ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ!

Ο αναπτυξιακός σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο ΕΒΕΧ | Αίθουσες με «ονοματεπώνυμο στο Επιμελητήριο | Κυκλοφόρησε η Α’ ετήσια έκδοση του φορέα.

«Στόχος µας πρέπει να είναι η δηµιουργία ενός νέου παραγωγικού µοντέλου που θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε Περιφέρειας. Με αυτό το δεδομένο στην Περιφέρεια προχωρήσαμε  σε μια σημαντική μεταστροφή στους βασικούς στόχους  και τις προτεραιότητες της αναπτυξιακής μας πολιτικής. 

Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Κρήτης δεν προκύπτει πλέον σε εθνικό επίπεδο, αλλά δημιουργείται από μια διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων και των πραγματικών συνθηκών της τοπικής οικονομίας».

Αυτό τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης , κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση για τις προοπτικές της Κρητικής οικονομίας  που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Χανίων το απόγευμα της Δευτέρας 22 Μαίου στην αίθουσα διαλέξεων «Δημοσθένης Γαγάνης» του φορέα.

«Τα Χανιά υπογράμμισε ο κ.Αρναουτάκης δεν είναι απλά η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, ο δεύτερος μεγαλύτερος νομός. Από την πρώτη ημέρα της θητείας τονίσαμε ότι καθημερινά θα υπηρετούμε το συγκρητισμό. Σε αυτό το πλαίσιο τα Χανιά μαζί τις άλλες πόλεις του νησιού βρίσκονται στην κορυφή  της πυραμίδας του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού.

Το ιδιαίτερο ιστορικό βάρος αυτής της πόλης, η μοναδική της πολιτισμική παράδοση έχουν θέσει ισχυρά τα θεμέλια για το αύριο. Πάνω σε αυτό το ισχυρό οικοδόμημα συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε μικρά ή μεγάλα αναπτυξιακά έργα για το νομό και την πόλη» είπε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης.

1

Για το ίδιο θέμα μίλησαν ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ Γιάννης Μαργαρώνης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Δημήτρης Μιχελογιάννης, ενώ στο πλαίσιο της εκδήλωσης έγινε η ονοματοδοσία δύο αιθουσών του ΕΒΕΧ και παρουσιάστηκε η Α’ ενημερωτική έκδοση του φορέα.

«Για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί η Κρητική Οικονομία οφείλουμε να στηρίξουμε τις Κρητικές επιχειρήσεις ανέφερε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ Γιάννης Μαργαρώνης.

Χρειάζεται να κατευθύνουμε το εργατικό μας δυναμικό στους τομείς που αντέχουν και αναπτύσσονται δίνοντας εξειδικευμένες γνώσεις για να φτάσουμε όλοι μας, επιχειρηματίες και συνεργάτες σε ακόμα καλύτερο επίπεδο.

Ο ρόλος του Επιμελητηρίου τόνισε, είναι να είμαστε σύμβουλοι του Κράτος και αυτό το κάνουμε καθημερινά με προτάσεις, ιδέες και προτεινόμενες λύσεις για να πάρει η οικονομία μπροστά και να έλθει για όλους μας σταθερά η ανάπτυξη.

Οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες νιώθουμε καθημερινά την πίεση του Κράτους στη φορολογία, στο ασφαλιστικό, στην γραφειοκρατία, στο αχανές νομικό περιβάλλον, στην έλλειψη χωροταξικού.

Ζητάμε ένα πιο ευνοϊκό, φιλικό περιβάλλον όπου το Κράτος δεν θα είναι εχθρός αλλά φίλος της επιχειρηματικότητας και ειδικά των ΜμΕ.

Είμαι απαισιόδοξος όσο αφορά την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, την ρευστότητα και την κερδοφορία τους όμως, είμαι αισιόδοξος ως Κρητικός για την τοπική μας οικονομία.

Γιατί μπορούμε να επηρεάσουμε τα πράγματα στο νησί μας και αυτό κάνουμε Περιφέρεια, Δήμοι, Επιμελητήρια, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Φορείς, Σύλλογοι γιατί η Κρήτη μπορεί ακόμα καλύτερα, αρκεί να είμαστε σοβαροί, παραγωγικοί και ενωμένοι!

Από αύριο όλοι μας τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ, οφείλουμε να στηρίξουμε τις τοπικές επιχειρήσεις και να αγοράζουμε Κρητικά Προϊόντα».

Με τη σειρά του ο Αντιπεριφεριάρχης Ανάπτυξης κ. Μιχελογιάννης παρουσίασε με διαφάνειες τις δικές του θέσεις για τις προοπτικές της Κρητικής οικονομίας δίνοντας έμφαση στο τουρισμό.

8

Παρόντες στην εκδήλωση ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης και οι αντιπεριφερειάρχες Νίκος Καλογερής και Παναγιώτης Σημαντηράκης , οι βουλευτές του Σύριζα Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης , ο π. Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφερειακής Πολιτικής και Δημοσίων Επενδύσεων Mανώλης Κατσιαδάκης, οι Δήμαρχοι, Χανίων Τάσος Βάμβουκας Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, Σφακίων  Γιάννης  Ζερβός, Αποκορώνου Χαραλαμπος Κουκιανάκης, εκπρόσωπος του Αστυνομικού Διευθυντή Χανίων

Πρόεδροι Επιμελητηρίων, η Δ.Ε. και μέλη του ΔΣ του ΕΒΕΧ, πρόεδροι επιστημονικών συλλόγων, πρόεδροι επαγγελματιών συλλόγων και σωματείων κ.α.

