.

Έντονο ενδιαφέρον & άμεση στρατηγική διεύρυνση του Δικτύου με την εισδοχή του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας & του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Εγκαινιάστηκε στο Επιμελητήριο Χανίων (Παρασκευή & Σάββατο 17 & 18/6) το Ευρωπαϊκό Αγροδιατροφικό Δίκτυο “INNOVAGRO” με σημαντικές συμμετοχές από φορείς της Ιταλίας, Σλοβενίας, Σερβίας, Αλβανίας και Ελλάδας. Η Επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων, ως Επικεφαλής Εταίρος του έργου “INNOVAGRO PLUS”, διοργάνωσε  στην έδρα της, την εναρκτήρια Γενική Συνέλευση του Διακρατικού Δικτύου.

Στο Δίκτυο “INNOVAGRO”, το οποίο ιδρύθηκε τον Οκτώβριο του 2020,  συμμετέχουν ήδη οι παρακάτω 10 φορείς από Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, Σερβία και Αλβανία:

  • Επιμελητήριο Χανίων
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Πολυτεχνείο Κρήτης
  • Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης
  • Νομαρχία της Potenza – Ιταλία
  • e-Zavod, Ινστιτούτο για την Ολοκληρωμένη Ανάπτυξη – Σλοβενία
  • Ιταλική Ομοσπονδία Αγροτών
  • Ένωση Εμπορικών & Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Αλβανίας
  • Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Σερβίας
  • Πανεπιστήμιο των Basilicata – Ιταλία

Στην εναρκτήρια Γενική Συνέλευση του Δικτύου παρευρέθησαν είτε δια ζώσης είτε διαδικτυακά το σύνολο των μελών του Δικτύου από Ελλάδα, Ιταλία, Σλοβενία, και Σερβία, αλλά και ένα μεγάλος αριθμός φορέων από τις παραπάνω χώρες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο Δίκτυο, όπως το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο,  το Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών & Αμπέλου του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, το Επιμελητήριο Ρεθύμνου, η Αναπτυξιακή Εταιρία του Kranj από την Σλοβενία, και το Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας του Βελιγραδίου από την Σερβία.

Η πρώτη ημέρα της  Γενικής Συνέλευσης ξεκίνησε με το καλωσόρισμα των συμμετεχόντων από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Αντώνη Ροκάκη, ο οποίος κήρυξε επίσης την επίσημη έναρξη του Διακρατικού Δικτύου “INNOVAGRO”.

Η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Κρήτης στο Δίκτυο κα Χρύσα Μακράκη – Χαριτάκη μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς και την αμέριστη υποστήριξη στην συγκεκριμένη διακρατική πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη της Π.Ε. Χανίων κ. Νίκου Καλογερή.

Ακολούθως πήρε τον λόγο η Προϊσταμένη της Κοινής Γραμματείας του Προγράμματος “ADRION” κ. Barbara Di Piazza, η οποία παρουσίασε τα μέχρι τώρα κύρια επιτεύγματα του προγράμματος “ADRION 2014-20”, παράλληλα με το πλαίσιο το νέου προγράμματος “IPA ADRION 2021-2027”.

Στην συνέχεια ακολούθησε ένας κύκλος παρουσίασης καλών πρακτικών δικτύωσης στον Αγροδιατροφικό κλάδο, και μια ιδιαίτερη ενότητα παρουσιάσεων επί των προκλήσεων/ευκαιριών που προκύπτουν από την πανδημία του Covid-19 και την τρέχουσα ενεργειακή και επισιτιστική κρίση.

Η πρώτη ημέρα ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση από τον επιστημονικό συνεργάτη του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Σιωμάδη Βασίλη, του Σχεδίου Δράσης του Δικτύου «INNOVAGRO», το οποίο συμφωνήθηκε από τα παριστάμενα μέλη του Δικτύου, και με την αποδοχή της εισόδου στο Δίκτυο 3 νέων φορέων, του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και του Ιόνιου Πανεπιστημίου.

Την δεύτερη ημέρα της Συνέλευσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη μελέτης των μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου σε 3 αντιπροσωπευτικές και σύγχρονες Αγροδιατροφικές επιχειρήσεις των Χανίων, οι οποίες παράγουν υψηλής ποιότητας τοπικά ελαιοκομικά, οινικά, και μελισσοκομικά προϊόντα, ενθαρρύνουν την εισαγωγή καινοτομιών, και  προωθούν την εξωστρέφεια και διεθνοποίηση των επιχειρήσεων τους. Σε κάθε επιχείρηση πραγματοποιήθηκε και δοκιμή γευσιγνωσίας για την άμεση εμπειρία των συμμετεχόντων σε σχέση με την προστιθέμενη αξία των Χανιώτικων προϊόντων.

Στο τέλος της επίσκεψης μελέτης όλοι οι συμμετέχοντες ευχαρίστησαν το Επιμελητήριο Χανίων για την άρτια οργάνωση και το υψηλότατο επίπεδο της Γενικής Συνέλευσης και των συνοδευτικών εκδηλώσεων.