«Τα υγρά απόβλητα των ελαιουργείων μπορούν πλέον να ρυπαίνουν τα ελαιόδεντρα και έτσι τα ελαιουργεία θα μπορούν να παίρνουν αδειοδότηση και συνεπώς κανονική άδεια λειτουργίας. Όταν μια επιχείρηση είναι νόμιμη μπορεί να μπει σε ευρωπαϊκά προγράμματα να πάρει δάνεια και να διακινεί νόμιμα το προϊόν της».
Αυτό επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Στράτος Ζαφείρης κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο σε συνεργασία με τον Σύλλογο ιδιοκτητών Ελαιουργείων Ν. Χανίων, το απόγευμα της Παρασκευής 25 Μαΐου στο ΕΒΕΧ.
Όπως ανέφερε ο κ. Ζαφείρης η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση θα φέρει ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας των ελαιουργείων αναφορικά με την διαχείριση των αποβλήτων και την αδειοδότηση των επιχειρήσεων. «Τα 2/3 των ελαιοτριβείων δεν μπορούσαν να πάρουν περιβαλλοντική αδειοδότηση εξ αιτίας του τρόπου αντιμετώπισης των αποβλήτων τους από τους νόμους της πολιτείας. Γι’ αυτό είπε, κάνουμε μια νέα προσέγγιση η οποία στηρίζεται στις καλές Ευρωπαϊκές πρακτικές και προβλέπει λίπανση των ελαιόδεντρων από τα υγρά απόβλητα την Ελαιουργείων.
Με την σειρά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου ιδιοκτητών ελαιουργείων Ν. Χανίων και Γ.Γ. της Δ.Ε. του ΕΒΕΧ Μιχάλης Χαιρετάκης, ανέφερε ότι «όλοι οι ιδιοκτήτες ελαιουργείων θέλουν να αποκτήσουν περιβαλλοντική άδεια για να είναι νόμιμες οι επιχειρήσεις τους. Θα εξετάσουμε ποιοι μπορούν να πάρουν αδειοδότηση και τι συνεργασίες θα προκύψουν ώστε όλοι να είμαστε νόμιμοι».
Αναφορικά με τα υγρά απόβλητα ο κ. Χαιρετάκης επεσήμανε ότι τα διφασικά ελαιοτριβεία έχουν πολύ λιγότερο κατσίγαρο οπότε γι’ αυτό είναι πολύ ευκολότερη η προσαρμογή τους στη νέα ΚΥΑ ενώ τα τριφασικά ελαιουργεία θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερο πρόβλημα».
Στην υψηλή φορολογία που αποτελεί «αγκάθι» για την βιωσιμότητα των ελαιουργείων αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ελαιουργών Νίκος Μαυρογένης, ενώ ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ελαιουργών Παναγιώτης Καραγιάννης μίλησε για τον νέο κανονισμό που αφορά τα προσωπικά δεδομένα, επισημαίνοντας ότι πρέπει να ενημερωθούν οι ελαιουργοί τι σημαίνει αυτό, πως εφαρμόζεται στις επιχειρήσεις και στα ελαιοτριβεία οι ιδιοκτήτες των οποίων έχουν να κάνουν με πολλούς παράγοντες και με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΧ
Με γραπτό μήνυμα του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αντώνης Ροκάκης χαιρέτισε την εκδήλωση χαρακτηρίζοντας το λάδι «εθνικό προϊόν» το οποίο οφείλουμε να το στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις.
Αναλυτικά το μήνυμα – το οποίο ανέγνωσε στους συμμετέχοντες το μέλος της Δ.Ε. του ΕΒΕΧ και πρόεδρος του Εμπορικού Τμήματος κ. Δώρα Κυριακάκη – ανέφερε τα εξής :
«Η σημαντικότητα της σημερινής εκδήλωσης είναι αδιαμφισβήτητη. Όπως όλοι γνωρίζουμε, ένας μεγάλος κύκλος της ελληνικής οικονομίας στηρίζεται στο ελαιόλαδο, το οποίο μας έχει δώσει τη δυνατότητα της εξωστρέφειας και της ποιοτικής υπεροχής σε ένα άκρως ανταγωνιστικό παγκόσμιο πλαίσιο.
Αυτό το προϊόν μας, το οποίο δικαίως χαρακτηρίζεται ως «εθνικό προϊόν», οφείλουμε από την πλευρά μας να το στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Και φυσικά δεν αναφέρομαι μόνο στην προώθησή του ή στην πώλησή του, αλλά και στην παραγωγή και επεξεργασία του.
Είναι ζωτικής σημασίας να κρατήσουμε ψηλά τον πήχη της ποιότητας, να συνεχίσουμε να έχουμε ένα από τα καλύτερα -αν όχι το καλύτερο- λάδια του κόσμου, να δικαιούμαστε την όποια υπεραξία του προϊόντος μας.
Σε αυτό οφείλει να συμβάλει η πολιτεία, η οποία πρέπει να τεθεί επικεφαλής της κοινής μας προσπάθειας για την αναβάθμιση και την επικράτηση του προϊόντος μας στην παγκόσμια αγορά.
Είμαι σίγουρος ότι ο κ. Γενικός θα δώσει τις απαιτούμενες απαντήσεις καλύπτοντας κάθε πτυχή προβληματισμού και απορίας, δίνοντας μας ταυτόχρονα την αισιοδοξία που όλοι χρειαζόμαστε για το αύριο του ελαιολάδου».