ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ ΠΡΟΦΙΛ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥ ΤΟΥΡΙΣΤΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗ ΔΥΤΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΕΣΩ ΑΕΡΟΛΙΜΕΝΑ Ι. ΔΑΣΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗΣ» | ΕΡΕΥΝΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΔΥΤ. ΚΡΗΤΗΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΧΑΝΙΩΝ.

✈️ To Eπιμελητήριο Χανίων μελετάει συνεχώς τα νέα δεδομένα στον Τουρισμό της Δυτικής Κρήτης, αντιμετωπίζοντας ακόμη τις προσκλήσεις τις πανδημίας του κορωνοιού. Διαφοροποιείται πλέον ριζικά η ανθρωπογεωγραφία των επισκεπτών μας αλλά και οι καταναλωτικές τους συνήθειες.
✈️ Το 2021, σημειώνονται 662 χιλιάδες αφίξεις στο αεροδρόμιο Χανίων, καταγράφοντας μία μεγάλη αύξηση σε σχέση με την περυσινή περίοδο της τάξεως του 230%. Σε σχέση με το 2019, η μείωση φτάνει το 42%, αλλά με δεδομένο ότι η φετινή τουριστική περίοδος άρχισε ουσιαστικά τον Ιούλιο και συγκρίνουμε τις αφίξεις του τετραμήνου Ιούλιος-Οκτώβριος του 2021 με τις αντίστοιχες αφίξεις του 2019, τότε η μείωση είναι πολύ μικρότερη, της τάξεως του 15%.
✈️ Η σύνθεση των αλλοδαπών επισκεπτών μας έντονα επηρεασμένη από την πανδημία και τις κρατικές απαγορεύσεις. Στο αεροδρόμιο Χανίων μόλις τρεις στους δέκα αλλοδαπούς επισκέπτες ήταν Σκανδιναβοί, ενώ Γερμανοί, Πολωνοί και Βρετανοί καταλαμβάνουν ποσσοτό κοντά στο 40% επί των συνολικών αφίξεων. Η σημαντική αύξηση των Δανών τους οδήγησε στη δεύτερη θέση με 16%, ενώ οι Πολωνοί διατήρησαν την τρίτη θέση επί των συνολικών αφίξεων κατέχοντας ένα ποσοστό της τάξεως του 11%.
💶Αυξημένη η συνολική δαπάνη σε σχέση με την περυσινή χρονιά κατά 14%, φτάνοντας κοντά στα €830 ανά ταξίδι, ενώ οι περισσότερες δαπάνες πραγματοποιήθηκαν στους χώρους εστίασης και μετακίνησης, ενώ ακολουθούν οι δαπάνες για αγορά τοπικών προϊόντων.
🛎 Η σημαντική έρευνα και ανάλυση υλοποιήθηκε από το Παρατηρητήριο Τουρισμού Δυτικής Κρήτης και με τη στήριξη του Επιμελητηρίου Χανίων.
🎓Αναλυτικά τα αποτελέσματα και η ανάλυση ΕΔΩ.