ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ενδιαφέρουσα ημερίδα για τα Εμπορικά σήματα και την Πνευματική ιδιοκτησία στο ΕΒΕΧ.

Σε ζητήματα προστασίας της βιομηχανικής και πνευματικής ιδιοκτησίας αναφέρθηκαν οι ομιλητές κατά την διάρκεια της ενημερωτικής ημερίδας που διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης 27 Μαρτίου το Επιμελητήριο στην αίθουσα διαλέξεων «Δ. Γαγάνης» του φορέα. Όπως επισημάνθηκε θεσμικοί και νομικοί φορείς καταβάλλουν διεθνώς μια άνιση μάχη για να προστατεύσουν τα πνευματικά δικαιώματα ενώ η Ελλάδα διαθέτει τυπικά το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για να ανταπεξέλθει σε όλου του είδους τις προσβολές πνευματικών δικαιωμάτων που αφορούν φωτογραφίες, κείμενα, ιστοσελίδες κλπ καθώς έχουν ενσωματωθεί όλες οι σχετικές οδηγίες και διεθνείς συνθήκες.

Οι ομιλητές Μαρία Δάφνη – Παπαδοπούλου προϊσταμένη του Νομικού Τμήματος στον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας που εποπτεύεται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο κ. Μάνος Τριχάς εκ μέρους του Περιφεριακού γραφείου του ΟΒΙ, και η νομικός Παναγιώτα Γεωργοπούλου από την Διεύθυνση Σημάτων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, αναφέρθηκαν αναλυτικά ο καθένας από τη θέση του στην Βιομηχανική Ιδιοκτησία που αφορά Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας, σχέδια και εμπορικά σήματα και στην πνευματική ιδιοκτησία τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι η βιομηχανική ιδιοκτησία αποτελεί ένα εργαλείο του «Επιχειρείν» ενώ για την πνευματική ιδιοκτησία είπαν ότι στα χρόνια του διαδικτύου η προσβολή της έχει αποκτήσει μεγάλες διαστάσεις.

«Το διαδίκτυο είπαν έκανε πολύ πιο εύκολη και τη διάδοση των έργων αλλά και την προσβολή αυτών των έργων, ενώ το Δίκαιο τρέχει πάντα πίσω από εξελίξεις και την τεχνολογία». Αναφέρθηκαν στη νέα οδηγία που ψηφίστηκε προχθές στην Ε.Ε. για την πνευματική ιδιοκτησία και στην ενιαία ψηφιακή αγορά που έρχεται να καλύψει την διαδικτυακή εποχή.

Τα σήματα που διαχειρίζεται ετησίως η Διεύθυνση Σημάτων είναι γύρω στις 8.500, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια ο αριθμός βαίνει αυξανόμενος. Ειδικότερα για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις έκαναν γνωστό ότι οι επιχειρηματίες μπορούν, χωρίς να βρουν δικηγόρο στις χώρες που θέλουν να κυκλοφορήσουν τα προϊόντα τους, να καταχωρήσουν τα σήματα τους από την Ελλάδα καθώς η Ελλάδα αποτελεί από το 2000 μέλος του Πρωτοκόλλου της Μαδρίτης εξασφαλίζοντας την καταχώρηση εμπορικών σημάτων σε 1 έως 103 χώρες παγκοσμίως».

 

Γ. Πατεράκης

Εκ μέρους της Δ.Ε. του ΕΒΕΧ σύντομο χαιρετισμό έκανε το μέλος του ΔΣ και της Διοικητικής Γιώργος Πατεράκης ο οποίος υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι η διοργάνωση της ημερίδας έγινε μετά από αίτημα πολλών επιχειρηματιών των Χανίων. «Κάθε επιχείρηση είπε πρέπει να κατοχυρώσει ένα δυνατό brand name. Οι νέοι επιχειρηματίες γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει αυτό γι’ αυτό και το πρώτο πράγμα που κάνουν είναι να διασφαλίσουν το brand name της επιχείρησης τους». «Να σημειωθεί είπε, ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο επιχειρηματίας με μια ηλεκτρονική κατάθεση κατοχυρώνει αυτόματα το σήμα του σε 28 κράτη μέλη».