DSCN2171

2

Αίθουσες διαλέξεων με «ονοματεπώνυμο».

ΓΑΓΑΝΗΣ 2

ΒΛΑΧΑΚΗΣ 2

Τα ονόματα δύο προέδρων του ΕΒΕΧ που άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία του φορέα του Δημοσθένη Γαγάνη που είχε και την ιδέα αγοράς του κτιρίου του ΕΒΕΧ και του Γεωργίου Βλαχάκη έδωσε με απόφαση του ΔΣ της η Διοίκηση του Επιμελητηρίου .

Η ονοματοδοσία πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και αφορά τις αίθουσες διαλέξεων του 4ου και του υπογείου.

ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠANTEΛΗ ΓΑΓΑΝΗΣ

1901-1977

ΓΑΓΑΝΗΣ 1

O Δημοσθένης Γαγάνης του Παντελή γεννήθηκε στο Ατσιπόπουλο Ρεθύμνης τον Απρίλιο του 1901.

Σπούδασε χημικός στη Μασσαλία της Γαλλίας, γύρισε πίσω στην Ελλάδα και φοίτησε στην Ανωτάτη Εμπορική σχολή από την οποία πήρε το πτυχίο του το 1920. Πολέμησε στη Μικρασιατική καταστροφή και επιστρέφοντας πίσω στη Κρήτη άνοιξε στο Ρέθυμνο το πρώτο σαπουνοποιείο που έβγαζε έτοιμη σφραγισμένη πλάκα το οποίο όμως λίγο αργότερα κάηκε.

Ξεκίνησε πάλι από το μηδέν πουλώντας κατσίγαρους. Και από εκεί σιγά σιγά άρχισε πάλι να ανεβαίνει. Το 1940 ήρθε στα Χανιά και ξεκίνησε την ίδια δουλειά. Σαπούνια λάδια χαρούπια.

Ήτανε 12 αδέλφια άλλοι στα Χανιά άλλοι στο  Ρέθυμνο. Τον βοήθησαν και αυτοί αλλά με την επιχείρηση ασχολούνταν μόνος του.

Καταστράφηκε και πάλι στη Γερμανική κατοχή, αφού  του τα κλέψανε όλα οι Γερμανοί.

Στο μεταξύ είχε παντρευτεί τη Γεωργία Κουτρουμπά με την οποία απέκτησε στη συνέχεια τρεις γιους, τον Παντελή, τον Αντώνη και το Γιώργο.

Το 1953 πήγε σαν μέτοχος στους Κυλινδρόμυλους Κρήτης και εργάστηκε για την αναστήλωση τους γιατί το εργοστάσιο καταστράφηκε το 1941 από τους γερμανικούς βομβαρδισμούς. Οι νέοι Κυλινδρόμυλοι εφοδιάστηκαν τότε με τα πλέον συγχρονισμένα μυλομηχανήματα υπερέχοντας σημαντικά των άλλων εργοστασίων της Ελλάδας αφού εφήρμοσαν ένα τελειοποιημένο σύστημα διακινήσεως για το σιτάρι το αλεύρι και τα υποπροϊόντα τους. Η ετήσια αλεστικότητα των Κυλινδρόμυλων Κρήτης τους είχε κατατάξει μεταξύ των πρώτων σε αλεστικότητα Κυλινδρόμυλων της Ελλάδας. Tο 1954 έγινε πρόεδρος στο Επιμελητήριο Χανίων.

Η Ιδέα αγοράς οικοπέδου και ανέγερσης του κτιρίου του ΕΒΕΧ ήταν του Δημοσθένη Γαγάνη.

Το 1970 στα εγκαίνια του κτιρίου ο αντιπρόεδρος της χούντας των συνταγματαρχών Στέλιος Παττακός καθαίρεσε λόγω των δημοκρατικών του φρονημάτων τον Δημοσθένη Γαγάνη από πρόεδρο. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο αείμνηστος Δημοσθένης  εκείνη τη μέρα θυμωμένος θέλησε να χτυπήσει το Παττακό, σήκωσε το χέρι του, ένας φίλος συνάδελφος του λαδέμπορος, ο Ξενάκης, του πιάσε το χέρι και τον σταμάτησε λέγοντας του: «Δημοσθένη τι πας να κάνεις θα μπεις μέσα και δεν θα ξαναβγείς».

Μετά το τέλος της χούντας αν και ήταν 72 χρονών επανεξελέγη τιμής ένεκεν παμψηφεί πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων.

Όταν συνταξιοδοτήθηκε, σιγά σιγά αποσύρθηκε από τον εργασιακό χώρο  και το πόστο του στους Κυλινδρόμυλους Κρήτης ανέλαβαν τα παιδιά του .

