ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δήλωση του Επιμελητηρίου Χανίων μετά τη συνάντησή με την Υφυπουργό Τουρισμού και την Πρέσβη της Σλοβακίας στην Ελλάδα.

Ημέρες Χανίων & Σλοβακίας για την προβολή τοπικών προϊόντων στις δυο χώρες & προώθηση απευθείας αεροπορικής σύνδεσης Χανίων-Μπρατισλάβα.

Σήμερα, ο Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Υποστήριξης Επιχειρήσεων του . Επιμελητηρίου Χανίων, Δημήτρης Μουντάκης, μετά τη σύσκεψη στο Δημαρχείο Χανίων με την Υφυπουργό Τουρισμού, κ. Katarina Brunckova, και την πρέσβη της Σλοβακίας, κ. Iveta Hricova, δήλωσε:

«Με ιδιαίτερη χαρά & τιμή εκ μέρους της Επιχειρηματικής κοινότητας των Χανίων υποδεχτήκαμε σήμερα στα Χανιά την Υφυπουργό Τουρισμού της Σλοβακικής Δημοκρατίας, κ. Katarina Brunckova, συνοδευόμενη από την πρέσβη, κ. Iveta Hricova, με την πολύτιμη υποστήριξη του δραστήριου Προξένου στην Κρήτη, κ. Σταύρου Πατεράκη.

Η Σλοβακία, μέλος της Ευρωπαϊκής οικογένειας και στρατηγικός σύμμαχος της χώρας μας, πραγματοποιεί το 80% των εισαγωγών της από το εσωτερικό της κοινής μας Αγοράς. Από πλευράς της η πρέσβης της Σλοβακικής Δημοκρατίας, εξέφρασε το σημαντικό ενδιαφέρον της χώρας της για αναβάθμιση της συνεργασίας μας σε στρατηγικούς τομείς όπως τα Τρόφιμα-Ποτά, ο Τουρισμός, η Ενέργεια και ο Πολιτισμός, στους οποίους τα Χανιά διαθέτουν συγκριτικό πλεονέκτημα.

Από πλευράς μου, ως εκπρόσωπος της Επιχειρηματικής κοινότητας των Χανίων, τόνισα στους εκπροσώπους της Σλοβακικής Δημοκρατίας τις σημαντικές δυνατότητες για τα προϊόντα υψηλής ποιότητας του Χανιώτικου πρωτογενή τομέα, τα οποία αποτελούν διαρκή πόλο έλξης και σημειώνουν αυξανόμενη ζήτηση και αναγνώριση από τους Σλοβάκους καταναλωτές, οι οποίοι έχουν συχνά την ευκαιρία να τα δοκιμάσουν κατά τις διακοπές τους στον τόπο μας. Είναι λοιπόν ευκαιρία με κοινές προωθητικές δράσεις να περιορίσουμε, το μέχρι σήμερα ελλειμματικό δυστυχώς για τη χώρα μας εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-Σλοβακίας, καθώς οι ετήσιες εξαγωγές της Σλοβακίας στην Ελλάδα ανέρχονται σε 185 εκατ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές από την Ελλάδα σε 115 εκατ. ευρώ. Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται η κοινή μας συμφωνία για τη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων γνωριμίας & προώθησης στα Χανιά & στη Σλοβάκο με τον τίτλο «Ημέρες Σλοβακίας» & «Ημέρες Χανίων» αντίστοιχα.

Ο Τουρισμός, με θεμέλιο τη φιλία των δυο λαών επιτυγχάνει σταθερά ανοδική πορεία αφίξεων από την Σλοβακία, πριν ακόμα την έναρξη της απρόβλεπτης πανδημίας Covid-19, και συζητήσαμε με την Υφυπουργό Τουρισμού τρόπους περαιτέρω ανάπτυξής του από και προς τα Χανιά, καθώς αποτελεί σημαντική πρόκληση για το Αύριο της συνεργασίας μας. Η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί τρίτο δημοφιλέστερο τουριστικό προορισμό στις προτιμήσεις των Σλοβάκων με περίπου 120.000 εξ αυτών να επισκέπτονται ετησίως την χώρα μας και φυσικά τα Χανιά. Αναμφίβολα, για την περαιτέρω στήριξη της τουριστικής ανάπτυξης μεταξύ των δύο πλευρών συμφωνήσαμε με την αρμόδια υφυπουργό τουρισμού & αεροπορικού τομέα της Σλοβακίας ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για τη δρομολόγηση απευθείας πτήσης μεταξύ Χανίων και Μπρατισλάβα Συντονίζουμε τη δράση μας ώστε να επιτύχουμε την υλοποίηση του κοινού μας στόχου το συντομότερο δυνατό».