ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Α. Ροκάκης: «Πολιτιστικό επίκεντρο της Ευρώπης τα Χανιά».

  • Στην τελική ευθεία για το 10ο Διεθνές Ετήσιο Συμβουλευτικό Forum “Πολιτιστικές Διαδρομές” του Συμβουλίου της Ευρώπης,
  • Συνέντευξη τύπου παρουσία της Γενικής Διευθύντριας του Συμβουλίου της Ευρώπης Snezana Markovic και των συνδιοργανωτών.

Mε αφορμή την προετοιμασία για τη διεξαγωγή του 10ου Διεθνούς Ετήσιου Συμβουλευτικού Forum “Πολιτιστικές Διαδρομές” του Συμβουλίου της Ευρώπης, το μεσημέρι της Τρίτης 23 Ιουλίου δόθηκε συνέντευξη στο καφέ του Δημοτικού Κήπου Χανίων.

Παρούσα στη συνέντευξη τύπου  ήταν η Γενική Διευθύντρια του Συμβουλίου της Ευρώπης κα. Snezana Markovic που βρέθηκε στα Χανιά, εν όψει του 10ου Διεθνούς Συμβουλευτικού Forum «Πολιτιστικές Διαδρομές» του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα διεξαχθεί μεταξύ 7-9 Οκτωβρίου 2020 στη πόλη μας. Ο Δήμος Χανίων είναι συνδιοργανωτής του Forum μαζί με  την Περιφέρεια Κρήτης, το Επιμελητήριο Χανίων και το EHICA.

Εκ μέρους του Δήμου Χανίων, ο Δήμαρχος Τάσος Βάμβουκας επεσήμανε μεταξύ άλλων: “Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στην πόλη μας την κ. Σνεζάνα Μάρκοβιτς, Γενική Διευθύντρια του Συμβουλίου της Ευρώπης που βρίσκεται εδώ προκειμένου να πάρει μια πρώτη γεύση των προετοιμασιών του σημαντικότατου forum που θα φιλοξενηθεί στα Χανιά το 2020.

Ο Δήμος Χανίων στo πλαίσιo της πολιτικής εξωστρέφειας, του ενδιαφέροντος που επιδεικνύει για την ανάδειξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και της στήριξης της επιχειρηματικότητας διεκδίκησε και τελικά τα κατάφερε να κερδίσει την φιλοξενία του forum “Πολιτιστικές Διαδρομές” του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Από τότε, και ήδη, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης το Επιμελητήριο Χανίων και φυσικά την καταλυτική συνδρομή και συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, οργανώσαμε δυο προπαρασκευαστικές συναντήσεις που αφορούσαν την οργάνωση του Συνεδρίου”, επεσήμανε ο Δήμαρχος Χανίων, ο οποίος προσέθεσε:

“Φιλοδοξία μας είναι μέσα από το Forum των “Πολιτιστικών Διαδρομών” να παρουσιαστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ο πολιτισμός, η εικόνα των Χανίων, αλλά και της Κρήτης. Γνωρίζουμε καλά, από την εμπειρία άλλων πόλεων που έχουν φιλοξενήσει αυτό το Forum, τα οφέλη διεξαγωγής του.

Για τον λόγο αυτό, δική μας επιθυμία είναι να επιτευχθεί μια καθόλα επιτυχημένη διοργάνωση και να κάνουμε όλους όσους επισκεφθούν τα Χανιά για το 10ο Διεθνές Συμβουλευτικό Forum “Πολιτιστικές Διαδρομές” του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 7-9 Οκτωβρίου 2020, να ζήσουν, για λίγο, ως πολίτες των Χανίων, να γίνουν πρωταγωνιστές και όχι απλοί φιλοξενούμενοι στην πόλη μας!”.

Η κ. Markovic

Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του Συμβουλίου της Ευρώπης  Snezana Markovic  ανέφερε μεταξύ άλλων: “Αφού σας ευχαριστήσω για τη φιλοξενία, θα ήθελα να εστιάσω στη σημασία των “Πολιτιστικών διαδρομών” του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη σπουδαιότητα του Forum που θα λάβει χώρα στα Χανιά τον Οκτώβριο του 2020 και βεβαίως να αναφερθώ και στη νέα πολιτιστική διαδρομή που προτάθηκε.

Οι “πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης αποτελούν μια πρωτοβουλία που επιθυμεί να μιλήσει για την ευρωπαϊκή ταυτότητα, από μια πιο θερμή προοπτική, αναφερόμενη στις ευρωπαϊκές αξίες και σε αυτό το κομμάτι βοηθάει τα μέγιστα ο ίδιος ο πολιτισμός”.

