ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα Επιμελητήριο Χανίων συμβάλλει για να συναντηθούν στα Χανιά ο «Δρόμος του Κρασιού» με τον «Δρόμο των Ιστορικών Καφέ».

Το Επιμελητήριο Χανίων, ως θεσμικός εκπρόσωπος της Επιχειρηματικής κοινότητας, καλωσόρισε πρόσφατα τους Έλληνες και ξένους προσκεκλημένους του σε μια ακόμα δράση που διοργάνωσε για την ολοκληρωμένη – διεθνή ανάδειξη του Διατροφικού, Πολιτιστικού και Τουριστικού πλούτου του τόπου μας.

Η εκδήλωση με θέμα “Η κουλτούρα του κρασιού μέσα από τα Ιστορικά Καφέ, μια κοινή διαδρομή αιώνων…” πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Ιουλίου στο Ιστορικό Καφέ «Κήπος», στα Χανιά. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η προβολή της σπουδαιότητας της άυλης και υλικής πολιτιστικής κληρονομιάς των Ιστορικών Καφέ, της οινοποιίας, του κρασιού, και των παραγώγων του.

Η εκδήλωση του Δρόμου των Ιστορικών Καφέ, αποτέλεσε ένα ακόμα βήμα μπροστά για το στρατηγικό σχεδιασμό του Επιμελητηρίου Χανίων, καθώς, εκτός των άλλων σημαντικών θεσμικών φορέων του τόπου μας, συνδιοργανώθηκε και από τη διεθνώς καταξιωμένη Πολιτιστική Διαδρομή του Συμβουλίου της Ευρώπης, το Δρόμο του Κρασιού, (“Iter Vitis”).

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Αντώνης Ροκάκης, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του στην εκδήλωση τόνισε τα εξής:

«Σήμερα, οι δυναμικοί οινοποιοί της Κρήτης συνεχίζουν με το ίδιο πάθος και δημιουργικότητα την πανάρχαια τέχνη των κρασιών του νησιού μας. Τα καφέ της Ευρώπης σε μακραίωνη συνύπαρξη με τα εξαιρετικά κρασιά της συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση της πολιτιστικής ταυτότητας της ηπείρου, προωθώντας τον Πολιτισμό και τη Γαστρονομία. Καφές και κρασί, διηγούνται εδώ και αιώνες μια πολύ γοητευτική ιστορία προόδου του ανθρώπινου πολιτισμού μέσα από τη ίδια την γευστική καθημερινότητά του.

Κοινός μας στόχος, η προώθηση των πόλεων των δυο Πολιτιστικών Διαδρομών ως τουριστικούς προορισμούς πολυεπίπεδης αξίας και αισθητικής, ανάμεσά τους και των Χανίων. Γιατί το νέο τουριστικό μοντέλο της Κρήτης, οφείλει να ξεπεράσει τον εύκολο και ανεπαρκή πλέον δρόμο του «Ήλιου και της Θάλασσας». Ως Επιμελητήριο Χανίων, από την πρώτη στιγμή θέσαμε σε δημόσιο διάλογο στο «Chania Business Forum» τη στρατηγική μας προτεραιότητα για τη βιώσιμη ανάπτυξη του πολιτιστικού και γαστρονομικού Τουρισμού και σήμερα δουλεύουμε με σχέδιο και πρακτικά αποτελέσματα.

Επόμενο μεγάλο σταθμό μας αποτελεί η συνδιοργάνωση στα Χανιά & του Ετήσιου Διεθνούς Συμβουλευτικού Forum “Πολιτιστικές Διαδρομές” του Συμβουλίου της Ευρώπης, το θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 5-7 Οκτωβρίου 2022, στο οποίο θα συμμετάσχουν περίπου 500 εκπρόσωποι από τουλάχιστον 55 χώρες, και πάλι με την πολύτιμη συμβολή του κυρίου Σταθάκη, ως Προέδρου του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης. Στη μοναδική αυτή ευκαιρία για την περαιτέρω ανάδειξη του εξαιρετικού διατροφικού πλούτου του νησιού μας, έχουμε ήδη σχεδιάσει την παρουσίαση του γαστρονομικού ψηφιακού χάρτη της» Κρήτης, σε συνδυασμό με διαδραστική εκδήλωση γευσιγνωσίας τοπικών προϊόντων.