Έφυγε από τη ζωή  το Σεπτέμβριο του 1977.

Τιμής ένεκεν  στον αείμνηστο οραματιστή επιχειρηματία Δημοσθένη Γαγάνη η σημερινή διοίκηση του Επιμελητηρίου Χανίων  με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα  δίνει το όνομα του στη αίθουσα διαλέξεων του 4ου ορόφου.

Γιώργος Στυλιανού Βλαχάκης

1933-1989

ΒΛΑΧΑΚΗΣ 1

Ο Γιώργος Βλαχάκης του Στυλιανού γεννήθηκε το 1933 στις Καλύβες Αποκορώνου. Σπούδασε στην  Εμπορική Σχολή.

Αρχικά, ξεκίνησε μαζί με τον αδερφό του μια επιχείρηση στις Καλύβες κάνοντας διανομή τροφίμων σε όλο τον Αποκόρωνα. 

Παντρεύτηκε την Κατερίνα Μαυροματάκη, και  έκανε τρία παιδιά. Τον Στέλιο, τον Σταύρο, και την Αθηνά τα οποία είναι όλα παντρεμένα με παιδιά.

Πριν το 1970, ο Γιώργος Βλαχάκης άνοιξε μία χονδρεμπορική επιχείρηση στα Χανιά με είδη τροφίμων. Ήταν  μια κεντρική αποθήκη λεγόταν «Σύμπραξη Καταστημάτων STANDA ΕΠΕ» και είχε στο πελατολόγιο του  χονδρέμπορους. Αυτός δηλαδή είχε την ιδέα μιας κεντρικής αγοράς. Τότε, υπήρχαν στα Χανιά 20 έως 30 χονδρέμποροι και είχαν συμφωνήσει να υπάρχουν σε αυτή τη Σύμπραξη. Ήταν όλοι αυτοί που αγόραζαν από την αποθήκη του Βλαχάκη.

Η εταιρεία αναπτύχθηκε ραγδαία. Από τους Κυλινδρόμυλους  έμαθαν την δραστηριότητά και την εξέλιξη του Βλαχάκη και το 1974, του πρότειναν εάν επιθυμεί να αναλάβει διευθύνων σύμβουλος. Αυτός αποδέχτηκε τη πρόταση και έτσι διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος στους Κυλινδρόμυλους από το 1974 έως το 1989 όπου απεβίωσε.

Κατά την διάρκεια αυτών των χρόνων διετέλεσε και αντιπρόεδρος στο Σύνδεσμο Αλευροβιομηχάνων Ελλάδος.

Στο Επιμελητήριο Χανίων διετέλεσε πρόεδρος δύο περιόδους  από το 1975 έως το 1983  και από το 1988 έως το 1989.

Ήταν εν ενεργεία πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων το 1989 όταν έφυγε για το «μεγάλο ταξίδι».

Tιμής ένεκεν στον πρωτοπόρο επιχειρηματία Γιώργο Βλαχάκη η σημερινή διοίκηση του Επιμελητηρίου Χανίων με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα  δίνει το όνομα του στην αίθουσα διαλέξεων του κάτω ορόφου.

Η  Α’ ετήσια ενημερωτική έκδοση του Επιμελητηρίου Χανίων.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε και το πρώτο περιοδικό του Επιμελητηρίου.

Πρόκειται για μια έκδοση 84 σελίδων η οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνει στοιχεία, για τις εξαγωγές-εισαγωγές του Νομού, τον τουρισμό, τις εγγραφές – διαγραφές του ΕΒΕΧ, άρθρα συνεργαζόμενων φορέων, ρεπορτάζ και ένα επετειακό αφιέρωμα με κείμενα και φωτογραφικό υλικό για τα 84 χρόνια του Επιμελητηρίου.

Το περιοδικό θα διανεμηθεί σε όλα τα μέλη του φορέα.

ΟΙ ΟΜΙΛΙΕΣ

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης

6

“Μέσα σε αυτό το σφιχτό οικονομικό πλαίσιο, είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο Σταύρος Αρναουτάκης, ο ρόλος της περιφερειακής αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης, μετατρέπεται σε καθοριστικό παράγοντα για την αναπτυξιακή προοπτική, που τόσο πολύ έχει ανάγκη ο τόπος.

Οι δεκατρείς Αιρετές Περιφέρειες της χώρας έχουν αναδείξει την ανάγκη υπέρβασης του παραδοσιακού συγκεντρωτικού µοντέλου αναπτυξιακού προγραµµατισµού,  που επικράτησε τις τελευταίες δεκαετίες.

Σήµερα, όσο ποτέ, ο τόπος έχει ανάγκη από βαθιές τοµές στο οικονοµικό και πολιτικό σύστηµα που θα αποκεντρώνουν και θα αποσυγκεντρώνουν τις διαδικασίες στον τοµέα της ανάπτυξης.

Στόχος µας πρέπει να είναι η δηµιουργία ενός νέου παραγωγικού µοντέλου που θα αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε Περιφέρειας. Με αυτό το δεδομένο στην Περιφέρεια προχωρήσαμε  σε μια σημαντική μεταστροφή στους βασικούς στόχους  και τις προτεραιότητες της αναπτυξιακής μας πολιτικής.

Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Κρήτης δεν προκύπτει πλέον σε εθνικό επίπεδο, αλλά δημιουργείται από μια διαφορετική προσέγγιση των πραγμάτων και των πραγματικών συνθηκών της τοπικής οικονομίας.

Η διαχρονική μάθηση του χώρου μας,συνέχισε, η εμπειρία από παρελθούσες επιτυχίες αλλά και αποτυχίες, η αξιοποίηση της διεθνούς και ευρωπαϊκής εμπειρίας,  μας επιτρέπει,

πλέον, να σχεδιάζουμε, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των 4 περιφερειακών μας ενοτήτων, αλλά, ταυτόχρονα, με την αξιολόγηση των τοπικών δυσκολιών, των αναγκών της κάθε περιοχής χωριστά, του κάθε δήμου της Κρήτης.

Για εμάς η ανάπτυξη δεν είμαι διαδικασία που κρύβει μόνο αριθμούς και δείκτες.

Είναι πολύ περισσότερο μια διαδικασία κατά την οποία οι άνθρωποι, οι τοπικές κοινωνίες έρχονται στο προσκήνιο, αποτυπώνουν στόχους και φέρνουν αποτελέσματα.

Τα Χανιά τόνισε στη συνέχεια δεν είναι απλά η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κρήτης, ο δεύτερος μεγαλύτερος νομός. Από την πρώτη ημέρα της θητείας τονίσαμε ότι καθημερινά θα υπηρετούμε το συγκρητισμό. Σε αυτό το πλαίσιο τα Χανιά μαζί τις άλλες πόλεις του νησιού βρίσκονται στην κορυφή  της πυραμίδας του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού.

Το ιδιαίτερο ιστορικό βάρος αυτής της πόλης, η μοναδική της πολιτισμική παράδοση έχουν θέσει ισχυρά τα θεμέλια για το αύριο. Πάνω σε αυτό το ισχυρό οικοδόμημα συνεχίζουμε να σχεδιάζουμε και να υλοποιούμε μικρά ή μεγάλα αναπτυξιακά έργα για το νομό και την πόλη. Με την ευρύτατη συνεργασία που αναπτύξαμε με το Δήμο Χανίων και τους υπόλοιπους δήμους του νομού, με την αξιοποίηση του συμβουλευτικού κα επιστημονικού ρόλου του Πολυτεχνείου, του ΜΑΙΧ, του ΤΕΙ, με την καθημερινή συνεργασία των τοπικών φορέων, όπως είναι το Επιμελητήριο Χανίων, οι φορείς του τουρισμού και των αγροτών, βρισκόμαστε πλέον στην ευχάριστη θέση να μπορούμε να τονίσουμε ότι τα Χανιά είναι έτοιμα να περάσουν στην εποχή μετά το 2020.

Αξιοποιώντας στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα, διεκδικώντας πρόσθετες χρηματοδοτήσεις από εθνικούς πόρους, έχουμε ήδη χρηματοδοτήσει μια σειρά έργων για την περιοχή. 

Ο δικός μας αναπτυξιακός σχεδιασμός  επεσήμανε ο Περιφεριάρχης πληροί 4 βασικά κριτήρια:

 • Στηρίζεται, σχεδιάζεται και εφαρμόζεται με βάση την ορθή διάγνωση των πραγματικών παραγόντων που εμποδίζουν σήμερα την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας
 • Όλες μας οι πολιτικές έχουν αναπτυξιακή προοπτική
 • Πρέπει να εφαρμόζεται αποδοτικά και να ενισχύει την κοινωνική συνοχή
 • Λαμβάνει υπόψη τις ιδιαίτερες αδυναμίες αλλά και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής.

Κλείνοντας, φίλες και φίλοι, υπογράμμισε ο κ. Αρναουτάκης, να επαναλάβω για ακόμα μια φορά ότι για  να σχεδιάσουμε περιφερειακές αναπτυξιακές πολιτικές, χρειαζόμαστε συγκεκριμένες δράσεις και όχι αφηρημένους τομείς ανάπτυξης,   χρειαζόμαστε συνεργασίες και όχι περιχαρακώσεις.  Όλα αυτά πρέπει να γίνουν άμεσα γιατί ο χρόνος πιέζει. Χρειαζόμαστε, επίσης, μια ολιστική θεώρηση της κατάστασης που έχει δημιουργήσει η κρίση, η οποία θα μας οδηγήσει στο να αναπτύξουμε στο έπακρο το οικοσύστημα της καινοτομίας και γνώσης, για να κάνουμε την Περιφέρειά μας πιο ανταγωνιστική.

