ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Το Επιμελητήριο Χανίων το μοναδικό Επιμελητήριο της Κρήτης που συμμετείχε σε ευρεία τηλεδιάσκεψη του Ε.Ε.Α. με τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Ά. Γεωργιάδη.

Μέλη της Διοίκησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Πρόεδροι Επιμελητηρίων και επαγγελματικών κλάδων, καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών εταίρων, συζήτησαν διαδικτυακά την Τετάρτη 13 Μαΐου, με τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, για την «επόμενη μέρα» της ελληνικής οικονομίας μετά τις συνέπειες της πανδημίας. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία με στόχο την στήριξη επιχειρήσεων και επαγγελματιών.

Μέσω του δημόσιου διαλόγου αναδείχτηκαν τα προβλήματα των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών και έγιναν συγκεκριμένες προτάσεις απ’ όλους τους συμμετέχοντες προκειμένου να υπάρξει «ελπίδα» για την επόμενη μέρα της οικονομίας.

Ο κ. Αντώνης Ροκάκης  πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων – το οποίο να σημειωθεί ότι ήταν το μοναδικό Επιμελητήριο της Κρήτης που συμμετείχε στην τηλεδιάσκεψη-  είπε μεταξύ άλλων πως «καθώς οι καταστάσεις και οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές,  τα μέτρα αναμοχλεύονται συνεχώς και υπάρχουν συνεχείς ανακατατάξεις. Καλό θα ήταν τόνισε, να υπάρξει μια τακτική, εβδομαδιαία  ενημέρωση από εκπροσώπους του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, οι οποίοι θα ενημερώνουν για τις κυβερνητικές αποφάσεις αναφορικά με  τις εξελίξεις και τις αλλαγές».

Ο κ. Ροκάκης συνέχισε λέγοντας ότι «υπάρχουν ανησυχίες από μέλη του ΕΒΕΧ όσον αφορά το κομμάτι του ΕΣΠΑ καθώς, μια από τις προϋποθέσεις για να ενταχθεί κάποιος είναι να είναι κερδοφόρες οι τρεις τελευταίες κρίσεις. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι τόνισε το 2020 δεν θα είναι κερδοφόρο οπότε θα υπάρξει πρόβλημα στην απορρόφηση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ για την επόμενη σεζόν».

Κλείνοντας ο  κ. Ροκάκης επεσήμανε: «Όσον αφορά το κομμάτι της Κρήτης και των Χανίων οφείλω να σας καταθέσω πως είναι η πρώτη φορά που η Κρήτη πλήττεται από τέτοιες μεγάλες συνθήκες-καταστροφές όπως THOMAS COOK, κατεστραμμένη ελαιοκομική περίοδος, τεράστια φυσική καταστροφή την περασμένη άνοιξη, και τώρα ο COVID-19». «Το τονίζω αυτό, είπε χαρακτηριστικά, γιατί είναι η πρώτη φορά που η Κρήτη πλήττεται τόσο πολύ μέσα σε μόλις 12 μήνες. Κάτι το οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει αυτή την κατάσταση είναι να ολοκληρωθεί η ένταξη της Κρήτης στο μεταφορικό ισοδύναμο. «Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη να γίνει αυτό, τόνισε καταλήγοντας , ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ να ενταχθεί το νησί μας, όπως όλα τα υπόλοιπα ελληνικά νησιά έτσι ώστε να πάρει μια «ένεση» η επιχειρηματικότητα της Κρήτης και των Χανίων ειδικότερα».