ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενημέρωση ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ για τους εργαζόμενους -SELF TESTS- από Δευτέρα 19 Απριλίου.

Επέκταση των self tests σε:

 1. Λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, καταστήματα πώλησης ποτών και τροφίμων
 2. Εστίαση
 3. Μεταφορές (χερσαίες, θαλάσσιες και αεροπορικές)
 4. Υπηρεσίες καθαρισμού
 5. Κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής
 6. Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.

Οι εργαζόμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να προσέρχονται στην εργασία τους έχοντας αναρτήσει τα αποτελέσματα των self tests τα οποία θα γίνονται μια φορά την εβδομάδα.

Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι οι εργοδότες θα έχουν το δικαίωμα να μην δεχθούν  τις υπηρεσίες του εργαζόμενου αν ο τελευταίος δεν έχει υποβληθεί σε self test ή δεν έχει δηλωθεί το αποτέλεσμα του self test στην ειδική πλατφόρμα. Επίσης, ο εργοδότης απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής του μισθού του εργαζόμενου μέχρι εκείνος να συμμορφωθεί.

Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, θα του επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ. Επίσης, θα του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ για κάθε εργαζόμενο που βρίσκεται στον χώρο εργασίας χωρίς να έχει δηλώσει το self test.

Τέλος, αν βρεθεί εργαζόμενος να εργάζεται έχοντας δηλώσει θετικό self test, το πρόστιμο για τον εργοδότη που τον απασχολεί θα είναι 1.500 ευρώ.

Ποια είναι η διαδικασία

 1. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τα ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις-εργοδότες στους προαναφερθέντες κλάδους, όπως αυτά είναι καταχωρημένα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ».
 2. Κάθε εβδομάδα, το υπουργείο θα επικαιροποιεί τα στοιχεία των εργαζομένων, στέλνοντας στην ΗΔΙΚΑ τις όποιες μεταβολές, δηλαδή νέες προσλήψεις, λύσεις ή λήξεις συμβάσεων εργασίας, κλπ.
 3. Οι εργαζόμενοι στις δραστηριότητες που αναφέρθηκαν υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών self-tests. Αυτοί προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο, με χρήση του ΑΜΚΑ τους. Αν για κάποιον λόγο ο εργαζόμενος επιλέξει, αντί για self-test, να κάνει rapid ή μοριακό τεστ, με δαπάνη δική του ή του εργοδότη του, έχει αυτή τη δυνατότητα.Ο εργαζόμενος δηλώνει το αποτέλεσμα του τεστ στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», με την ακόλουθη διαδικασία:
 4. Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμαself-testing.gov.gr και θα επιλέγουν «Δήλωση Αποτελέσματος self test για εργαζόμενο». Στη συνέχεια, θα μεταφέρονται στην πλατφόρμα supportemployees.gov.gr και στη «Δήλωση Αποτελεσμάτων COVID-19 tests» στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ». Εκεί υποβάλλουν το αποτέλεσμα του ελέγχου του τεστ με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος COVID-19».
 5. Αν το αποτέλεσμα του self-test είναι αρνητικό, εννοείται ότι ο εργαζόμενος προσέρχεται κανονικά στην εργασία του.
 6. Αν το αποτέλεσμα του self-test είναι θετικό, ο εργαζόμενος θα πρέπει εντός 24 ωρών να κάνει επαναληπτικό έλεγχο είτε σε δωρεάν δημόσια δομή, (μεταξύ αυτών που είναι αναρτημένες στην πλατφόρμαself-testing.gov.gr) είτε σε ιδιωτική δομή της επιλογής του, (με επιβάρυνση δική του ή του εργοδότη του). Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι σε καραντίνα.
 7. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου επαναληπτικού ελέγχου είναι θετικό, εκδίδεται βεβαίωση που αποτελεί δικαιολογητικό, για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.
 8. Αν το αποτέλεσμα του δεύτερου ελέγχου βγει αρνητικό, πάλι εκδίδεται σχετική βεβαίωση και ο εργαζόμενος πρέπει να προσέλθει στην εργασία του.
 9. Το αποτέλεσμα του επαναληπτικού ελέγχου δηλώνεται υποχρεωτικά στην Πλατφόρμα Δήλωσης Αποτελεσμάτων Covid-19 tests, με τη συμπλήρωση του ειδικού εντύπου «Υπεύθυνη Δήλωση εργαζομένων καταγραφής αποτελέσματος Covid-19, έπειτα από θετικό αποτέλεσμα self test».
 10. Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζομένους τους για την υποχρέωσή τους να κάνουν self-test και τις συνέπειες, που θα επέλθουν, αν δεν τηρηθεί η υποχρέωση.
 11. Σημειώνεται ότι, μέσω της πλατφόρμας της ΗΔΙΚΑ, θα ενημερώνονται και οι φαρμακοποιοί για το ποιοι εργαζόμενοι είναι δικαιούχοι των self tests.

Η δωρεάν διανομή των self-tests από τα φαρμακεία ξεκινά τη Δευτέρα 19 Απριλίου, για την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής του μέτρου, οι δηλώσεις των αποτελεσμάτων του τεστ μπορούν να γίνονται οποιαδήποτε στιγμή από τη Δευτέρα 19 Απριλίου μέχρι και την Κυριακή 25 Απριλίου.

Οι εξαγγελίες προβλέπουν στο προσεχές διάστημα την επέκταση χρήσης των self tests σε όλους τους πολίτες.

Αναμένεται άμεσα να εκδοθεί εγκύκλιος με οδηγίες εφαρμογής.