Αυτός είναι ο δρόμος που συνεχίζουμε στην Περιφέρεια Κρήτης. Ένας δρόμος δύσκολος αλλά που στο τέλος οδηγεί σε ένα μέλλον καλύτερο για εμάς και τα παιδιά μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΕΒΕΧ

7

Τα δύο τελευταία χρόνια  είπε ξεκινώντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ η ελληνική οικονομία επιδεικνύει αξιοσημείωτες αντοχές:

 • Το 2015, το ΑΕΠ μειώθηκε μόλις κατά 0,2% παρά τις ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες που επικράτησαν κατά κύριο λόγο το πρώτο εξάμηνο, όταν κορυφώθηκε η αβεβαιότητα ως προς τη θέση της χώρας στη ζώνη του ευρώ, αλλά και το δεύτερο εξάμηνο, όταν επιβλήθηκαν οι αυστηροί – τουλάχιστον στην πρώτη φάση τους – περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές και στην κίνηση κεφαλαίων.
 • Το 2016, η ύφεση το πρώτο εξάμηνο ήταν ηπιότερη του αναμενομένου και η οικονομία παρουσίασε θετικό ρυθμό ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Συνολικά για το 2016, το ΑΕΠ σε σταθερές τιμές έτους 2010 αυξήθηκε κατά 0,3%, οι αποπληθωριστικές πιέσεις συγκρατήθηκαν, η απασχόληση ενισχύθηκε και μειώθηκε η ανεργία, αν και παραμένει πολύ υψηλή.

Η πορεία αυτή αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι υπάρχουν αποθέματα αναπτυξιακού δυναμικού, τα οποία, μετά από μια μακρά περίοδο αδράνειας και απραξίας, είναι έτοιμα να ενεργοποιηθούν όταν διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Εξάλλου, παρά τα λάθη και τις οπισθοδρομήσεις, παρά το σημαντικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος της κρίσης, τα προγράμματα οικονομικής προσαρμογής που εφαρμόστηκαν τα τελευταία χρόνια επέτυχαν να θεραπεύσουν συσσωρευμένες παθογένειες και διαρθρωτικές ατέλειες, επιτρέποντας με αυτόν τον τρόπο τη βελτίωση μεσομακροπρόθεσμα των αναπτυξιακών δυνατοτήτων της οικονομίας. Ειδικότερα πρέπει να σημειωθούν:

 • Η εξάλειψη των δίδυμων ελλειμμάτων, δηλαδή του πρωτογενούς δημοσιονομικού ελλείμματος και του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών,
 • Η ανάκτηση των μεγάλων απωλειών ανταγωνιστικότητας,
 • Η σημαντική αύξηση, σχεδόν διπλασιασμός των εξαγωγών ως ποσοστού του ΑΕΠ
 • Η ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος
 • Οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές εργασίας και προϊόντων

Αποτέλεσμα όλων αυτών των αλλαγών είναι η διαφαινόμενη αναδιάρθρωση της οικονομίας στην κατεύθυνση ενός νέου, εξωστρεφούς αναπτυξιακού προτύπου με έμφαση στους τομείς των διεθνώς εμπορεύσιμων αγαθών.

Για το πρώτο τρίμηνο του 2017 δυστυχώς οι δείκτες δεν είναι τόσο θετικοί και παρουσιάζεται υποχώρηση της ανάπτυξης, του ΑΕΠ αλλά και των διαθέσιμων καταθέσεων.

Η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης επηρέασε αρνητικά την Ελληνική Οικονομία, τόνισε ο κ.Μαργαρώνης.

Η χώρα βρίσκεται πραγματικά σ’ ένα κομβικό σημείο. Η ελληνική οικονομία είναι ιδιαίτερα εύθραυστη στο να γυρίσει πολλά χρόνια πίσω και όλες οι θυσίες να πάνε χαμένες ή να ξαναπάρει μπροστά δίνοντας θετικούς δείκτες, επανέναρξης παραγωγικής διαδικασίας, σταθερότητας, εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας που θα μεταφραστεί σε επενδύσεις και κατανάλωση.

Για να περάσει ωστόσο η οικονομία από την ανάκαμψη σε ισχυρή διατηρήσιμη ανάπτυξη,συνέχισε, απαιτούνται ενεργητικές μεσοπρόθεσμες πολιτικές με στόχο την εξάλειψη των εμποδίων που σήμερα ανακόπτουν την άνοδο και τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος σταθερότητας που θα ευνοήσει την αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος. Στα εμπόδια συγκαταλέγονται:

— η υπερφορολόγηση μιας φορολογικής βάσης με μειούμενη φοροδοτική ικανότητα,

— το ασταθές και ασαφές φορολογικό και γενικότερο νομικό πλαίσιο προστασίας των επενδυτών,

— οι γραφειοκρατικές και διοικητικές εμπλοκές, οι οποίες καθυστερούν την πραγματοποίηση επενδύσεων που έχουν ήδη εγκριθεί,

— οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή της δικαιοσύνης,

— η χαμηλή δανειοδοτική ικανότητα του τραπεζικού συστήματος και τα υψηλά επιτόκια δανεισμού,

— οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων και στις τραπεζικές συναλλαγές και, τέλος,

— οι στρεβλώσεις στις αγορές και ιδιαίτερα στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από ατελέσφορες ρυθμιστικές παρεμβάσεις.

