ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση Επιμελητηρίου Χανίων και Συλλόγου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Δυτικής Κρήτης.

Θεσμική πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Χανίων, μετά από πρόταση του Συλλόγου, για κοινή σύσκεψη συνεργασίας μεταξύ του Δήμου και των Τουριστικών – Εμπορικών Φορέων της πόλης των Χανίων, εν όψει έναρξης της νέας κρίσιμης Τουριστικής περιόδου.

 Σήμερα, στο Επιμελητήριο Χανίων, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας με επικεφαλής τον Αντιπρόεδρό του, κ. Σταύρου Χατζιδημητρίου και τον Πρόεδρο  του Συλλόγου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Δυτικής Κρήτης κ. Ιάκωβο Καζάκο, με κεντρικό θέμα το πρόβλημα της αποτελεσματικής διαχείρισης των οργανωμένων τουριστικών ροών κατά την είσοδό τους στο κέντρο της πόλης και την ανάγκη ορθολογικής χωροθέτησης θέσεων επιβίβασης και αποβίβασης από τουριστικά λεωφορεία.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για την παγκόσμια, αλλά και τοπική, τουριστική οικονομία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ο κ. Ιάκωβος Καζάκος, ως Πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Δυτικής Κρήτης, ενημέρωσε αναλυτικά τους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Χανίων για τα πιεστικά προβλήματα του κλάδου από την εξελισσόμενη πανδημία και την έντονη ανησυχία του για την καθυστερημένη έναρξη και της φετινής τουριστικής περιόδου. Παράλληλα, η Διοίκηση του Συλλόγου σε συνέχεια και προηγούμενης γραπτής της επιστολής, ενημέρωσε το Επιμελητήριο και για τις συνεχείς προσπάθειες συνεννόησής της με την ηγεσία του Δήμου Χανίων, σχετικά με την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης για τα σημεία μαζικής αποβίβασης των επισκεπτών της πόλης, κατά την άφιξή τους με τουριστικά λεωφορεία. Οι επαγγελματίες του Τουρισμού τόνισαν ότι ο διάλογος με τον Δήμαρχο Χανίων ξεκίνησε και φέτος για μια ακόμη χρονιά από μηδενική βάση, καθώς η περσινή συμφωνημένη και οριστική λύση για αξιοποίηση το παρκινγκ δίπλα στο ξενοδοχείο «ΚΡΗΤΗ», με την οριοθέτηση ρεμίζων για τα τουριστικά λεωφορεία, δυστυχώς χωρίς καμία εξήγηση ανετράπη από πλευράς της Δημοτικής Αρχής των Χανίων.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, Σταύρος Χατζηδημητρίου, ευχαρίστησε τη Διοίκηση του Συλλόγου για τη θεσμική και συναινετική του προσπάθεια σχετικά με την εξεύρεση ολοκληρωμένης και οριστικής λύσης στο σοβαρό ζήτημα της οργανωμένης εισόδου και παραμονής των επισκεπτών της πόλης. Το ζήτημα δεν είναι μόνο πρακτικό αλλά έχει σημαντική επίδραση στον καθαρό ελεύθερο χρόνο παραμονής και κατανάλωσης των επισκεπτών στην εμπορική αγορά των Χανίων, σε συνδυασμό με την ποιοτική αναβάθμιση της τουριστικής εμπειρίας τους, ιδιαίτερα των πιο ηλικιωμένων. Οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Χανίων τόνισαν μάλιστα ότι οι επαγγελματίες των τουριστικών λεωφορείων αποτελούν σημαντικό κρίκο της τουριστικής εμπειρίας ως η πρώτη αλλά και τελευταία εικόνα των επισκεπτών της πόλης. Απαιτείται πλέον η άμεση πραγματοποίηση μιας διευρυμένης σύσκεψης με το σύνολο των φορέων του Τουρισμού, του Εμπορίου και του Δήμου Χανίων ώστε να ληφθούν οι βέλτιστες στρατηγικές αποφάσεις μετά από ολοκληρωμένο διάλογο και σύνθεση απόψεων. ενόψει της έναρξης της τουριστικής περιόδου. Το Επιμελητήριο Χανίων ανακοινώνει άμεση πρωτοβουλία για τον θεσμικό συντονισμό με στόχο την επείγουσα πραγματοποίηση της προτεινόμενης διευρυμένης σύσκεψης εργασίας.

Στη σημερινή συνάντηση από πλευράς Επιμελητηρίου Χανίων συμμετείχαν και οι κ.κ. Γιώργος Πατεράκης, Υπεύθυνος ΓΕΜΗ και Δημήτρης Μουντάκης, Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων. Από πλευράς του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων Δυτικής Κρήτης συμμετείχαν οι κκ. Κώστας Σταυρουλάκης Αντιπρόεδρος, Μιχάλης Γιαννουδάκης Γεν. Γραμματεας, Αλέξης Παπαμιχελάκης Ταμιας, Στέλιος Κοκοτσάκης, Υπ. Δημ. Σχέσεων.