ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Από τα μέλη του Εμπορικού Τμήματος του ΕΒΕΧ | Στο «τραπέζι» όλα τα προβλήματα και οι προτάσεις για την αναθέρμανση της τοπικής αγοράς.

Για την επιχειρηματικότητα που «πονάει» στη μετά-κορονοιό Χανιώτικη αγορά συζήτησαν μέσω τηλεδιάσκεψης τα μέλη του Εμπορικού Τμήματος του Επιμελητηρίου Χανίων επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι το κράτος άμεσα πρέπει να βάλει «πλάτη» και να βοηθήσει τόσο την ρευστότητα των επιχειρήσεων όσο και τους εργαζομένους.

Στην τηλεδιάσκεψη που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης 26 Μαΐου και συμμετείχαν η πρόεδρος Δώρα Κυριακάκη, και τα μέλη Γιώργος Τοπολιανάκης, Σταυρος Χατζηδημητρίου, Μιχάλης Μαυριδάκης, Κωνσταντίνος Φαντριδάκης και Γαλάτεια Περράκη υπογραμμίστηκαν τα προβλήματα και κατατέθηκαν προτάσεις από όλους τους συμμετέχοντες όπως:

  • Να πληρωθούν οι επιταγές από το κράτος, αφού πήγαν 75 μέρες μετά και δεν έχουν πληρωθεί
  • Να δοθεί, βοήθεια από τις τράπεζες μέσω του ΤΕΠΙΧ, να δοθούν κίνητρα για να ταξιδέψουν οι πολίτες και να βρεθεί τρόπος να υπάρξουν πτήσεις από τις αεροπορικές εταιρείες ώστε να έρθουν οι τουρίστες. Υπάρχουν επεσήμαναν, κρατήσεις αλλά η ψυχολογία του κόσμου είναι πεσμένη.
  • Παροχή δυνατής οικονομικής «ανάσας» από το κράτος στους επιχειρηματίες για να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους. Η επιχειρηματικότητα τους χειμερινούς μήνες εάν δεν της δοθεί βοήθεια είπαν θα οδηγήσει πολλούς επιχειρηματίες στο κλείσιμο.
  • Η έλλειψη χρημάτων δεν βοηθά στην αγοραστική ψυχολογία των καταναλωτών, δημιουργεί ανασφάλεια και οδηγεί στις «απρόσωπες» διαδικτυακές αγορές.
  • Οι χανιώτες πρέπει να «αγκαλιάσουν» τα τοπικά καταστήματα, μια διαφημιστική καμπάνια θα βοηθούσε στη στήριξη τους τόνισαν, προσφορές και εκπτώσεις επιβάλλεται να γίνουν από τους εμπόρους στο καταναλωτικό κοινό για να γυρίσουν οι χανιώτες στα καταστήματα.
  • Τα ενοίκια να συνεχίσουν να καταβάλλονται μειωμένα στους ιδιοκτήτες έως το τέλος του 2020 και να διαγραφούν οι τόκοι των δανείων.
  • Τέλος επεσήμαναν τα μέλη του εμπορικού τμήματος του Επιμελητηρίου, πρέπει να υπάρξει κοινό ωράριο και κοινά μέτρα για τα πολυκαταστήματα και τις τοπικές επιχειρήσεις καθώς οι πολυεθνικές είναι πιο φθηνές και πιο ανταγωνιστικές. Μπορούμε είπαν να αναδείξουμε και την διαφορά ποιότητας των τοπικών προϊόντων με αυτών των πολυκαταστημάτων.