Τη σημασία της διεξαγωγής του forum “Πολιτιστικές Διαδρομές” του Συμβουλίου της Ευρώπης τον Οκτώβριο του 2020 στα Χανιά τόνισαν από την πλευρά τους, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ Αντώνης Ροκάκης και ο ιδρυτής και πρόεδρος του συνδέσμου Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης Βασίλης Σταθάκης.

 

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων

 

Με την σειρά του ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ κ. Αντώνης Ροκάκης είπε μεταξύ άλλων: «Με τη σειρά μου καλωσορίζω στα Χανιά την Γενική Διευθύντρια του Συμβουλίου της Ευρώπης κα. Snezana Markovic.

Πριν από ενάμισι χρόνο περίπου όταν ο Βασίλης Σταθάκης μου μίλησε για τις πολιτιστικές διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης, ήξερα ότι αυτό το εγχείρημα έπρεπε να στηριχθεί και να στεφθεί με επιτυχία.

Φυσικά, το Επιμελητήριο Χανίων είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια, που στοχεύει στην ανάδειξη του νομού, του πολιτισμού μας, της ιστορίας και της κουλτούρας μας. Και πόσο μάλλον όταν αυτή η προσπάθεια είναι συλλογική!

Όπως έχω πει αρκετές φορές, ο Πολιτισμός και η Επιχειρηματικότητα είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες στο σύγχρονο γίγνεσθαι, καθώς μέσα από τον πολιτισμό η επιχειρηματικότητα λαμβάνει μια άλλη διάσταση: πιο ανθρώπινη, κοινωνική και πιο φιλική προς το κοινό μας.

Μέσω του Φόρουμ το 2020 και των πολιτιστικών διαδρομών, τα Χανιά θα γίνουν το πολιτιστικό επίκεντρο της Ευρώπης, έχοντας έτσι μια χρυσή ευκαιρία να κερδίσουν ένα ακόμη στοίχημα: αυτό του εναλλακτικού τουρισμού με γνώμονα τον την ιστορία, τον πολιτισμό, τη φιλοξενία μας!  

 

Χάρτα τοπικών προϊόντων

Με αφορμή το μεγάλο «πολιτιστικό αντάμωμα» στο ιστορικό καφέ Κήπος το 2020, όπως έχω ήδη προαναγγείλει σε συνεργασία με φορείς και τον Δήμο έχουμε αρχίσει να δημιουργούμε τη «Χάρτα των τοπικών προϊόντων».

Μέσω αυτής της Χάρτας, ο επισκέπτης του νομού μας θα ενημερώνεται για το που βρίσκονται επιχειρήσεις τοπικών προϊόντων, ιστορικά κτίρια τα οποία φιλοξενούν επιχειρήσεις και επιπλέον εντός της «Χάρτας» ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ενημερώνεται και για την ιστορία του προϊόντος, του κτιρίου ή της περιοχής.

Οι επιχειρήσεις αυτές βέβαια, θα έχουν λάβει ειδική πιστοποίηση από το Επιμελητήριο, η οποία θα έχει τις δικές της παραμέτρους, όπως η ιστορικότητα, η τοπικότητα των προϊόντων κλπ.

Η Χάρτα θα έχει τόσο έντυπη, όσο και ψηφιακή μορφή, θα ανανεώνεται συνεχώς ως προς το περιεχόμενό της και αισιοδοξούμε πως θα αποτελέσει ένα χρήσιμο εργαλείο γνωριμίας του επισκέπτη με τα Χανιά.

Έτσι, όπως έχω πει επανειλημμένως, θα καταφέρουμε να προσθέσουμε ένα ακόμη λιθαράκι στη προώθηση και ανάδειξη των προϊόντων μας, τα οποία είναι αξιοζήλευτα, ποιοτικά, άξια να αποτελούν τη «βιτρίνα» μας. Πέραν τούτου, υπάρχει και κάτι άλλο το οποίο δεν πρέπει να ξεχνάμε: ο επισκέπτης επιθυμεί να γνωρίσει το τοπικό προϊόν, να το δοκιμάσει, να το δει, να το απολαύσει…

Αυτή τη δυνατότητα οφείλουμε να την παρέχουμε, αλλά και να είναι προτεραιότητά μας!

Σε αυτό το σημείο θέλω να απευθύνω εκ νέου, ανοιχτό κάλεσμα προς όλη την επιχειρηματική κοινότητα των Χανίων να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια, με τα προϊόντα τους, τις υπηρεσίες, αλλά και το πνεύμα φιλοξενίας που μας χαρακτηρίζει.

Ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της ιστορίας των Χανίων ξεκινά από το ιστορικό καφέ Κήπος. Από ‘δω λοιπόν θα ξεκινήσουμε και εμείς, χαράζοντας νέες διαδρομές, χανιώτικες διαδρομές, διαδρομές που ο επισκέπτης θα αγαπήσει και θα θελήσει να διαβεί ξανά και ξανά…»