ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Στα Χανιά το 2020 οι “Πολιτιστικές Διαδρομές” | “Επιτροπή Πολιτισμού” και “Χάρτα τοπικών προϊόντων” ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου | Εθιμοτυπική επίσκεψη της Υπουργού Τουρισμού στο ΕΒΕΧ.

Την δημιουργία Επιτροπής Πολιτισμού και τη «χάρτα τοπικών προϊόντων» ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Αντώνης Ροκάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου την Δευτέρα 19 Ιουνίου στο ιστορικό καφέ “Κήπος” με κεντρικό θέμα το 10ο ετήσιο συμβουλευτικό forum «Πολιτιστικές Διαδρομές» του Συμβουλίου της Ευρώπης, το οποίο θα φιλοξενηθεί στα Χανιά το 2020.

Σε ότι αφορά τις Πολιτιστικές Διαδρομές του Συμβουλίου της Ευρώπης ο κ. Ροκάκης είπε μεταξύ άλλων: «Από την πρώτη στιγμή που ο ιδρυτής των ιστορικών καφέ της Ευρώπης κ. Σταθάκης μου μίλησε για τις πολιτιστικές διαδρομές του συμβουλίου της Ευρώπης, ήξερα ότι αυτό το εγχείρημα έπρεπε να στηριχτεί και φυσικά να στεφθεί με επιτυχία.

Το Επιμελητήριο Χανίων είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια, που στοχεύει στην ανάδειξη του νομού, του πολιτισμού μας, της ιστορίας και της κουλτούρας μας. Και πόσο μάλλον όταν αυτή η προσπάθεια είναι συλλογική!

Μέσω των πολιτιστικών διαδρομών, τα Χανιά θα γίνουν το πολιτιστικό επίκεντρο της Ευρώπης, έχοντας έτσι μια χρυσή ευκαιρία να κερδίσουν ένα ακόμη στοίχημα: αυτό του εναλλακτικού τουρισμού με γνώμονα την ιστορία, τον πολιτισμό, τη φιλοξενία μας»!

Συνεχίζοντας ο κ. Ροκάκης ανακοίνωσε την δημιουργία Επιτροπής Πολιτισμού, «Ο Πολιτισμός και η Επιχειρηματικότητα είναι δύο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες στο σύγχρονο γίγνεσθαι,είπε.

Μέσα από τον πολιτισμό οφείλουμε να δώσουμε στην επιχειρηματικότητα μια άλλη διάσταση: πιο ανθρώπινη, πιο κοινωνική, πιο φιλική προς το κοινό μας.

Μπορεί να συνδυαστεί ο πολιτισμός με το επιχειρείν;

Βεβαίως και μάλιστα με πολλαπλά οφέλη. Ο επιχειρηματίας γίνεται το «άρμα» της πολιτιστικής δράσης προς την κοινωνία.

Στις προθέσεις του Επιμελητηρίου Χανίων είναι να δημιουργήσουμε Επιτροπή Πολιτισμού, στην οποία θα συμμετέχουν επιχειρηματίες, προσωπικότητες του πολιτισμού και εκπρόσωποι φορέων. Η επιτροπή αυτή θα στοχεύει στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στην ομαλή διασύνδεση του επιχειρείν με τον πολιτισμό, στην δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε τα Χανιά να γίνουν πρωτεύουσα πόλη του πολιτισμού.

Χάρτα τοπικών προϊόντων

Με αφορμή -συνέχισε ο κ. Ροκάκης- το 2020 το μεγάλο «πολιτιστικό αντάμωμα» στο ιστορικό καφέ Κήπος, είναι στις προθέσεις μας σε συνεργασία με φορείς και τον Δήμο να δημιουργήσουμε τη «Χάρτα των τοπικών προϊόντων».

Μέσω αυτής της Χάρτας, ο επισκέπτης του νομού μας θα ενημερώνεται για το που βρίσκονται επιχειρήσεις τοπικών προϊόντων. Οι επιχειρήσεις αυτές βέβαια, θα έχουν λάβει ειδική πιστοποίηση από το Επιμελητήριο, η οποία θα έχει τις δικές της παραμέτρους, όπως η ιστορικότητα, η τοπικότητα των προϊόντων κλπ

Έτσι θα καταφέρουμε να προσθέσουμε ένα ακόμη λιθαράκι στη προώθηση και ανάδειξη των προϊόντων μας, τα οποία είναι αξιοζήλευτα, ποιοτικά, άξια να αποτελούν τη «βιτρίνα» μας.

Ένα μεγάλο και σημαντικό κομμάτι της ιστορίας των Χανίων ξεκινά από το ιστορικό καφέ Κήπος. Από ‘δω λοιπόν θα ξεκινήσουμε και εμείς, χαράζοντας νέες διαδρομές, χανιώτικες διαδρομές, διαδρομές που ο επισκέπτης θα αγαπήσει και θα θελήσει να διαβεί ξανά και ξανά…»

Στο Επιμελητήριο η Έλενα Κουντουρά

Μετά την κοινή συνέντευξη τύπου στο ιστορικό καφέ Κήπος, η υπουργός Τουρισμός κ. Κουντουρά, πραγματοποίησε εθιμοτυπική επίσκεψη στο Επιμελητήριο Χανίων, όπου είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τον κ. Ροκάκη και μέλη του ΔΣ του ΕΒΕΧ, τους οποίους ενημέρωσε για τα αποτελέσματα στην ανάπτυξη από την αύξηση κατά 25% του τουρισμού στην Ελλάδα τα τρία τελευταία χρόνια και για τις εξαιρετικές επιδόσεις της Κρήτης σε αφίξεις, έσοδα αλλά και σε τουριστικές επενδύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Από την πλευρά του ο κ. Ροκάκης ενημέρωσε την κ. Υπουργό για όλες τις εξελίξεις στον τουριστικό κλάδο του νομού το τελευταίο διάστημα, ενώ δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην αεροπορική διασύνδεση των Χανίων με την Αθήνα και την μεγάλη αναντιστοιχία που παρατηρείται αρκετά συχνά στις τιμές των εισιτηρίων μεταξύ Χανίων και Ηρακλείου.

«Όλα είναι ζήτημα παιδείας», τόνισε ο κ. Ροκάκης στην κ. Κουντουρά, ζητώντας την στήριξη του Υπουργείου στα σχολεία Τουρισμού που προγραμματίζει να δημιουργήσει το Επιμελητήριο Χανίων για το αμέσως επόμενο διάστημα, κάτι που η Υπουργός αποδέχτηκε με χαρά.

Επιπλέον, ένα ζήτημα που τέθηκε ήταν και αυτό της συστέγασης του ΕΟΤ στο κτίριο του Επιμελητηρίου Χανίων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους επιχειρηματίες να έχουν πιο άμεση πρόσβαση στις υπηρεσίες του οργανισμού.

Τέλος, σε ότι αφορά  τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων, η κα Κουντουρά δεσμεύθηκε ότι θα παραμείνουν μέλη του Επιμελητηρίου, μια εξέλιξη που σύντομα θα κατατεθεί για ψήφιση και στη βουλή.