ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δραματική έκκληση Επιμελητηρίων Κρήτης για ανάγκη άμεσης αποκατάστασης ζημιών φυσικών καταστροφών.

Δραματική έκκληση προς τα αρμόδια, τα συναρμόδια Υπουργεία, τους Έλληνες Ευρωβουλευτές και τον Περιφερειάρχη Κρήτης, απηύθυνε, με έγγραφό (15/3/2019) του το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Κρήτης, για την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων και πρωτοβουλιών προκειμένου να αποκατασταθούν το συντομότερο δυνατόν οι ζημιές από τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν πρόσφατα την Κρήτη.

Αναλυτικά, το έγγραφο του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Κρήτης, έχει ως εξής:

Κύριοι Υπουργοί, κύριοι Ευρωβουλευτές, κύριε Περιφερειάρχη,

            Όπως γνωρίζετε, φέτος και ιδιαίτερα το τελευταίο δεκαήμερο του προηγούμενου μηνός Φεβρουαρίου, το νησί της Κρήτης δέχθηκε πρωτοφανές ύψος βροχοπτώσεων, οι οποίες έχουν πλήξει σοβαρά, δίκτυα υποδομών, περιουσίες και επιχειρήσεις, ιδιαίτερα χώρους περιβάλλοντος επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα.

            Μεταξύ των έργων υποδομών, τα οποία επλήγησαν, συμπεριλαμβάνεται και ο αιματοβαμμένος, μοναδικός οδικός άξονας του νησιού, ο κατ’ ευφημισμό αποκαλούμενος Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης. Πέραν των κατολισθήσεων πρανών που έχουν πραγματοποιηθεί και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, σε όλο το μήκος του, υπάρχει κατάρρευση του ίδιου του Οδικού Άξονα στην περιοχή Μεγάλα Χωράφια της Π.Ε. Χανίων, με αποτέλεσμα η διεξαγωγή της κυκλοφορίας να πραγματοποιείται, εκ περιτροπής, από ένα ΜΟΝΟ ρεύμα κυκλοφορίας.

            Στους επιχειρηματίες και γενικότερα τους κατοίκους της Κρήτης υπάρχει έντονη αγωνία και προβληματισμός όσον αφορά στον τρόπο και τον χρόνο αποκατάστασης των ζημιών των φυσικών καταστροφών, ιδιαίτερα των έργων υποδομής.

Ενόψει, μάλιστα, της επικείμενης έναρξης της τουριστικής περιόδου, ο προβληματισμός είναι ακόμη μεγαλύτερος, σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα, όχι και τόσο, ενθαρρυντικά σημεία για τη συνέχιση της θετικής αύξησης του τουρισμού, από πλευράς κρατήσεων, αφού ο τουρισμός, η αποκαλούμενη και βαριά βιομηχανία, αποτελεί την κύρια πηγή εσόδων της Κρήτης.

            Αναμφισβήτητα, μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί θετικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης των καταστροφικών συνεπειών των φυσικών φαινομένων. Ήδη όλοι οι Δήμοι της Π.Ε. Χανίων και οι Δήμοι, εκτός του Δήμου Ανωγείων, της Π.Ε. Ρεθύμνης έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με ότι αυτό συνεπάγεται.

            Δυστυχώς, όμως, τα μέτρα αυτά δεν είναι αρκετά και θα πρέπει να ληφθούν ακόμη περισσότερα ώστε να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος για την πρωτογενή, τη δευτερογενή παραγωγή και τη τουριστική περίοδο που βρίσκεται κυριολεκτικά προ των πυλών και δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο κωλυσιεργίας.

            Το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Κρήτης, με ομόφωνη απόφασή του, η οποία λήφθηκε σε συνεδρίασή του στις 13/3/2019, ομόφωνα απευθύνει δραματική έκκληση προς τα αρμόδια, τα συναρμόδια Υπουργεία και την Περιφέρεια Κρήτης για την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων και πρωτοβουλιών προκειμένου:

1.- Να πραγματοποιηθεί άμεσα, εμπεριστατωμένη και επακριβής, καταγραφή των ζημιών, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τόσο των υποδομών όσο και των ιδιωτών, συμπεριλαμβανομένων των παράλληλων απωλειών κερδών κλπ.

2.- Να αποζημιωθούν άμεσα και δίκαια, από εθνικούς ή και κοινοτικούς πόρους, οι πληγέντες, ιδιώτες και επιχειρηματίες, από τις φυσικές καταστροφές.

3.- Να χρηματοδοτηθεί από εθνικούς ή και κοινοτικούς πόρους η αποκατάσταση των καταστροφών στα έργα υποδομής, ιδιαίτερα των οδικών δικτύων.

4.- Να επισπευσθούν και να συντμηθούν οι διαδικασίες επιλογής μελετητών και εργολάβων αποκατάστασης ζημιών των έργων υποδομής με ειδική, για το σκοπό αυτό, νομοθετική ρύθμιση.-

ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΝΟΜΗΣ:

  • Υπουργό Εσωτερικών, κ. Αλέξη Χαρίτση
  • Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Ιωάννη Δραγασάκη
  • Υπουργό Οικονομικών, κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο
  • Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεώργιο Σταθάκη
  • Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστο Σπίρτζη
  • Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρο Αραχωβίτη
  • Υπουργό Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά
  • Έλληνες Βουλευτές Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
  • Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη,

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

  • Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γραφείο Βρυξελλών