ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επισημάνσεις σε εκδήλωση στο ΕΒΕΧ | “Μειωμένες κατά 1,5 εκ. ευρώ οι εξαγωγές της Κρήτης το Ά τρίμηνο του 2018”| Όλα τα στοιχεία της παρουσίασης του κ. Καλαμπόκη.

Το βασικό εξαγώγιμο προϊόν της Κρήτης ο «μπροστάρης» των κρητικών προϊόντων, το λάδι φεύγει χύμα κατά 30% με αποτέλεσμα η υπεραξία του προϊόντος να μην μένει στο νησί.

Σε 127,8 εκ. ευρώ ανήλθαν οι εξαγωγές της Κρήτης το α τρίμηνο του 2018 έναντι 129,3 εκ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2017. Ο Νομός Ηρακλείου είναι ο πρώτος νομός της Κρήτης με εξαγωγές που αγγίζουν τα 81,9 εκ. ευρώ και ο Νομός Χανίων δεύτερος με 24,6 εκ ευρώ. Ακολουθούν ο Νομός Λασιθίου με 13,1 εκ. ευρώ και το Ρέθυμνο με 8,2 εκ. ευρώ.

Αυτά επισημάνθηκαν μεταξύ άλλων κατά την διάρκεια της ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα: «Η προσπάθεια των Κρητών επιχειρηματιών στο δυσχερές οικονομικό περιβάλλον επιβραβεύεται: Προκλήσεις – Στόχοι – Αγορές» που διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης 23 Μαΐου το Επιμελητήριο σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης στην αίθουσα «Δ. Γαγάνης» του φορέα.

Την παρουσίαση των εξαγωγικών στοιχείων της Περιφέρειας Κρήτης για το 2017 και την ανάλυση για τις εξαγωγές του Ν. Χανίων έκανε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης Αλκιβιάδης Καλαμπόκης. Επίσης έγινε παρουσίαση καλών πρακτικών εξαγωγικής δραστηριότητας της εταιρείας MOBIAK-συστημάτων πυρόσβεσης και της ΑΣΠΕΡΣΑ ΕΠΕ- φρούτων και λαχανικών πιστοποιημένης βιολογικής καλλιέργειας.

Αναφορικά με την μικρή  ποσότητα του ελαιολάδου που φεύγει τυποποιημένο κ. Καλαμπόκης παρατήρησε πως τα τελευταία χρόνια η κατάσταση έχει βελτιωθεί.

«Πριν από 10-15 χρόνια είπε, ήταν 5% το τυποποιημένο ελαιόλαδο που εξάγονταν τώρα δίνεται ένα ποσοστό 30%. Έχουμε καταθέσει στην Περιφέρεια ένα στρατηγικό σχεδιασμό, που

αποτελεί οδικό χάρτη και με τη συνεργασία όλων των φορέων ο στόχος είναι, αυτό το νούμερο να είναι 50% το 2020. Δεν είναι κάτι εύκολο. Πρέπει να βρούμε σε ποιες αγορές με ποιους τρόπους θα καταφέρουμε να εξάγουμε. Να κρατήσουμε τις παραδοσιακές μας αγορές αλλά και να δούμε τις αγορές που αναδύονται, δυτικοποιούνται στον τρόπο ζωής και να εκπαιδεύσουμε τη νέα γενιά στην κατανάλωση ελαιολάδου. Αν δεν εκπαιδεύσουμε νέο κόσμο και νέες χώρες στην κατανάλωση ελαιολάδου τότε χάνουμε το παιγνίδι» είπε ο πρόεδρος των εξαγωγέων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Καλαμπόκης στα 73,1 εκ. ευρώ ανήλθαν οι εξαγωγές των Χανίων το 2017, με πρώτη χώρα απορρόφησης των Χανιώτικων προϊόντων την Γερμανία με ποσοστό 24% και δεύτερη την Ιταλία με 23%.

Αναφορικά με τα προϊόντα το 89% αφορά τρόφιμα – ποτά, το 7% μηχανές και συσκευές, το 1% δομικά υλικά ενώ στο 3% κατατάσσονται τα υπόλοιπα προϊόντα.

Από τα τρόφιμα-ποτά το ελαιόλαδο κατέχει την κυρίαρχη θέση με 70% με τα κηπευτικά να ακολουθούν με 13%.

Κυριότερες αγορές τροφίμων-ποτών, η Γερμανία με 27% και η Ιταλία που ακολουθεί με 25%.

Πρώτη αγορά λαδιού η Γερμανία με 34% και η Ιταλία με 25%, ενώ η Βουλγαρία είναι πρώτη στην αγορά κηπευτικών με 25% και ακολουθεί η Αυστρία με 21%.

Κυρίαρχη θέση στα φρούτα έχει η Αυστρία με 61% και δεύτερη η Γερμανία με 14% ενώ η Γαλλία είναι η πρώτη χώρα σε μηχανές-συσκευές με 33% και δεύτερο το Βέλγιο με 13%.

Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε το μέλος του ΔΣ του ΕΒΕΧ και Υπεύθυνος Συμβουλευτικής Επιχειρήσεων του φορέα Δημήτρης Μουντάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων ευχαρίστησε, τον κ. Καλαμπόκη για την συνδιοργάνωση και την συλλογή – επεξεργασία των εξαγωγικών στοιχείων, καθώς και τους κκ. Διαμαντόπουλο και Κυριτσάκη για την παρουσίαση των καλών πρακτικών εξαγωγικής δραστηριότητας των εταιρειών τους MOBIAK και Ασπέρσα αντίστοιχα.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΒΕΧ

 

Κλείνοντας τις εργασίες της ημερίδας ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αντώνης Ροκάκης είπε μεταξύ άλλων “Οι εξαγωγές είναι η ζωή μου. Επομένως όπως καταλαβαίνετε, ως διοίκηση θέλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση σε αυτόν τον τομέα, που ούτως ή άλλως αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης της εθνικής και τοπικής μας οικονομίας. Οι κινήσεις μας βέβαια, οφείλουν να είναι συντονισμένες και με ιδιαίτερη προσοχή. Είμαι σίγουρος ότι το στοίχημα της μεγάλης ανάπτυξης των εξαγωγών θα το κερδίσουμε”.

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ κ. ΚΑΛΑΜΠΟΚΗ

ΚΡΗΤΗ ΚΑΙ ΕΞΑΓΩΓΕΣ 2017 - XANIA