ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Παρουσιάστηκε στο ΕΒΕΧ ο ψηφισμένος νόμος εξωδικαστικού μηχανισμού για τα «κόκκινα δάνεια».

Τομή που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να ανασάνουν και το τραπεζικό σύστημα να μειώσει τα κόκκινα δάνεια, χαρακτήρισε το νόμο για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, που ήταν ομιλητής στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 12 Μαΐου στο Επιμελητήριο Χανίων .

Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και το ΕΒΕΧ.

«Αν λειτουργήσει η τομή επεσήμανε μεταξύ άλλων ο κ.Σταθάκης  θα κινητοποιηθούμε προκειμένου να έχουμε ένα τραπεζικό σύστημα με μειωμένα κόκκινα δάνεια. Συνεπώς ένα τραπεζικό σύστημα που θα μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει την Οικονομία με κανονικούς όρους και μαζί με την επιστροφή της χώρας στις αγορές, θα υπάρξει μια πολύ γρήγορη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και ανάκαμψη της οικονομίας».

«Είναι ένας νόμος, υπογράμμισε με την σειρά του ο δεύτερος ομιλητής  Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτ. Χρέους Φώτης Κουρμπούσης με τον οποίο, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να ρυθμίσουν όλα τους τα χρέη, τόσο προς τις τράπεζες, το δημόσιο και άλλους ιδιώτες. Σε τρεις μήνες από σήμερα θα μπορεί μια επιχείρηση να κάνει αίτηση στην ιστοσελίδα μας, να καταγράψει όλα της τα χρέη προς όλους, και στη συνέχεια ανατίθεται ένας συντονιστής που καλεί όλους τους πιστωτές, να καθίσουν  σε ένα τραπέζι βλέπουν πως μπορεί να σωθεί η επιχείρηση και υπογράφεται αν συμφωνήσει το 60%, ένα πρακτικό – συμφωνία και η επιχείρηση ξέρει τι έχει να πληρώσει και σε ποιό πιστωτή ».

Όπως επισημάνθηκε, βασική προϋπόθεση για ένταξη στο νόμο, είναι η επιχείρηση κατά τα τρία τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένου και του 2016, να έχει καθαρή θέση, όχι κέρδη και συνολικά χρέη άνω των 20.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το Επιμελητήριο  εκπροσώπησε  στην εκδήλωση ο Α’ Αντιπρόεδρος της Δ.Ε. του φορέα, Χρήστος Μυλωνάκης.

20170512 194029