ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Ηλεκτρονικά Βιβλία/ Πλατφόρμα MyData της Α.Α.Δ.Ε.: Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων & η λειτουργία της πλατφόρμας» από το Επιμελητήριο Χανίων, τον Εμπορικό Σύλλογο Χανίων και το Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

Εχθές, σε αίθουσα του Επιμελητηρίου Χανίων, ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χανίων και το Περιφερειακό Τμήμα Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας διοργάνωσαν ενημερωτική ημερίδα με θέμα: «Ηλεκτρονικά Βιβλία/ MyData της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.): Οι Υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και η λειτουργία της πλατφόρμας». Για την καλύτερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων επιχειρηματιών, η εκδήλωση αναμεταδόθηκε και μέσω live streaming από την σελίδα του εμπορικού συλλόγου. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και στελέχη της Εφορίας Χανίων, όπως και ο πρόεδρος του Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών-Φοροτεχνικών Ν. Χανίων, κ. Κωστής Σταυρουλάκης.

Την ενημερωτική ημερίδα συντόνισε το μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου, κ. Μαρκαντωνάκης Παύλος, σε συνεργασία με τον υπεύθυνο συμβουλευτικής επιχειρήσεων του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Δημήτρη Μουντάκη, ενώ βασικοί εισηγητές ήταν οι κ.κ. Αντωνακάκης Βασίλης και Νικολουδάκης Γεώργιος, οι οποίοι ανέλυσαν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με τα την πλατφόρμα “myDATA”, όπως π.χ. τις απαιτήσεις της, την αρχική προσαρμογή της, το χρονοδιάγραμμα και την ηλεκτρονική τιμολόγηση.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, σημειώθηκε ότι τα ηλεκτρονικά βιβλία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) αποτελούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό της φορολογικής Διοίκησης και της σχέσης της με τις επιχειρήσεις. «myDATA», δηλαδή «my Digital Accounting and Tax Application», είναι το όνομα της νέας δημόσιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με την οποία η Ανεξάρτητη Αρχή εισάγει τα ηλεκτρονικά βιβλία στην καθημερινότητα των επιχειρήσεων. Η πλατφόρμα έχει ήδη ενεργοποιηθεί και εκτιμάται ότι περίπου το 50% των επιχειρήσεων έχουν συνδεθεί, καθώς είναι υποχρεωτική από την 1η Νοεμβρίου 2021, αν και ακόμα δεν προβλέπονται πρόστιμα και κυρώσεις για το έτος 2021. Για πρώτη φορά στην ιστορία της φορολογικής Διοίκησης, ο φορολογικός μετασχηματισμός ισχύει για το σύνολο των επιχειρήσεων, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση. Συγκριτικό πλεονέκτημα σε τεχνικό επίπεδο για τη μετάβασή τους στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα διαθέτουν οι επιχειρήσεις που ήδη έχουν εγκαταστημένες εμπορικές εφαρμογές.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, τόνισε στον χαιρετισμό του: «Αναμφίβολα, απαιτείται ένταση της εκστρατείας ενημέρωσης από πλευράς της Πολιτείας, ώστε να προετοιμαστούν εγκαίρως και αξιόπιστα όλοι οι εμπλεκόμενοι στην πολυδιάστατη διαδικασία. Σίγουρα, προσδοκία όλων μας είναι να διευθετηθούν αποτελεσματικά και τα τεχνικά προβλήματα που απομένουν, ώστε η πλατφόρμα myData να γίνει – χωρίς πίεση για την επιχειρηματική κοινότητα – πλήρως λειτουργική, από τη στιγμή μάλιστα που είναι σημαντικό και το κόστος με το οποίο θα επιβαρυνθούμε για την εγκατάστασή της, σε μια τόσο δύσκολη εποχή για τα ταμεία μας. Μάλιστα, κατά την άποψή μας, είναι επιβεβλημένο να ενισχυθούν οικονομικά οι επιχειρήσεις για την προσαρμογή τους από τους διαθέσιμους πόρους Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αφιερωμένων στην τεχνολογική αναβάθμιση της Ελληνικής Οικονομίας».

Η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, κ. Δώρα Κυριακάκη, έδωσε έμφαση στα εξής: «Με τη σημερινή μας πρωτοβουλία και ενημερωτική ημερίδα κάνουμε από την πρώτη στιγμή πράξη τη δέσμευσή μας για τη διαρκή επιδίωξη συνθέσεων μεταξύ των θεσμικών εκπροσώπων της τοπικής μας Οικονομίας. Τα προβλήματα του Εμπορίου είναι ιδιαίτερα πιεστικά, εν μέσω ενός νέου επιθετικού κύματος της πανδημίας, και από πλευράς μας βρισκόμαστε συνεχώς στο πλευρό των συναδέλφων μας για να τους διευκολύνουμε με κάθε τρόπο να προσαρμοστούν αποτελεσματικά και στις ραγδαίες εξελίξεις της φορολογικής νομοθεσίας». 

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Περιφερειακού Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο κ. Δημήτρης Ξηρουχάκης, σημείωσε τα εξής: «Η λειτουργία των επιχειρήσεων  αλλάζει ριζικά με την εφαρμογή της πλατφόρμας MyData. Το Οικονομικό Επιμελητήριο ως θεσμικός φορέας επαγρυπνεί, βρίσκεται πλάι στους επαγγελματίες και ιδιαίτερα στους λογιστές φόρο τεχνικούς. Σε αυτά το πλαίσιο είμαστε Αρωγοί κάθε προσπάθειας ενημέρωσης και κατάρτισης των επιχειρήσεων και των συναδέλφων λογιστών φοροτεχνικών».