Η άρση των παραπάνω εμποδίων θα πρέπει να αποτελέσει κυρίαρχο μέλημα της στρατηγικής για την ανάπτυξη, η οποία περιγράφεται από τρεις συνιστώσες: αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής, ενθάρρυνση των ξένων άμεσων επενδύσεων και έμφαση στην καινοτομία και την εκπαίδευση

 1. 1.Αλλαγή του μίγματος δημοσιονομικής πολιτικής

Το σοβαρότερο από τα εμπόδια που πρέπει να αρθεί σταδιακά συνέχισε, είναι η υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων. Η υπερκάλυψη του δημοσιονομικού στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα κατά το 2016 κατά κύριο λόγο προσδιορίστηκε από την υπεραπόδοση των φορολογικών εσόδων και πολύ λιγότερο από τη συγκράτηση των δημόσιων δαπανών. Η ανοδική πορεία των φορολογικών εσόδων οφείλεται στην αλλαγή των συντελεστών άμεσης και έμμεσης φορολογίας, αλλά και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης λόγω της εκτεταμένης χρήσης των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η οποία συνέβαλε στον περιορισμό της απόκρυψης εισοδημάτων. Ωστόσο, το ακολουθούμενο μίγμα δημοσιονομικής πολιτικής λειτουργεί πλέον ανασταλτικά για την ανάπτυξη, συμβάλλει στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του ιδιωτικού τομέα προς το Δημόσιο και ενθαρρύνει τη φοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία.

 1. 2.Ενθάρρυνση των ξένων αμέσων επενδύσεων

Με δεδομένο, πρώτον, ότι οι επενδύσεις σήμερα ως ποσοστό του ΑΕΠ απέχουν πολύ από το αντίστοιχο ποσοστό που προϋπήρχε της κρίσης (11% έναντι 24% του ΑΕΠ) και, δεύτερον, ότι η χρονίως χαμηλή εγχώρια αποταμίευση δεν είναι από μόνη της αρκετή να χρηματοδοτήσει ένα ικανοποιητικό επίπεδο επενδύσεων και συνεπώς να στηρίξει ταχεία ανάπτυξη, επείγει, η προσέλκυση ξένων κεφαλαίων για επενδύσεις σε συνεργασία με εγχώριες επιχειρήσεις. Εκτός του τουρισμού, υπάρχουν πολλοί κλάδοι της οικονομίας με αξιόλογα αποθέματα αναπτυξιακού δυναμικού, εξαγωγικό προσανατολισμό και υψηλής ποιότητας ανθρώπινο κεφάλαιο. Για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων απαιτούνται: η θέσπιση ενός σταθερού, σύγχρονου και ευνοϊκού φορολογικού συστήματος, η μείωση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων, η ενθάρρυνση της καινοτομίας και των εξαγωγών και η δημιουργία ενός προβλέψιμου οικονομικού περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματικότητα.

 1. 3. Καινοτομία και εκπαίδευση

Η ενθάρρυνση της έρευνας, επεσήμανε ο κ.Μαργαρώνης,  η διάχυση της τεχνολογίας και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας αποτελούν το τρίπτυχο για να ενθαρρυνθεί μια πιο αποτελεσματική χρησιμοποίηση του ανθρώπινου κεφαλαίου, η οποία θα εστιάζει στη δημιουργία αξίας μέσω της διασύνδεσης του απομονωμένου δημόσιου ερευνητικού συστήματος με τον παραγωγικό τομέα, συμβάλλοντας έτσι στην επιστροφή της ανάπτυξης στην Ελλάδα. Γενικότερα, η δημόσια παρέμβαση μπορεί να ενθαρρύνει τόσο τη διάχυση της τεχνολογίας, δηλαδή τη στήριξη της εμπορικής αξιοποίησης της ερευνητικής δραστηριότητας που παράγεται στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα (άδειες και δικαιώματα ευρεσιτεχνίας), όσο και την παροχή παραγωγικής διεξόδου στις φιλοδοξίες των χαρισματικών και ταλαντούχων νέων επιστημόνων

Ως νέα διοίκηση του ΕΒΕΧ υπογράμμισε,  αναλάβαμε το 2012 πριν 5,5 χρόνια μέσα στην οικονομική κρίση την διαχείριση του μεγαλύτερου επιχειρηματικού φορέα των Χανίων.

Έχουμε καθήκον λοιπόν να βοηθήσουμε μ’ όλες μας τις δυνάμεις τις ΜΜΕ πρώτα απ’ όλα να επιβιώσουν και δεύτερο να αναπτυχθούν.

Η φιλοσοφία  μας ως διοίκηση ήταν και είναι η αύξηση του ΑΕΠ των Χανίων.

Αυτό επιτυγχάνεται άμεσα με 3 τρόπους:

Α) Αύξηση ΑΕΠ μέσω Τουρισμού

Β) Αύξηση ΑΕΠ μέσω Εξαγωγών

Γ) Επενδύσεις

Όταν σ’ όλη τη χώρα το ΑΕΠ έπεσε 30-50% στην Κρήτη δείξαμε εξαιρετική αντοχή και από το 2014 ανάκαμψη.

Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα σχεδιασμού, συνεργασίας και υλοποίησης της στρατηγικής μας προς το στόχο.

Ο Τουρισμός αυξήθηκε 60% από το εξωτερικό, 100% από το εσωτερικό και οι εξαγωγές 2010-2016 στο 273%.

