ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σήμερα στο ΚΑΜ | Το δεύτερο «ταξίδι» των Ευρωπαίων Σομελιέ στον γοητευτικό κόσμο των κρασιών.

Στον γοητευτικό κόσμο των Χανιώτικων και Ηρακλειώτικων κρασιών «ταξίδεψαν» σήμερα το μεσημέρι στο ΚΑΜ οι Ευρωπαίοι Σομελιέ που βρίσκονται αυτές τις μέρες στα Χανιά για την ετήσια γενική συνέλευση τους.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Χανίων με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σομελιέ (ΑSE) προερχόμενοι από το Βέλγιο, την Γαλλία και την βόρεια Βρεττάνη της, το Λουξεμβούργο, το Ισραήλ, την Ιταλία και την Ουγγαρία δοκίμασαν πολλές ετικέτες σε αρμονία με τα πιάτα του μπουφέ που είχε ετοιμάσει γι’ αυτούς η σχολή Hotelier Education.

Λευκά, κόκκινα, ροζέ κρασιά από τους αμπελώνες της Κρήτης «σαγήνεψαν»  τους ουρανίσκους των Σομελιέ, οι οποίοι ενημερώθηκαν από τους οινοπαραγωγούς για τις ποικιλίες και τις δυνατότητες τους. Για τα μυστικά των αρωμάτων και των γεύσεων του τυριού που συνόδεψαν γευστικά τα κρασιά οι Σομελιέ ενημερώθηκαν από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Οι Ευρωπαίοι που ήρθαν στα Χανιά με την στήριξη του ΕΒΕΧ και της Περιφέρειας Κρήτης σήμερα το απόγευμα θα επισκεφτούν τυροκομική μονάδα και αποστακτήριο και αύριο, χανιώτικα οινοποιία και το Θέρισσο ενώ την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου θα αναχωρήσουν από την πόλη μας.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ Γιάννης Μαργαρώνης είπε μεταξύ άλλων:

«Με αυτές τις δράσεις το Επιμελητήριο προωθεί τα κρητικά προϊόντα και δη τα κρασιά.

Η οινογευσία πήγε πάρα πολύ καλά και εντυπωσιάστηκαν ιδιαίτερα οι Ευρωπαίοι Σομελιέ από το Βιδιανό, το Κοτσιφάλι, το Θραψαθήρι και το ρωμέικο μας.

Στο πλαίσιο της οινογευσίας και γευσιγνωσίας συμφωνήθηκε από εμάς το Επιμελητήριο Χανίων, τον πρόεδρο της ASE Thierry Corona και το μέλος της Αριστοτέλη Καρβέλλα, να εργαστούμε για να προγραμματίσουμε ένα πανελλήνιο διαγωνισμό κρασιού στα Χανιά την άνοιξη. Αυτές οι δράσεις βοηθάνε πολύ το τουριστικό μας προϊόν, ενώ μετά από αυτήν τους την επίσκεψη οι 30 Σομελιέ θα γράψουν σε περιοδικά, site, και blog τα καλύτερα για τα Χανιά μας αφού έχουν μείνει εντυπωσιασμένοι από τα κρασιά και την πόλη».

Ο ΣΟΜΕΛΙΕ

Να σημειωθεί ότι ένας επαγγελματίας sommelier γνωρίζει Αμπελουργία και Οινολογία. Γνωρίζει βασικές αρχές γευσιγνωσίας. Έχει μελετήσει τόσο τον διεθνή όσο και τον ελληνικό αμπελώνα. Έχει δαπανήσει αρκετό χρόνο δοκιμάζοντας κρασιά δημιουργώντας γευστικές μνήμες. Το κυριότερο, διαβάζει και ενημερώνεται συνεχώς. Γνωρίζει βασικές αρχές συνδυασμού πιάτων και κρασιού. Γνωρίζει σέρβις και θεωρείται από τους πιο καταρτισμένους στον τομέα αυτό. Ο επαγγελματίας sommelier γνωρίζει το μενού του εστιατορίου στο οποίο εργάζεται. Συνεργάζεται με τον σεφ. Δημιουργεί τη λίστα των κρασιών. Μιλάει με τους οινοποιούς και προσπαθεί πάντα να βελτιώσει την γαστρονομική εμπειρία των πελατών. Ένας χαρισματικός sommelier αντιλαμβάνεται γρήγορα το γούστο του πελάτη του, την οικονομική του άνεση, τη διάθεση του, και προτείνει πάντα την καταλληλότερη επιλογή ανακαλώντας συνεχώς από τις γευστικές του μνήμες.

Ένας επαγγελματίας sommelier στην πραγματικότητα είναι ο διαχειριστής κρίσεων καθώς ο βασικός του ρόλος είναι να αποτρέψει την απαξίωση του μενού του σεφ και ταυτόχρονα να μεγιστοποιήσει την απόλαυση του πελάτη.