ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρέμβαση του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χανίων προς στον Υφυπουργό Οικονομικών και Φορολογικής Πολιτικής, κ. Βεσυρόπουλο, για τη Μείωση του Φ.Π.Α. στο 6% στην Εστίαση και στη Τουριστική Διαμονή με Στόχο την Αύξηση Εσόδων Δημοσίου & Επιχειρήσεων Εξαιτίας Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας και Ανάκαμψης των Πωλήσεων.

Σήμερα, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Αντώνης Ροκάκης, ως εκπρόσωπος της επιχειρηματικής κοινότητας των Χανίων, συμμετείχε ενεργά στην τηλεδιάσκεψη, την οποία διοργάνωσε ο Επιμελητηριακός Όμιλος Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών (Ε.Ο.Α.Ε.Ν.), με κεντρικό καλεσμένο τον Υφυπουργό Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Ο Αντώνης Ροκάκης, κατά την έναρξη της παρέμβασής του, υπενθύμισε στον Υφυπουργό Οικονομικών τη στρατηγική διεκδίκηση του Επιμελητηρίου Χανίων για την αναγκαιότητα διαγραφής μέρους των επιχειρηματικών χρεών προς το Δημόσιο, εξαιτίας των ακραίων συνεπειών της πρωτοφανούς πανδημίας Covid-19, τονίζοντας την ανάλογη πρωτοβουλία του νέου πρωθυπουργού της Ιταλίας και τ. προέδρου της Ε.Κ.Τ., κ. Μάριο Ντράγκι. Επιπλέον, ο Πρόεδρος τους Επιμελητηρίου Χανίων σημείωσε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του:

«Σε μια από τις πιο κρίσιμες περιόδους στη νεότερη ιστορία της Ελληνικής Οικονομίας, εξαιτίας της απρόβλεπτης πανδημίας Covid-19, ο Τουρισμός αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς πυλώνες στην εθνική μας προσπάθειας για Ανάκαμψη. Η χρηματοδοτική ενίσχυση της Πολιτείας είναι σημαντική μέχρι σήμερα, αλλά δυστυχώς δεν είναι αρκετή εξαιτίας της έντασης και της διάρκειας των αλλεπάλληλων LockDowns. Η νησιωτική Οικονομία, όπως και αυτή της Κρήτης, εξαρτώνται από τον κλάδο του Τουρισμού σε ποσοστό άνω του 50% του Περιφερειακού τους Α.Ε.Π. και καλούνται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά (μετά και την περσινή πτώση αφίξεων -80%) να επιβιώσουν σε διεθνώς πρωτοφανείς συνθήκες αναβολής και περιστολής ταξιδιών και τουριστικών δαπανών, την ίδια μάλιστα στιγμή που διαπιστώνονται σοβαρές καθυστερήσεις στην παραγωγική επάρκεια των εμβολίων.

Κατά πόσο το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει για την κρίσιμη προσεχή τουριστική περίοδο να υπαχθεί εκτάκτως ο Φ.Π.Α. διαμονής στον υπερμειωμένο συντελεστή 6% από 13% που βρίσκεται μέχρι σήμερα; Θα ήταν αναμφίβολα μια δύσκολη δημοσιονομικά στρατηγική απόφαση, η οποία όμως, όπως έχει αποδειχθεί σε πολλές ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, επιφέρει σημαντική αύξηση εσόδων, εξαιτίας της ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας και την ανάκαμψης των πωλήσεων του κλάδου.

Επιπλέον, κε Υπουργέ θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι, ως Επιμελητήριο Χανίων, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εστίασης Π.Ε. Χανίων έχουμε ήδη αποστείλει επιστολή (22/01/2021) προς την Ελληνική Κυβέρνηση με ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων για την αποτροπή της ολικής κατάρρευσης του κλάδου της Εστίασης. Μεταξύ των προτεραιοτήτων που θέσαμε για τους επιχειρηματίες μέλη μας είναι και η περαιτέρω μείωση του Φ.Π.Α. στο 6% στα Τρόφιμα και 13% στα Οινοπνευματώδη ποτά, τουλάχιστον για τα έτη 2021 και 2022. Καθώς το άνοιγμα της πολύπαθης Εστίασης φαίνεται ότι απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο εξαιτίας της διαρκούς υγειονομικής πίεσης, μπορείτε να μας ενημερώσετε κατά πόσον η κυβέρνηση εξετάζει θετικά τη συγκεκριμένη ριζοσπαστική στήριξη του κλάδου;».

Στην απάντησή του ο Υφυπουργός Οικονομικών, Φορολογικής Πολιτικής και Δημόσιας Περιουσίας, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος σημείωσε σχετικά: «Στην Κυβέρνηση ξέρουμε ότι μετά τη λήξη της πανδημίας πρέπει να κάνουμε κάτι για τα κορωνο-χρέη. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να πληρώσουν μαζεμένα όλα αυτά τα χρέη που συσσωρεύτηκαν από αναστολές. Σίγουρα με απόφασή μου τις επόμενες ημέρες θα ανασταλούν όλες αυτές οι βεβαιωμένες οφειλές Φ.Π.Α. Όλα αυτά τα νέα χρέη θα δούμε πως θα τα ρυθμίσουμε σε 48 ή 72 δόσεις, ενώ για τα παλιά χρέη υπήρχε η ρύθμιση 120 δόσεων που έληξε η προθεσμία της τον περασμένο Νοέμβριο και οι δόσεις τους αναστέλλονταν κατά τη διάρκεια της κρίσης μεταφερόμενες μετά το τέλος της.

Εξακολουθεί να ισχύει η προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ότι η φορολογία νομικών προσώπων θα περιοριστεί στο 20%, μόλις το επιτρέψουν οι έκτακτες συνθήκες της πανδημίας, χωρίς να γνωρίζω ακόμα αν θα υλοποιηθεί φέτος ή του χρόνου. Σε νησιωτικό επίπεδο – επί του παρόντος – αναμένεται η οδηγία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφορικά με τους συντελεστές Φ.Π.Α. για την οποία διεξάγονται μέχρι σήμερα συζητήσεις. Για την Εστίαση, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μείωσε το 2013 το συντελεστή Φ.Π.Α. από το 23% στο 13% χωρίς να επιβεβαιωθούν δυστυχώς οι μελέτες για την πρόσκληση αύξησης του τζίρου των επιχειρήσεων».