ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στρατηγική Σύγκλιση Διεκδικήσεων για την Επιβίωση των Επαγγελματιών, και Βιοτεχνών και Εμπόρων Μεταξύ Επιμελητηρίου Χανίων και Ο.Ε.Β.Ε.Ν.Χ.

Στο Επιμελητήριο Χανίων με πρωτοβουλία του Προέδρου του, Αντώνη Ροκάκη, πραγματοποιήθηκε θεσμική σύσκεψη συνεργασίας μεταξύ μελών των Διοικητικών Συμβουλίων της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων του Νομού Χανίων (Ο.Ε.Β.Ε.Ν.Χ.), με επικεφαλής τον Πρόεδρο, Γιάννη Παυλάκη, και του Επιμελητηρίου Χανίων.

Οι διοικήσεις των δύο θεσμικών φορέων αποτίμησαν διεξοδικά τα νέα δεδομένα που προκύπτουν για τα μέλη τους μετά και από το τελευταίο εξοντωτικό δίμηνο κλείσιμο της Αγοράς, εξαιτίας της ανάγκης προστασίας της δημόσιας Υγείας από την πανδημία Covid-19. Αναμφίβολα, αποτελεί αισιόδοξη εξέλιξη η πρόσφατη απόφαση της Πολιτείας για σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, παρά τη συνεχιζόμενη κατάρρευση επαγγελματικών κλάδων, όπως της Εστίασης και των Γυμναστηρίων. Οι εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Χανίων και του Ο.Ε.Β.Ε.Ν.Χ. συμφώνησαν ότι ένα ενδεχόμενο τρίτο LockDown θα μπορούσε να επιφέρει τη «χαριστική βολή» σε όσες επιχειρήσεις και επαγγελματίες έχουν κατορθώσει να παραμείνουν οριακά βιώσιμοι. Για το λόγο αυτό απαιτείται αυξημένη υπευθυνότητα από την Πολιτεία, τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές ως προς την αξιόπιστη τήρηση κάθε επιβεβλημένου προληπτικού μέτρου προστασίας της δημόσιας Υγείας, με έμφαση στην ανάγκη εντατικοποίησης της εμβολιαστικής κάλυψης της Χανιώτικης Κοινωνίας.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από τις μετρήσεις που διενεργεί το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, 8 στις 10 επιχειρήσεις κατέγραψαν μείωση του τζίρου τους το 2020. Για αυτές τις επιχειρήσεις ο μέσος όρος μείωσης του τζίρου ήταν 48,8%. 1 στις 2 πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχει κάποιου είδους ληξιπρόθεσμη οφειλή (εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, προμηθευτές, τράπεζες). Αντίστοιχα 1 στις 2 επιχειρήσεις εκφράζει τον φόβο ότι δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της το επόμενο διάστημα. Οι μισές επιχειρήσεις έχουν ρευστότητα (ταμειακά διαθέσιμα) για όχι παραπάνω από 1 μήνα. Μάλιστα 1 στις 4 επιχειρήσεις δεν έχουν καθόλου ταμειακά διαθέσιμα (ρευστότητα). Με βάση αυτά σχεδόν 6 στις 10 πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις φοβάται ότι θα κλείσει το επόμενο διάστημα. Μάλιστα 4 στις 10 φοβούνται ότι δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν το επόμενο εξάμηνο.

Η ηγεσία των δύο φορέων, σε στρατηγικό επίπεδο διαπίστωσε ότι εξακολουθεί να αποτελεί κοινή διεκδικητική βάση απέναντι στην Κυβέρνηση η πιο «θαρραλέα» υιοθέτηση παρεμβάσεων από τις 29 προτάσεις της ολοκληρωμένης δέσμης, την οποία είχε εγκαίρως και ομόφωνα αποστείλει το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Χανίων προς τον Πρωθυπουργό, λίγο πριν από την περασμένη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (04/09/2020). Με τα σημερινά δεδομένα, κρίσιμες προτεραιότητες οφείλουν να αποτελέσουν η άμεση υιοθέτηση νέων και δραστικών παρεμβάσεων για την ανάταξη των μικρών, πολύ μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών με έμφαση στη διοχέτευση πρόσθετης – μη επιστρεπτέας ρευστότητας, στη διαγραφή των συσωρευμένων χρεών και στην επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών εξαιτίας των παρατεταμένων περιοριστικών μέτρων. Πλέον, απαιτείται στοχευμένη και αναβαθμισμένη στήριξη σε κλάδους, όπως η Εστίαση και τα Γυμναστήρια, οι οποίοι έχουν κυριολεκτικά απαξιωθεί από τη συνεχιζόμενη διακοπή της λειτουργίας τους.