ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ο Δήμος Πλατανιά (τιμώμενη περιοχή), τα Χανιά, η Κρήτη άφησαν τη σφραγίδα τους στο «TIPICITA FESTIVAL 2019», στο Φέρμο της Ιταλίας.

Μ’ ένα εντυπωσιακό περίπτερο και με ξεχωριστές δράσεις, o Δήμος Πλατανιά σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και το Επιμελητήριο Χανίων – και με την υποστήριξη της ANEK Lines και ANEK Lines Italia – συμμετείχε στο 27ο Φεστιβάλ «Tipicita», που διεξήχθη στο Φέρμο της Ιταλίας, από το Σάββατο 9 Μαρτίου έως και τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019, κερδίζοντας τις εντυπώσεις αλλά και το ενδιαφέρον των γειτόνων Ιταλών. Το Φεστιβάλ, με αντικείμενο τον Τουρισμό, την Γαστρονομία και τον Πολιτισμό, φιλοξένησε φέτος, ως τιμώμενη περιοχή, το Δήμο Πλατανιά, με στόχο την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο Δήμων και με επίκεντρο τις δύο εκθέσεις που διοργανώνονται ετήσια, το Φεστιβάλ «Tipicita», στο Φέρμο και το «Γη –Πολιτισμός – Τουρισμός», στο Δ. Πλατανιά.

Το Δήμο Πλατανιά εκπροσώπησε στην έκθεση ο κ. Αντώνης Καπνισάκης, Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου (ΚΕΔΗΠ) και Δημοτικός Σύμβουλος Πλατανιά, την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε ο κ. Κυριάκος Κώτσογλου, Αντιπεριφερειάρχης Διοίκησης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ενώ το Επιμελητήριο Χανίων εκπροσωπήθηκε από τον κ. Γιώργο Ζυμβραγάκη, μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου και Αντιπρόεδρο της Εταιρίας Ανάπτυξης Χανίων (ΕΤΑΝ) Η ΑΝΕΚ LINES και ANEK Lines Italia, που υποστήριξαν ενεργά εξ’ αρχής την πρωτοβουλία της συνεργασίας των δύο περιοχών, ήταν μέγα χορηγοί της αποστολής, την οποία ακολούθησαν και σημαντικοί Χανιώτες επιχειρηματίες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Κυριάκος Κώτσογλου απευθυνόμενος σε εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και σε δημοσιογράφους τόνισε τα κοινά στοιχεία των δύο χωρών, τις μακροχρόνιες σχέσεις, Ελλήνων και Ιταλών, ιδιαίτερα Κρητικών και Ιταλών, που αρχίζουν από τις μαρτυρίες για την ύπαρξη αποικίας Μυκηναίων στη Νότια Ιταλία, συνεχίζονται με την επίδραση της Ιταλικής Λογοτεχνίας στην Κρητική και φτάνουν μέχρι τις μέρες μας, μέσα από τις συναντήσεις πολιτιστικών, οικονομικών και κοινωνικών ανταλλαγών. Καταλήγοντας ο κ. Κώτσογλου είπε: «…Μια τέτοια συνάντηση είναι και η σημερινή. Ωραία Συνάντηση. Συνάντηση Αναγνώρισης, Ανταπόδοσης Φιλοξενίας και σύσφιξης των σχέσεών μας. Του Δήμου του Fermo και του Δήμου Πλατανιά, των Χανίων, της Κρήτης. Συνάντηση, στην οποία έχουμε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε προϊόντα, γεύσεις και πολιτισμό Ελλάδας και Ιταλίας, Ιταλίας και Ελλάδας. Και όσο κι αν επιμένω ότι η Κρητική Δίαιτα είναι κάτι πολύ ευρύτερο από την Κρητική Γαστρονομία, ότι είναι τρόπος ζωής, ότι είναι δίαιτα με την έννοια που την όρισε ο Ιπποκράτης, θα ανταλλάξουμε και γευστικές παραδόσεις μαζί με τις εμπορικές. Εύχομαι το καλύτερο γι’ αυτή την συνάντηση, έκθεση, παρέα, αλλά και σε άλλες πολλές συναντήσεις στο μέλλον. Η Περιφέρεια Κρήτης θα είναι πάντα δίπλα σε τέτοιες προσπάθειες, σας ευχαριστώ και πάλι για την υπέροχη φιλοξενία, στη χώρα του Κικέρωνα».

