ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνέντευξη Τύπου για το Interreg-Adrion.

Ξεκίνησαν χθες και ολοκληρώθηκαν σήμερα στο Επιμελητήριο Χανίων οι εργασίες της πρώτης διεθνούς συνάντησης του προγράμματος Interreg-Adrion ενός έργου που στοχεύει στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου δικτύου για την εξωστρέφεια αγροτοδιατροφικών εταιρειών στην περιοχή Αδριατικής – Ιονίου, με επικεφαλής εταίρο το Επιμελητήριο Χανίων.

Οι συμμετέχοντες εταίροι προέρχονται από την Ελλάδα (Επιμελητήριο Χανίων, Περιφέρεια Κρήτης, Πολυτεχνείο Κρήτης, INSULEUR), την Αλβανία (Ένωση Εμποροβιομηχανικών Επιμελητηρίων Αλβανίας), την Ιταλία (Επαρχία της Potenza, Πανεπιστήμιο Basilicata, Γενική Συνομοσπονδία Γεωργίας), την Σερβία (Επιμελητήριο Σερβίας) και την Σλοβενία (Ινστιτούτο για Ολοκληρωμένες Λύσεις Ανάπτυξης – E-zavod).

Συνέντευξη τύπου για το πρόγραμμα έδωσαν, το μεσημέρι της Πέμπτης 9 Νοεμβρίου στο ΕΒΕΧ, ο αντιπεριφερειάρχης Απόστολος Βουλγαράκης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Μαργαρώνης και ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Βαγγέλης Γρηγορούδης.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΧ

Μιλώντας για το έργο, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου είπε μεταξύ άλλων: «Τον Μάρτιο του 2016 υποβάλαμε πρόταση για το πρόγραμμα Interreg-Adrion, που αφορά την Αδριατική, το Ιόνιο και φυσικά την Κρήτη.

Στις 10 Μαΐου 2017, εγκρίθηκαν 35 προτάσεις σε σύνολο 378 υποβολών, ενώ οι ενδιαφερόμενοι για υποβολή πρότασης ξεπέρασαν τους 800. Μία από τις 35 προτάσεις που εγκρίθηκαν, ήταν αυτή του Επιμελητηρίου Χανίων.

Το έργο έχει προϋπολογισμό 1.060.000 € και διάρκεια 24 μήνες, και με αυτό θα μπορέσουμε να προωθήσουμε και να βελτιώσουμε την εξωστρέφεια των τοπικών επιχειρήσεων των Χανίων προς τις νέες αγορές.

Είμαστε περήφανοι που το Επιμελητήριο Χανίων ως επικεφαλής εταίρος συμμετέχει σε ένα τέτοιο διακρατικό και διευρωπαϊκό πρόγραμμα το οποίο ωφελεί την τοπική οικονομία».

Ο Αντιπεριφερειάρχης

Ο κ. Βουλγαράκης ανέφερε: «Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετέχει στο πρόγραμμα INTERREG-ADRION ως εταίρος.

Με το ΕΒΕ Χανίων ως επικεφαλής εταίρο και το Πολυτεχνείο Κρήτης, από την Ελλάδα, και σε συνεργασία με τους εταίρους από τις άλλες χώρες της Αδριατικής μέσα από κοινές δράσεις και πρακτικές θέλουμε να βοηθήσουμε στην καινοτομία και εξωστρέφεια των αγροδιατροφικών επιχειρήσεων.

Στόχος του προγράμματος είναι η εξεύρεση τρόπων προώθησης και δικτύωσης επιχειρηματικότητας στον αγροδιατροφικό κλάδο, μέσα από την ανάπτυξη δεσμών και συνεργειών μεταξύ των αγροδιατροφικών επιχειρήσεων , των ερευνητικών ιδρυμάτων και των πανεπιστημίων με βασικό σκοπό την προώθηση της εξωστρέφειας και διεθνοποίησης των αγροδιατροφικών επιχειρήσεων.

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου

Με την σειρά του, τέλος, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης Βαγγέλης Γρηγορούδης επεσήμανε την σημασία του προγράμματος για την Κρήτη δεδομένου ότι συνδυάζει τα στοιχεία της εξωστρέφειας και της καινοτομίας των αγροτοδιατροφικών επιχειρήσεων. «Έχει ως στόχο είπε την ανάπτυξη ενός δικτύου από επιχειρήσεις από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια και την Ιταλία, αλλά και ταυτόχρονα την ανάπτυξη πρακτικών εργαλείων για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτό τον κλάδο».