ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επισημάνσεις σε εκδήλωση στο ΕΒΕΧ | Η Κρήτη τρίτη επιλογή των Σλοβάκων για διακοπές | Α. Ροκάκης: “Να συνεργαστούμε στενά με την Σλοβακία για να αυξήσουμε τα αμφότερα οφέλη μας”.

“Η ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας – Σλοβακίας με επίκεντρο την Κρήτη αποτελούν κοινό στόχο και τα βήματα που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση θα οδηγήσουν σε μια επιτυχημένη συνεργασία”.

Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Γενικός Διευθυντής Τουρισμού του Υπουργείου Μεταφορών της Σλοβακίας Ζλόταν Κόβατς μιλώντας στην εκδήλωση με θέμα τις δυνατότητες Συνεργασίας Κρήτης – Σλοβακίας που συνδιοργάνωσαν το Επιμελητήριο, και το προξενείο της Σλοβακίας στην Κρήτη, το απόγευμα της Πέμπτης 13 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα διαλέξεων «Δημοσθένης Γαγάνης» του φορέα.

Της εκδήλωσης προηγήθηκε συνέντευξη τύπου των διοργανωτών και εθιμοτυπική επίσκεψη της Σλοβακικής Αντιπροσωπείας στον πρόεδρο του ΕΒΕΧ Αντώνη Ροκάκη.

Στην αντιπροσωπεία της Σλοβακίας συμμετείχαν ο γενικός διευθυντής Τουρισμού του υπουργείου Μεταφορών και Κατασκευών, Ζλόταν Κόβατς, η διευθύντρια του τμήματος Διεθνών Συνεργασιών Τουρισμού Λένκα Σπρότσοβα, η πρέσβης της Σλοβακίας, Ιβέτα Χρίκοβα, και ο επίτιμος πρόξενος της χώρας στην Κρήτη, Σταύρος Πατεράκης.

Όπως επισημάνθηκε στους παρευρισκόμενους τουριστικούς και παραγωγικούς φορείς των Χανίων, η Σλοβακία προσπαθεί να ενδυναμώσει, το τουριστικό της προϊόν, μέσα από μια καμπάνια που θα κάνει στην Ελλάδα, και με επαφές με την αεροπορική εταιρεία «Aegean», με στόχο την απευθείας αεροπορική σύνδεση της Σλοβακίας με την Ελλάδα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Με τις απευθείας πτήσεις θα υπάρξει δυνατότητα αύξησης του τουριστικού ρεύματος από την Σλοβακία στην Ελλάδα το καλοκαίρι και αντίστοιχα από την Ελλάδα στην Σλοβακία τον χειμώνα, με δεδομένο το ότι η χώρα αυτή έχει αναπτυγμένες εγκαταστάσεις και υποδομές για χειμερινό τουρισμό.

Κάθε χρόνο φεύγουν εκτός της χώρας τους για τουρισμό περίπου 500.000 Σλοβάκοι από τους οποίους οι 120.000 έρχονται στην Ελλάδα και από αυτούς οι 30.000 στην Κρήτη, καθιστώντας το νησί μας τρίτη επιλογή τους ως τουριστικό προορισμό.

