ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Η νόσος των λεγεωνάριων σε ταξιδιώτες στην Ελλάδα» το θέμα της επιστημονικής ημερίδας του ΚΕΕΛΠΝΟ στην αίθουσα διαλέξεων του ΕΒΕΧ.

Με μεγάλη συμμετοχή στην αίθουσα διαλέξεων του ΕΒΕΧ  ολοκληρώθηκε η επιστημονική ημερίδα που διοργάνωσε το περασμένο Σάββατο 16 Ιουνίου το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) με θέμα «Η νόσος των λεγεωναρίων σε ταξιδιώτες στην Ελλάδα» σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και την υποστήριξη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Κρήτης.

Την ημερίδα άνοιξαν με χαιρετισμούς τους ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Θ. Ρόζενμπεργκ ,ο Δήμαρχος Χανίων, κ. Α. Βάμβουκας καθώς και ο εκπρόσωπος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Ν. Σεληνιωτάκης. Την ημερίδα συντόνισε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Χανίων, κ. Δ. Νικολακάκης ενώ ενημερωτικές ομιλίες πραγματοποιήθηκαν από την Επ. Καθηγήτρια Μικροβιολογίας/Ζωονόσων, κ. Α. Ψαρουλάκη από τον Επόπτη Δημόσιας Υγείας Υγειονομικό Επιθεωρητή, κ. Π. Γιασαφάκη και επιστημονικά στελέχη του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Ο Πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, κ. Θ. Ρόζενμπεργκ τόνισε την εξαιρετική σημασία της ενημέρωσης του επιχειρηματικού κόσμου σχετικά με τη λήψη μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας και κυρίως για την προστασία των τουριστών. Έμφαση δόθηκε στα βασικά μέτρα προστασίας στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, όπως είναι η συχνή και σωστή συντήρηση των συστημάτων κλιματισμού και των υδραυλικών εγκαταστάσεων.   Όπως επισημάνθηκε αυξητική τάση στα κρούσματα της νόσου των λεγεωναρίων καταγράφεται τόσο στη χώρα μας όσο και σε κάποιες Ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία), ενώ όπως ανέφερε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Χανίων κ.Δημήτρης Νικολακάκης μόνο στο νομό Χανίων τα τελευταία 12 χρόνια έχουν παρουσιαστεί 72 κρούσματα από τα οποία μάλιστα τα τρία ήταν θανατηφόρα. 

Οι ομιλητές αναφέρθηκαν επίσης στην σημασία της άμεσης έναρξης θεραπευτικής αγωγής καθώς και στο γεγονός ότι η νόσος των λεγεωναρίων δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο αλλά κυρίως μεταδίδεται μέσω της έκθεσης σε πηγές όπως οι κεφαλές του ντους, τα συντριβάνια και οι συσκευές που δημιουργούν αερολύμματα (μικροσκοπικά σταγονίδια).