ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Τα Χανιά σε διεθνές φεστιβάλ στην Ιταλία | Α. Ροκάκης: «Μονοπάτι συνεργασίας μέσα από το πολιτιστικό επιχειρείν».

«Στόχος του Επιμελητηρίου μέσα από τη συμμετοχή στο διεθνές φεστιβάλ κρητικών προϊόντων και γαστρονομίας «Tipicita” στο Φέρμο της Ιταλίας, είναι η επιχειρηματική διασύνδεση. Η οδός αυτή ανάμεσα στις δύο χώρες είναι η στόχευσή μας. Θεωρούμε πως μπορεί να χτιστεί ένα μονοπάτι συνεργασίας μέσα από το πολιτιστικό επιχειρείν. Η ιταλική αγορά έχει πολλά κοινά με την δική μας και επιζητούμε μία συνεργασία, με πολλαπλά οφέλη και για τις δύο πλευρές».

Αυτό είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ Αντώνης Ροκάκης κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου που δόθηκε από την ΑΝΕΚ που είχε και την πρωτοβουλία για την συμμετοχή των Χανίων στην έκθεση “Tipicita”.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης στο συνεδριακό κέντρο της ΑΝΕΚ το μεσημέρι της Δευτέρας 24 Σεπτεμβρίου, ανακοινώθηκε ότι, ο Δήμος Πλατανιά θα είναι ο τιμώμενος δήμος στην τριήμερη έκθεση που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο του 2019 στην πόλη Φέρμο στην Περιφέρεια Marche της Ιταλίας.

Η συνεργασία αυτή προέκυψε μετά από πρωτοβουλία – πρόταση της ΑΝΕΚ την οποία στηρίζουν η Περιφέρεια Κρήτης και το Επιμελητήριο.

Όπως επεσήμαναν «Αποτελεί θεμέλιο λίθο για την ΑΝΕΚ η συνεργασία. Αυτό το μήνυμα περνάει από την συνέργεια μεταξύ Δήμων και Περιφερειών, που θα προωθήσουν στοιχεία και του διατροφικού μας πολιτισμού. Υπάρχει όμως και συνεργασία για την ανταλλαγή άυλων πολιτιστικών αξιών. Δεν φτάνουν μόνο οι ηγεσίες, αλλά φαίνεται πως και οι πρωτοβουλίες των μικρών αυτοδιοικητικών μονάδων φέρνουν αποτέλεσμα. Θα στηρίξουμε με όσα μέσα διαθέτουμε κάθε προσπάθεια που ενισχύει τόσο τη διατήρηση, όσο και την εξέλιξη της παράδοσής μας, κάθε προσπάθεια που συμβάλλει στην αναβάθμιση του τουρισμού και μεταφέρει την Κρήτη σε όλο τον κόσμο».».

Με τη σειρά του ο εκπρόσωπος της Tipicita ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι γι’ αυτή την συνεργασία, γιατί είμαστε δύο λαοί με κοινή ιστορία και κουλτούρα. Αλλά και η Κρήτη, αποτελεί το σύμβολο της μεσογειακής κουλτούρας. Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μία αφετηρία για την περαιτέρω συνεργασία μας σε επίπεδο πολιτισμού, τουρισμού και επιχειρηματικότητας. Όλοι μαζί βάζουμε πλώρη για το μέλλον, όπως λέει και το σλόγκαν της ΑΝΕΚ, που συνδέει την Ιταλία με την Ελλάδα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοργάνωση Τipicita από το 1993, προσελκύει το ενδιαφέρον τόσο σε εθνικό, όσο και παγκόσμιο επίπεδο. Μέσα από δρώμενα και εκδηλώσεις που προάγουν και συγκεντρώνουν γεύσεις και ποικιλίες οίνου από όλο τον κόσμο, με σύγχρονο και μοντέρνο ύφος, ξεχωρίζει για τον πρωτοποριακό της χαρακτήρα.