Αντίστοιχα – μέχρι τώρα – οι Έλληνες που πάνε για τουρισμό στην Σλοβακία εκτιμώνται περίπου σε 2.000 άτομα, ενώ στην χώρα κάθε χρόνο υπάρχουν περίπου 600 Έλληνες σπουδαστές.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Κόβατς «Έχω έρθει πολλές φορές στην Ελλάδα για να δω τα μνημεία και τις ομορφιές της. Είναι όμως η πρώτη φορά που έρχομαι σαν εκπρόσωπος της Σλοβακικής Κυβέρνησης και συγκεκριμένα ως υπεύθυνος τουρισμού στο Υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών. Είμαστε εδώ προκειμένου να ενδυναμωθούν οι σχέσεις των δύο χωρών. Η Ελλάδα είναι πολύ γνωστή στη Σλοβακία ως η γενέτειρα χώρα πολλών πολιτισμών. Θέλουμε κι εμείς από πλευράς μας να διαφημίσουμε τη Σλοβακία ως προορισμό για τους Έλληνες, σε επίπεδο αθλητικού, πολιτιστικού και συνεδριακού τουρισμού. Τα πρώτα βασικά βήματα συνεργασίας θεωρώ ότι τα κάναμε με τις επαφές που είχαμε, πρώτον, με την Υπουργό Τουρισμού, κ. Κουντουρά και δεύτερον με τους υπεύθυνους της Aegean Airlines. Με την κ. Κουντουρά εξετάσαμε το ενδεχόμενο να υπάρξει μία συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, στο πλαίσιο της ειδικής καμπάνιας που ξεκινάμε τον Ιανουάριο του 2019. Με την Aegean Airlines συζητήσαμε το ενδεχόμενο να υπάρξει μία απευθείας πτήση από την Ελλάδα στη Σλοβακία, με την προοπτική να πετάει η εταιρία όλο τον χρόνο. Κι αυτό γιατί το καλοκαίρι μπορούν οι Σλοβάκοι να έρθουν στην Ελλάδα, ενώ το φθινόπωρο και τον χειμώνα οι Έλληνες στη Σλοβακία. Πρέπει επίσης να σημειώσω ότι υπάρχει στην Μπρατισλάβα και μία δυνατή φοιτητική κοινότητα περίπου 600 σπουδαστών. Ελπίζω ότι όλες οι επαφές που είχαμε θα οδηγήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα σε επιτυχή έκβαση και βέβαια αναμένουμε την υποστήριξη και από την Υπουργό Τουρισμού, αλλά και την Aegean. Όπως επίσης και από τους τοπικούς φορείς, την Περιφέρεια,, το Επιμελητήριο και τους Δήμους», επεσήμανε ο κ. Κόβατς.

«Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τον τομέα του τουρισμού, που είναι ο βασικός πυλώνας της οικονομίας των δύο χωρών. Συναντηθήκαμε με φορείς στους Δήμους Χανίων και Πλατανιά, αλλά και με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων. Σύντομα θα υπάρξουν απτά αποτελέσματα από τις επαφές μας και επισημάνθηκε για μία ακόμη φορά ότι η Κρήτη είναι φιλόξενος και ασφαλής προορισμός», είπε με την σειρά του ο επίτιμος Πρόξενος της Σλοβακίας στην Κρήτη, Σταύρος Πατεράκης.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου

Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ Αντώνης Ροκάκης είπε μεταξύ άλλων:

«Σας καλωσορίζω με ιδιαίτερη χαρά στα όμορφα Χανιά μας και στο Επιμελητήριο Χανίων.

Όπως είναι γνωστό, τα Χανιά αποτελούν έναν από τους κορυφαίους προορισμούς σε πανελλαδικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Ο τουρισμός είναι η βαριά μας «βιομηχανία»,  το μεγαλύτερο κομμάτι της οικονομίας μας στηρίζεται σε αυτόν τον τομέα, ενώ οι τουριστικές τάσεις αυξάνονται διαρκώς. Αυτό οφείλεται τόσο στο φυσικό μας περιβάλλον, όσο και στην κουλτούρα μας, η οποία έχει καταφέρει μέσα στο χρόνο να γράψει τη δική της ιστορία στη συνείδηση των επισκεπτών μας.

Οι υψηλές αποδόσεις σε τουριστικό επίπεδο ωστόσο δεν πρέπει να μας εφησυχάζουν. Αντιθέτως, τώρα είναι η ευκαιρία μας να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά για να έχουμε ακόμη πιο σταθερά αποτελέσματα. Και θα γίνω πιο συγκεκριμένος ρωτώντας άπαντες:

«Φτάνει να λέμε ότι η Κρήτη είναι brandname, ότι η περιοχή μας είναι ελκυστική και επομένως πιθανολογούμε ότι θα έχουμε την ίδια απόδοση στις τουριστικού ενδιαφέροντος επενδύσεις μας εσαεί; Η απάντηση, καλώς ή κακώς, είναι όχι.

