ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρουσιάστηκε η έρευνα για τον τουρισμό και το προφίλ των επισκεπτών στο Ν. Χανίων.

Οι υποδομές, η καθαριότητα και το έλλειμμα πρασίνου αποτελούν τις σπουδαιότερες ανοιχτές «πληγές» για το τουριστικό προϊόν του Νομού Χανίων. Πολύ καλά είναι τα σχόλια για τη συμπεριφορά και τη φιλοξενία, τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα και τα εστιατόρια, ενώ παράλληλα η Κρήτη θεωρείται ένας πολύ ασφαλής προορισμός, καθώς η ασφάλεια είναι μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους για την επιλογή ενός τουριστικού προορισμού.

Αυτά επισημαίνονται μεταξύ άλλων στην ετήσια έρευνα για την τουριστική περίοδο του 2018, που παρουσιάστηκε το απόγευμα της Τετάρτης 20 Μαρτίου στο Φιλολογικό Σύλλογο «Ο Χρυσόστομος». Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων, η Περιφέρεια Κρήτης, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ), το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, το Επιμελητήριο Χανίων και το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Τμήμα Δυτικής Κρήτης.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τη χρήση ερωτηματολογίων (μεταφρασμένων σε επτά γλώσσες) και προσωπικών συνεντεύξεων στο αεροδρόμιο Χανίων, από τον Μάιο έως και τον Οκτώβριο του 2018. «Στόχος» ήταν οι επιβάτες τακτικών charter flights και Low Cost.

Συμπληρώθηκαν και δόθηκαν 4.100 ερωτηματολόγια και προσωπικές συνεντεύξεις επιβατών από 20 διαφορετικές χώρες προέλευσης, με τη  συμμετοχή 15 μεταπτυχιακών ερευνητών από χώρες Ε.Ε. για τις ανάγκες της έρευνας.

Η έρευνα και ανάλυση συντονίστηκε από το Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του ΜΑΙΧ, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΒΕΧ

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ Αντώνης Ροκάκης είπε μεταξύ άλλων ότι: «Όλοι ξέρουμε στα Χανιά πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός σε όποιας φύσης επάγγελμα κι αν κοιτάξουμε. Εμείς από την πλευρά μας σαν Επιμελητήριο είμαστε και φέτος παρόντες και θα είμαστε αρωγοί για όσο γίνονται και διεξάγονται τέτοιες ενέργειες διότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να έχουμε αποτελέσματα, να κοιτάμε που υπάρχουν τα κακώς κείμενα και να τα διορθώνουμε. Είναι πολύ σημαντικό το κομμάτι του τουρισμού για την οικονομία του νομού μας και οφείλουμε όλοι να κάνουμε αυτό που πρέπει από την πλευρά μας.

Δείτε τα αποτελέσματα της έρευνας…

 

Αποτίμηση τουριστικής κίνησης (2018)

Γεώργιος Αγγελάκης -ΜΑΙΧ