ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σύσκεψη Εργασίας Επιμελητηρίου Χανίων και Συλλόγου Καταστηματαρχών Δημοτικής Αγοράς.

Συντονισμός Δράσης για τη Διερεύνηση Δυνατότητας Κατασκευής Ανοιχτής Αγοράς (open market) Ώστε να Επιβιώσουν οι Καταστηματάρχες, Κατά τη Διάρκεια Ανακατασκευής της Δημοτική Αγοράς

Στρατηγικός Στόχος να Προσθέτει στο Εμπορικό και Τουριστικό Προϊόν των Χανίων μια Πραγματική Καινοτομία Προώθησης των Τοπικών Προϊόντων, την Οποία Αλλωστε ήδη Προσφέρουν από Καιρό Πολλοί Καταξιωμένοι Ευρωπαϊκοί Τουριστικοί Προορισμοί.

Στο Επιμελητήριο Χανίων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη εργασίας μεταξύ της Διοίκησής του, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της, Αντώνη Ροκάκη και του Συλλόγου Καταστηματαρχών Δημοτικής Αγοράς, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο, Παναγιώτη Κλειδαρά και τον Γενικό Γραμματέα, Παντελή Ψεγιαννάκη. Στη συνάντηση συμμετείχαν ενεργά τα μέλη της Διοικητικής Επιτροπής του Επιμελητηρίου Χανίων κ.κ. Γιώργος Πατεράκης, Δημήτρης Μουντάκης, Νίκος Ηλιάκης, όπως και η Πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος, Δώρα Κυριακάκη.

Οι διοικήσεις των δύο θεσμικών φορέων συζήτησαν διεξοδικά σχετικά για τις διαδικασίες προώθησης του στρατηγικού έργου ανακατασκευής της Δημοτικής Αγοράς και της αναβάθμισης του εμπορικού κέντρου της πόλης των Χανίων. Εκφράστηκε η ικανοποίησή τους για την έναρξη της διαδικασίας, εκ μέρους της δημοτικής αρχής, με σκοπό την επιλογή του αναδόχου και την ολοκλήρωση υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων εταιριών για την ανακατασκευή του εμβληματικού, αλλά δυστυχώς υποβαθμισμένου σήμερα μνημείου. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι €15 εκατ. και θα ολοκληρωθεί σε 24 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, η οποία είναι προγραμματισμένη για το προσεχές φθινόπωρο.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, από την πλευρά του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χανίων τέθηκε ως προτεραιότητα η σύνταξη σύγχρονου και αξιόπιστου κανονισμού λειτουργίας με σκοπό την αναβαθμισμένη λειτουργία της Δημοτικής Αγοράς. Ο κανονισμός, συνδυαστικά με το σύγχρονο τεχνικό έργο, οφείλει να θέτει αυστηρές προϋποθέσεις και προδιαγραφές συμβατές με την ιστορικότητα και την ποιότητα του ανακαινισμένου μνημείου των 108 ετών. Ο Αντώνης Ροκάκης ζήτησε έμφαση στην υψηλής αισθητική ανάδειξη αποκλειστικά τοπικών τοπικών προϊόντων του πρωτογενούς και μεταποιητικού τομέα των Χανίων.

Οι καταστηματάρχες της Δημοτικής Αγοράς επισήμαναν ότι βιώνουν πρωτόγνωρες καταστάσεις εξ αιτίας της πανδημίας, οι οποίες συνεχώς διογκώνουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους (ασφαλιστικές, φορολογικές, τραπεζικές), καθιστώντας οριακή την επιβίωσή τους. Συνδυαστικά, το γεγονός της επικείμενης – στο τέλος του έτους – διακοπής λειτουργίας των καταστημάτων τους δημιουργεί συνθήκες επιχειρηματικής «ασφυξίας».

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου συνεχάρη τους καταστηματάρχες της Δημοτικής Αγοράς για την επίδειξη καλής θέλησης απέναντι στην τοπική κοινωνία και τη δημοτική της αρχή, μετά την υπαναχώρηση από το αίτημά τους για ετήσια αναβολή έναρξης του στρατηγικού έργου ανάπτυξης της τοπικής Οικονομίας. Παράλληλα, ο Αντώνης Ροκάκης συμφώνησε με τη δίκαιη διεκδίκησή των επιχειρηματιών για εξάντληση όλων των τεχνικών δυνατοτήτων εκ μέρους της Δημοτικής αρχής και της αναδόχου εταιρίας με στόχο ολοκλήρωση του έργου σε μικρότερο χρόνο από τα δύο έτη που προβλέπει ο σχεδιασμός του.

Η Διοίκηση του Συλλόγου Καταστηματαρχών Δημοτικής Αγοράς ζήτησε τη συνδρομή και ανέπτυξε στο Επιμελητήριο Χανίων την πρόταση, την οποία έχει πρόσφατα υποβάλει γραπτώς στο Δήμο Χανίων, με στόχο την επιβίωση των μελών του μέχρι την ολοκλήρωση του έργου. Πιο συγκεκριμένα, προτείνεται η δημιουργία ανοιχτής αγοράς (open market) στην παρακείμενη πλατεία Μαρκοπούλου (δεν αποκλείονται εναλλακτικές τοποθεσίες) και στο πρότυπο αντίστοιχων επιχειρηματικών συγκροτημάτων σε χώρες της βόρειας Ευρώπης. Μάλιστα, ο Σύλλογος Καταστηματαρχών έχει ήδη προβεί σε μια αρχική μελετιτική προσέγγιση του προτεινόμενου έργου με στόχο να στεγαστούν 40 επιχειρήσεις, αναλαμβάνοντας και τη χρηματαδότηση κατασκευής του. Εναλλακτικά, για όσους κατατηματάρχες δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο συγκεκριμένο έργο ζητήθηκε η στήριξή τους μέσω έκδοσης αδειών λαϊκής αγοράς.

Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Χανίων ανταποκρίθηκε θετικά αξιολογώντας κατ’ αρχήν ως ιδιαίτερα δημιουργική την προσέγγιση των καταστηματαρχών της Δημοτική Αγοράς για την κατασκευή Ανοιχτής Αγοράς (open market) με στόχο την ανάδειξη και προώθηση των τοπικών προϊόντων. Εκτός από το γεγονός ότι διασφαλίζει τις συνθήκες οικονομικής επιβίωσης των ήδη δοκιμαζόμενων καταστηματαρχών, παράλληλα προσθέτει στο εμπορικό και τουριστικό προϊόν των Χανίων μια πραγματική καινοτομία, την οποία άλλωστε ήδη προσφέρουν από καιρό πολλοί καταξιωμένοι Ευρωπαϊκοί τουριστικοί προορισμοί. Το Επιμελητήριο τόνισε ότι θα συνδράμει ενεργά τα μέλη του, τους  καταστηματάρχες της Δημοτικής Αγοράς, στη δυναμική προσπάθειά τους. Οι υψηλού επιπέδου προδιαγραφές της μελέτης και υλοποίησης της ανοιχτής αγοράς οφείλουν να αποτελέσουν κοινή προτεραιότητα όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Οφείλουμε να δημιουργήσουμε πραγματικά προστιθέμενη αξία για την τοπική Οικονομία, με στρατηγικό στόχο τη σύγχρονη προώθηση των προϊόντων της στους τοπικούς και ξένους καταναλωτές, πάντοτε σε αρμονία με την υψηλή αρχιτεκτονική και αισθητική ταυτότητα της παλιάς πόλης των Χανίων.