ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Δήλωση προέδρου ΕΒΕΧ Αντώνη Ροκάκη για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αντώνης Ροκάκης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Στους γονείς οφείλουμε το ζην, στους δε διδασκάλους το ευ ζην». Με αυτή την ρήση ο Μέγας Αλέξανδρος, σηματοδότησε τον τόσο ουσιαστικό ρόλο του δασκάλου στη ζωή του κάθε ανθρώπου, για να έρθει κάποιους αιώνες αργότερα ο Κωστής Παλαμάς να ζητήσει από το δάσκαλο να σμιλέψει τις ψυχές των ανθρώπων, χαρακτηρίζοντας τον ταυτόχρονα ως τον Άτλαντα που σηκώνει τα πνευματικά βάρη της νέας κοινωνίας που συνεχώς εξελίσσεται.

Με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς, θεωρώ πως είναι σκόπιμο να θυμηθούμε τους δύο αυτούς κορυφαίους Έλληνες που εξύψωσαν τον εκπαιδευτικό, έδωσαν στην εκπαιδευτική διαδικασία την διάσταση που της πρέπει, «χάραξαν» στον δάσκαλο την ευθύνη του χτισίματος των θεμελίων της κάθε γενιάς.

Ο κόσμος εξελίσσεται, τα πράγματα προχωράνε με γοργούς ρυθμούς, η κοινωνία αλλάζει, οι προκλήσεις ολοένα και περισσότερο αυξάνονται και μεταλλάσσονται ανάλογα με τις ανάγκες και τις στοχεύσεις που γεννά κάθε εποχή. Σε αυτό το πλαίσιο οφείλουμε να είμαστε όλοι ΠΑΡΩΝ , να αφουγκραζόμαστε τα νέα δεδομένα και φυσικά να τα συν διαμορφώνουμε εφόσον έχουμε τη δυνατότητα. Ο μόνος δρόμος για να πετύχουμε είναι η εκπαίδευση και αυτό το μονοπάτι οφείλουμε να το ακολουθήσουμε πιστά.

Εύχομαι στους εκπαιδευτικούς καλή αρχή, στους γονείς υπομονή και δύναμη για να στηρίξουν τα παιδιά τους, στους δε μαθητές καλή πρόοδο!