Άρα τι πρέπει να κάνουμε;

Στρατηγικές, μεγάλες και σταθερές συνεργασίες, που θα μας εξασφαλίζουν τα προσδοκόμενα αποτελέσματα, ασφάλεια και σταθερότητα στους οικονομικούς δείκτες.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η δεδομένη συνεργασία μας με τη Σλοβακία αναμένεται να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο, ώστε αμφότεροι να αυξήσουμε τα οφέλη μέσα από τη διασύνδεσή μας.

Άλλωστε, στη μεγάλη «ομπρέλα» του τουρισμού, πλέον έχει ξεχωριστή θέση η τεχνογνωσία, το ευρύτερο επιχειρείν, η παιδεία, η βιομηχανία προϊόντων και η παροχή υπηρεσιών.

Το μέλλον είναι μπροστά μας. Μένει να το “περπατήσουμε” δημιουργώντας εκείνες τις συμφέρουσες καταστάσεις που θα μας αποδώσουν τα μέγιστα».

Ο πρόεδρος του Τουριστικού Τμήματος

Με την σειρά του ο πρόεδρος του τουριστικού τμήματος του ΕΒΕΧ και μέλος του ΔΣ του φορέα, Νίκος Σεληνιωτάκης είπε στον σύντομο χαιρετισμό του:

«Σας καλωσορίζω στα Χανιά και στο Επιμελητήριο, στο οποίο έχω την τιμή να προεδρεύω στο τμήμα τουρισμού.

Καθώς γνωρίζετε, η Κρήτη είναι ένα από τα πιο φιλόξενα και τουριστικά μέρη της Μεσογείου. Ο σχεδιασμός χρόνων και οι στρατηγικές συνεργασίες, μας εξασφάλισαν το πλεονέκτημα της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού.

Ο τουρισμός είναι η βαριά μας βιομηχανία και εμείς θέλουμε να την αναπτύξουμε όσο το δυνατόν περισσότερο. Σε αυτή την κατεύθυνση η διασύνδεσή μας με tour operators από την Σλοβακία είναι σε καλό επίπεδο, κάτι που μας ικανοποιεί ιδιαίτερα. Αξίζει να αναφέρω ότι και εγώ προσωπικά συνεργάζομαι μαζί τους τα τελευταία 4 χρόνια και μάλιστα η συνεργασία μας είναι αγαστή.

Στόχος μας είναι, το αμέσως επόμενο διάστημα, -είπε κλείνοντας ο κ. Σεληνιωτάκης- οι δεσμοί μας να ενδυναμωθούν ακόμα περισσότερο, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα ισχυρό πλαίσιο συνεργασιών με αμοιβαία οφέλη για τις δυο πλευρές».

Η εθιμοτυπική επίσκεψη στον κ. Ροκάκη

Η Σλοβάκικη αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το πρωί της ίδιας ημέρας τον πρόεδρο του ΕΒΕΧ στο γραφείο του, με τον οποίο συζήτησε μεταξύ άλλων για τις ευκαιρίες συνεργασίας σε τουριστικά θέματα και την αεροπορική σύνδεση Ελλάδας-Σλοβακίας.

Όπως επεσήμαναν οι φιλοξενούμενοι «Η Κρήτη μπορεί να δώσει την τεχνογνωσία της στον τουρισμό στον οποίο διαπρέπει γι’ αυτό πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι επαφές για σύσφιξη των σχέσεων».

Κατά την διάρκεια της συνάντησης συνομίλησαν επίσης και για θέματα επιχειρείν, τα κρητικά προϊόντα, την κρητική διατροφή για εμπορικές συναντήσεις κ.α.