ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δήλωση προέδρου Επιμελητηρίου Χανίων με τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών κ. Τάσο Αλόγλου.

Συνέντευξη Τύπου: Πέμπτη, 17/06/2021, στις 12:00μ.μ. στην Αίθουσα Τύπου του Δημαρχείου Χανίων

Αντώνης Ροκάκης:

«Το Υπουργείο Οικονομικών ενεργοποίησε  την ηλεκτρονική πλατφόρμα του νέου Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών. Παράγει αυτόματη ρύθμιση οφειλών, βάσει της αξίας της περιουσίας και του διαθέσιμου εισοδήματος, μετά την κάλυψη των εύλογων και ανελαστικών δαπανών, του οφειλέτη, των συνοφειλετών και εγγυητών του.

Το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Χανίων στην ολοκληρωμένη δέσμη 29 προτάσεων που απέστειλε προς την Ελληνική Κυβέρνηση τον Σεπτέμβριο του 2020 είχε από την πρώτη στιγμή προτάξει τη γενναία ρύθμιση οφειλών, εξαιτίας της καταστροφικής πανδημίας Covid-19.  Συνεπώς, κρίνουμε ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση σήμερα, μέσω της νέας πλατφόρμας, δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες να διευθετήσουν συνολικά, πλήρως εξωδικαστικά και σε έως 240 δόσεις, όλες τις οφειλές τους προς το Δημόσιο και τους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης. Ως Επιμελητήριο Χανίων, κρίνουμε ως ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι ο αριθμός δόσεων διπλασιάζεται σε σχέση με ανάλογες ρυθμίσεις στο παρελθόν (120 δόσεις).

Για τις δε οφειλές προς τράπεζες και διαχειριστές δανείων, η διευθέτησή τους μπορεί να γίνει δυστυχώς προαιρετικά σε έως 420 δόσεις. Στο Επιμελητήριο Χανίων αξιολογούμε ως ιδιαίτερα προβληματικό το γεγονός της έλλειψης οποιαδήποτε δεσμευτικότητας από πλευράς των τραπεζικών ιδρυμάτων. Κατά την άποψή μας είναι κρίσιμη παράλειψη να μην προβλέπεται ουσιαστικά ούτε καν η υποχρέωση των τραπεζών ακόμα και να απαντήσουν στο αίτημα διευθέτησης οφειλής του σκληρά δοκιμαζόμενου Πολίτη και Επιχειρηματία της χώρας, παρά το γεγονός ότι το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει διασωθεί κατ’ επανάληψη τα τελευταία χρόνια με σκληρές θυσίες και χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων, αντλώντας παράλληλα φθηνά κεφάλαια με εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου. Όπως είναι γνωστό, εξαιτίας και της ίδιας αδυναμίας, ανάλογη προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης για εξωδικαστική ρύθμιση οφειλών λειτούργησε απαγορευτικά για τους αδύναμους δανειολήπτες με πενιχρά αποτελέσματα 2.500 ρυθμίσεων σε 3,5 χρόνια λειτουργίας!

Ως Επιμελητήριο Χανίων, στο πλαίσιο της παρατεταμένης και ισοπεδωτικής κρίσης, εξακολουθούμε να διεκδικούμε ως κορυφαία προτεραιότητά μας προς την Ελληνική πολιτεία τη διαγραφή των χρεών της πανδημίας. Ως θεσμικός φορέας της Επιχειρηματικότητας κρίνουμε λοιπόν ότι είναι ενθαρρυντικό το γεγονός ότι, σε αντίθεση με τις παλιότερες ρυθμίσεις οφειλών, τόσο προς το Δημόσιο, όσο και προς τις τράπεζες, η σημερινή διαδικασία ρύθμισης-εξυγίανσης προβλέπει κούρεμα της βασικής οφειλής, στην περίπτωση που ο οφειλέτης και ο εγγυητής έχουν πραγματική αδυναμία πληρωμής του όγκου των χρεών και υπό τον όρο ότι η εμπορική αξία της περιουσίας του οφειλέτη είναι χαμηλότερη του ύψους των οφειλών.

Οφείλουμε η Ελληνική πολιτεία και οι θεσμικοί φορείς της Επιχειρηματικότητας και της Κοινωνίας να είμαστε πλέον σε εγρήγορση γιατί ο σημερινός εξωδικαστικός μηχανισμός, αν αποτύχει στην πράξη, θα αποτελέσει τον προθάλαμο της μαζικής πτώχευσης για χιλιάδες επιχειρήσεις, προκαλώντας τεράστιες κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες.

Προτρέπουμε τους ενδιαφερόμενους οφειλέτες επιχειρηματίες – ανεξαρτήτως είδους οφειλής (π.χ. ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, δάνεια με εγγύηση Ελληνικού Δημοσίου κ.λπ.) και ανεξαρτήτως παλαιότητας οφειλής, είτε πρόκειται για χρέη που δημιουργήθηκαν την περίοδο της υγειονομικής κρίσης, είτε για χρέη που προϋπήρχαν, να εξετάσουν την υποβολή αίτησης ρύθμισης οφειλών και έτσι να επιχειρήσουν να λύσουν το πρόβλημα των υποχρεώσεων αυτών ώστε να αποφύγουν τη λήψη μέτρων σε βάρους τους από τους πιστωτές».