Ο εκπρόσωπος του Δήμου Πλατανιά, πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ, κ. Αντώνης Καπνισάκης παρουσίασε με τη σειρά του, το Δήμο Πλατανιά και τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, ως τουριστικό προορισμό, επισημαίνοντας πως «ο Δήμος Πλατανιά αποτελεί μια περιοχή προικισμένη που ξεχωρίζει για την φυσική πολυμορφία της, ενώ διαθέτει έναν πολύ μεγάλο αριθμό από ποιοτικές τουριστικές υποδομές  και υπηρεσίες ικανές να καλύψουν και τον πλέον απαιτητικό επισκέπτη». Παράλληλα ανέφερε πως «στο Δήμο Πλατανιά συναντώνται περιοχές σπάνιου φυσικού κάλους, με πλούσια ιστορική, θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και εύφορες εκτάσεις όπου παράγονται υψηλής ποιότητας προϊόντα» προσθέτοντας πως «η αρμονική συνύπαρξη από “αντιφατικά” χαρακτηριστικά (π.χ. παραλίες και βουνά, οροπέδια και φαράγγια, ήσυχα χωριά, αλλά και έντονη νυχτερινή ζωή), δημιουργεί ένα σημαντικό συγκριτικό  πλεονέκτημα για το Δήμο, καθιστώντας τον ελκυστικό για επισκέπτες με διαφορετικά ενδιαφέροντα»… «Όχι τυχαία λοιπόν χαρακτηρίζεται από το Δήμαρχο Πλατανιά, κ. Γιάννη Μαλανδράκη ως μια «μικρή Ελλάδα!» κατέληξε ο κ. Καπνισάκης.

Τέλος, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Χανίων, κ. Γιώργος Ζυμβραγάκης, τόνισε τους λόγους για τους οποίους το Επιμελητήριο συμμετείχε ως συνδιοργανωτής στη συγκεκριμένη δράση, επισημαίνοντας πως «κίνητρό μας αποτελεί η εμπορική, βιοτεχνική και βιομηχανική προοπτική, οι σχέσεις και οι συνεργασίες, ανθρώπων, επιχειρήσεων, φορέων, χωρών, που θέλουν να πάρουν πραγματική διάσταση. Ανταμοιβή μας, η επιτυχία σε κάθε επίπεδο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής ζωής, η ευημερία μεταξύ ανθρώπων και λαών, μέσα από σκληρή δουλειά και σωστές ανθρώπινες και επαγγελματικές σχέσεις… Σας ευχαριστούμε που μέσα από την συνεργασία αυτή μας δίνετε την ευκαιρία να δείξουμε την σημασία του Επιμελητηρίου Χανίων και εύχομαι σύντομα να βρεθούμε και πάλι εδώ, στο πλαίσιο διαμόρφωσης νέων δρόμων εμπορικής και τουριστικής συνεργασίας των δύο περιοχών!»

Ο Αντιπεριφερειάρχης παρουσίασε την Περιφέρεια Κρήτης, ως ένα τουριστικό προορισμό που πρέπει να δει κάθε επισκέπτης, μέσα από μια συνολική παρουσίαση με τίτλο «Why Crete is a must see destination»,  o Πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ παρουσίασε με τη σειρά του, το βίντεο για το Δήμο Πλατανιά, “Platanias: The essence of Crete”, ενώ το μέλος του Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Χανίων παρουσίασε τις προοπτικές και τις δυνατότητες συνεργασίας Κρήτης – Ιταλίας στους τομείς της αγροδιατροφής, της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού.

Πολύτιμος πρεσβευτής της μουσικοχορευτικής μας παράδοσης, ο Χανιώτικος Πολιτιστικός Σύλλογος «Το Ρόδο», εντυπωσίασε, ενθουσίασε και συγκίνησε τους επισκέπτες του Φεστιβάλ, με τα μουσικοχορευτικά δρώμενά του, δίνοντας ταυτόχρονα ένα ιδιαίτερο «χρώμα» στο περίπτερο του Δήμου Πλατανιά με τη λειτουργία του παραδοσιακού καφενείου.

Πρεσβευτής του γαστρονομικού μας πολιτισμού, ο chef Γιώργος Μακρής, παρουσίασε μαζί με τους συνεργάτες του Ιωάννη Κουφό και Ηλία Παπαδεράκη, το γαστρονομικό μας πλούτο, μέσα από ένα διαδραστικό κρητικό δείπνο και  παράλληλα ομιλία για την Κρητική Διατροφή.

Τέλος, θερμές ευχαριστίες εκφράζονται στην κοινοπραξία ANEK LINES – BLUE STAR FERRIES & SUPERFAST FERRIES, που ήταν οι χορηγοί μεταφοράς, στην Εταιρία Ανάπτυξης Χανίων για το γενικό συντονισμό των ενεργειών και δράσεων, σε όλους τους προμηθευτές που πρόσφεραν δωρεάν τοπικά προϊόντα και εκθέματα για τις ανάγκες της έκθεσης, καθώς και σε όλους τους εθελοντές που συνέδραμαν για την άρτια οργάνωση και λειτουργία του περιπτέρου, αλλά και σε όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχημένη συμμετοχή του Δήμου Πλατανιά, της Περιφέρειας Κρήτης και του Επιμελητηρίου Χανίων στην 27η «Tipicita»!