Η συνεργασία όλων των φορέων έφερε αυτά τα αποτελέσματα τα οποία τα αναγνωρίζει όλη η χώρα.

(Στόχος μας να φέρνουμε κάθε χρόνο καλύτερα αποτελέσματα και να δουλεύουμε ενωμένοι για το κοινό καλό)

Όταν αυτοί οι 3 κλάδοι δουλεύουν τότε άμεσα ή έμμεσα δουλεύουν όλοι οι υπόλοιποι, όταν κάθε χρόνο γίνονται επενδύσεις μικρές ή μεγάλες στον τουρισμό με συνέπεια όλοι οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι έμποροι να δουλεύουν παράπλευρα και αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση σ’ όλους μας για την συμπεριφορά μας απέναντι στους επισκέπτες αλλά και στους επενδυτές.

Γενικά για την οικονομία, αναφορικά με την εξέλιξη του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) της Κρήτης και των Περιφερειακών Ενοτήτων.

 • Η πτώση μεταξύ 2008-2014 είναι εμφανής και γνωστή:
  • -25,9% για τη Κρήτη
  • -28,4% για το Ηράκλειο
  • -25,1% για τα Χανιά,  δηλαδή είμαστε στο επίπεδο του 2000.

Το κατά κεφαλή ΑΕΠ

Μεταξύ 2008-2014 μειώθηκε

 • -25,9% για τη Κρήτη
 • -30,4% για το Ηράκλειο
 • -27,2% για τα Χανιά

Για να δούμε τη σχετική θέση εντός Κρήτης, το ΑΕΠ των Χανίων σε σχέση με την έκταση και το πληθυσμό το 2011 και το 2014 έχουμε, χωρίς σημαντικές μεταβολές, ισότιμη κατανομή του ΑΕΠ μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων.

Αναφορικά με την ανεργία στη Κρήτη  εξελίχθηκε ανοδικά με 27.351 άτομα (2010) σε 38.627 (Μάρτιος 2017).

Η κατανομή της μεταξύ των δύο φύλων το Μάρτιο 2017 (Γράφημα 4) ήταν

Άνδρες: 37,8%

Γυναίκες:             62,2%

Στην ηλικιακή κατανομή της ανεργίας βλέπουμε ότι η ηλικιακή ομάδα με τη μεγαλύτερη ανεργία είναι από 30-44 ετών τόσο στην Κρήτη όσο και στη χώρα με τα ποσοστά να ανέρχονται στο 44,8% και 39,5% αντίστοιχα.

Τώρα, συνέχισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ, θέλω να αναφερθώ στα στοιχεία της οικονομίας ανά τομέα και στις δράσεις του Επιμελητηρίου που σχετίζονται με τον καθένα από αυτούς.

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ

Δεδομένου ότι οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις θεωρούνται και είναι επιχειρήσεις όπως τις άλλες, αυτές πλέον μπορούν να εγγράφονται στη δύναμη του Επιμελητηρίου και να συγκαταλέγονται στους κλάδους για τους οποίους προσφέρουμε υπηρεσίες.

Επειδή ένα από τα σημαντικότερα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Κρήτης είναι ο αγροδιατροφικός τομέας, με σημαντική συμβολή στις εξαγωγές μας, ο πρωτογενής τομέας μας ενδιαφέρει πολύ και στο άμεσο μέλλον θα ασχοληθούμε περισσότερο και ειδικότερα στα θέματα:

 • απόδοσης της γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής,
 • εξαγωγές και
 • οικοτεχνία (Κρητικά Χέρια)

ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ

Τα στοιχεία του Επιμελητηρίου για τις Μεταποιητικές επιχειρήσεις στην εξαετία 2011-2016 δείχνουν συνολική μείωση 372 επιχειρήσεων.

Μετά το 2014 όμως, παρατηρούμε αποκλιμάκωση του ρυθμού των διαγραφών.

Βέβαια η ύφεση και χαμηλή ανταγωνιστικότητα μερικών από αυτές εξηγούν την δυναμική αυτή ενώ παρατηρούμε ότι το 2016 είχαμε αντιστροφή της τάσης στο ισοζύγιο, με 9 περισσότερες εγγραφές από διαγραφές!

Το μέγεθος των παραγωγικών επιχειρήσεων και η απουσία βιομηχανικής περιοχής είναι σημαντικοί παράγοντες που στερούν τον παραγωγικό κλάδο από τις αναγκαίες προϋποθέσεις ανάπτυξης και εξωστρέφειας.

Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας πω ότι το ΕΠΙΧΕΙΠΑ (Επιχειρηματικό Πάρκο) του οποίου ο σχεδιασμός είχε αρχίσει πριν από 10 χρόνια ετοιμάζεται στη περιοχή Κεραμιά και θα είναι έτοιμο αρχές 2018. Αποτελεί συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Από τώρα αποτελεί πρόκληση προς όλους μας, αφενός η προσέλκυση νέων επενδύσεων στα Χανιά και αφετέρου η ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων να μεταφερθούν στο νέο πάρκο, με θετικές επιπτώσεις στη παραγωγικότητα και το περιβάλλον.

