ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε η ομάδα εργασίας Covid -19 του Επιμελητηρίου Χανίων με τον βουλευτή Χανίων Παύλο Πολάκη.

Την Τετάρτη 15 Απριλίου και ώρα 13:00, η ομάδα εργασίας Covid -19 του Επιμελητηρίου Χανίων προχώρησε σε τηλεδιάσκεψη με τον βουλευτή Χανίων, κ. Παύλο Πολάκη, στο πλαίσιο της σειράς επαφών που πραγματοποιεί με βουλευτές και φορείς για έγκυρη ενημέρωση και κατάθεση προτάσεων.
Στην συζήτηση τέθηκαν πολλά ζητήματα τόσο για το υγειονομικό όσο και για το οικονομικό σκέλος της παρούσας συγκυρίας.
Κατατέθηκαν προτάσεις όσο αφορά το συμφέρον των επιχειρηματιών, οι οποίοι αν και δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς κλάδους αντιμετωπίζονται από κοινού. Βάση δόθηκε, από την ομάδα, στον τουριστικό τομέα ο οποίος έχει πληγεί μέγιστα και αποτελεί την βάση της «πυραμίδας» της οικονομίας του τόπου καθώς όλοι οι επιχειρηματίες συνδέονται άρρηκτα με αυτόν τον κλάδο.
Συζητήθηκε το θέμα των επιταγών εφόσον ένα μόνο μέρος των επιχειρηματιών διευκολύνεται με αυτό το μέτρο καθώς οδηγεί στον μηδενισμό της ρευστότητας των αγορών.
Καταστήθηκε σαφές πως στόχος είναι η συντήρηση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η προστασία των εργαζομένων τους καθώς αποτελεί την πλειοψηφία.
Επίσης τονίστηκε από τα μέλη της ομάδας εργασίας η αναγκαιότητα στήριξης του πρωτογενή τομέα που αυτή την στιγμή εκπέμπει SOS.
Παράλληλα έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα δάνεια με ευνοϊκούς όρους που πρέπει να δοθούν, στα αιτήματα των επιχειρηματιών για επιδότηση ενοικίων, εργασίας, ανεργίας καθώς και ο προβληματισμός για το πόσο διευκολύνει τους επιχειρηματίες η μεταφορά των εξόδων τους σε επόμενες ημερομηνίες.
Επιπλέον, διατυπώθηκε η σκέψη του πόσο σημαντική είναι και η καθημερινή οικονομική ενημέρωση αναφορικά με τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση καθώς υπάρχει μεγάλη σύγχυση στην αγορά.
Ο κ. Πολάκης με την σειρά του ανέφερε πως τα μέτρα προστασίας όσο αφορά το υγειονομικό κομμάτι είναι απολύτως σωστά καθώς πάνω απ’ όλα είναι η δημόσια υγεία. Όσο αφορά το κομμάτι της οικονομίας, ανέφερε πως η κυβέρνηση οφείλει να κατανοήσει το μέγεθος της καταστροφής που επέρχεται και να παρέχει, άμεση στήριξη στις επιχειρήσεις, πριν να είναι πολύ αργά.
Τόνισε πως η τουριστική περίοδος ουσιαστικά έχει χαθεί και οι επιχειρήσεις έχουν ήδη τεράστιες απώλειες οπότε μόνο με την προαναφερθείσα συναφή μέθοδο της άμεσης στήριξης θα μπορέσουμε κατά κάποιο τρόπο να ισοσκελίσουμε. Αναφορά έγινε επίσης στον τομέα του εσωτερικού τουρισμού όπου πρέπει να πέσει το βάρος για την φετινή περίοδο.
Ένα ακόμη μεγάλο ζήτημα, όπως τονίστηκε από όλους, το οποίο φέρνει η υφιστάμενη πανδημία, αφορά τις αερομεταφορές επιβατών και τοπικών προϊόντων. Αυτό συμβαίνει γιατί το σύνολο της αεροπορικής αγοράς βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, με τις εταιρείες, πριν από την αναστολή όλων των πτήσεων από και προς τη χώρα, να έχουν περιορίσει το πτητικό έργο τους από 50% έως 90% κατά περίπτωση.
Αποφασίστηκε, τέλος, να συνεχιστούν οι επαφές και ο διάλογος μέσω ανάλογων τηλεδιασκέψεων.