Ειδική θετική μνεία οφείλει να γίνει στις νέες και υφιστάμενες επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα που καταδεικνύουν εντυπωσιακή καινοτομικότητα και εξωστρέφεια, όπως θα δούμε αργότερα.

ΕΜΠΟΡΙΟ

Τα στοιχεία του Επιμελητηρίου για τις Εμπορικές επιχειρήσεις στην εξαετία 2011-2016  δείχνουν συνολική μείωση 53 επιχειρήσεων.

Κι εδώ, μετά το 2014, παρατηρούμε πλήρη αντιστροφή με περισσότερες πλέον εγγραφές από διαγραφές.

Έχουμε υπογράμμισε ο κ. Μαργαρώνης σχεδιάσει συγκεκριμένες παρεμβάσεις που αφορούν το εμπόριο του κέντρου της πόλης στο πλαίσιο του Προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της πόλης των Χανίων όπου:

 • προωθούμε δράσεις ηλεκτρονικής αναβάθμισης των επιχειρήσεων και διευκόλυνσης του ρεύματος τουριστικής ζήτησης σε δράσεις και προωθητικές ενέργειες των επιχειρήσεων του κέντρου
 • διερευνούμε την σκοπιμότητα ίδρυσης Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου στη πόλη μας
 • προωθούμε νέες δεξιότητες και επιχειρηματικές δραστηριότητες για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του εμπορίου

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

Τα στοιχεία του Επιμελητηρίου για τις επιχειρήσεις παροχής Υπηρεσιών στην εξαετία 2011-2016  δείχνουν συνολική αύξηση 519  επιχειρήσεων. Εδώ διατηρούνται οι εγγραφές σε σταθερό επίπεδο με τις διαγραφές να κορυφώνονται το 2014 (ταχυπληρωμή), που ήταν και η μοναδική χρονιά με αρνητικό ισοζύγιο.

Σημαντικό μέρος της δυναμικής των υπηρεσιών αφορά την εστίαση η οποία αποτελεί σταθερά δυναμικό κλάδο.

Ενημερώνουμε ότι σύμφωνα με την Πολιτική Έξυπνης Εξειδίκευσης της Περιφέρειας, ο κλάδος των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων είναι στη Κρήτη ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος που διαθέτουμε και με απόσταση από τους άλλους.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Είναι ο δυναμικότερος κλάδος της οικονομίας μας.

Οι αφίξεις στα αεροδρόμια της Κρήτης  δείχνουν σταθερή σημαντική ανοδική πορεία από το εξωτερικό το εσωτερικό, η οποία οφείλεται κυρίως στα Χανιά . Εδώ παρατηρούμε τις μεγαλύτερες αυξήσεις ανά έτος  από εξωτερικούς και εσωτερικούς προορισμούς. Στην τετραετία 2012-2016 είχαμε ποσοστό αύξησης 62,1%. Στο Ηράκλειο  ο ρυθμός αύξησης των αφίξεων ήταν επίσης θετικός αν και με μικρότερη ένταση, ειδικά από το εσωτερικό.

Η κρουαζιέρα στα λιμάνια της Κρήτης:

Στη Σούδα  παρατηρούμε μείωση μέχρι το 2014, ενώ παρουσιάζει αυξήσεις για τα έτη 2015 και 2016. Η κίνηση στο Ηράκλειο παρέμεινε σταθερή και σε υψηλότερα επίπεδα.

Η ξενοδοχειακή υποδομή στα Χανιά  φαίνεται ότι παρουσιάζει αυξητικές τάσεις μεταξύ 2012-2016, ενώ το ίδιο βλέπουμε ότι συμβαίνει και σε επίπεδο Κρήτης.

Στον Πίνακα 2, μπορούμε να δούμε το δυναμικό των τουριστικών καταλυμάτων στο νομό Χανίων, όπως αυτό μετρήθηκε στις 17/1/2017. Η πλειοψηφία των μονάδων είναι ενοικιαζόμενα δωμάτια-διαμερίσματα με συνολικά 20.651 κλίνες, τα 568 ξενοδοχεία έχουν 46.100 κλίνες, ενώ ο νομός στο σύνολό του έχει 3015 μονάδες με 75.475 κλίνες.

Η πρώτη και μεγάλη επιλογή μας να στηρίξουμε ουσιαστικά και με συνέπεια την πολιτική πρόσκλησης και συνεργασίας με τις χαμηλού κόστους αεροπορικές εταιρείες εκτιμούμε ότι απέφερε:

ü  Προοδευτική επίτευξη διπλασιασμού του αριθμού των επισκεπτών από 500 χιλ. σε 1 εκ. από το εξωτερικό.

ü  Άμεση επίδραση της αύξησης των αφίξεων στο τουριστικό ΑΕΠ κατά ~400 εκ. € για τα Χανιά

ü  Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου κατά τρεις (3) μήνες

ΕΞΑΓΩΓΕΣ

ΟΙ Εξαγωγές ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Μαργαρώνης είναι ο δεύτερος τομέας με εξαιρετική δυναμική για τα Χανιά.

Βλέπουμε στο Γράφημα 14 οι συνολικές εξαγωγές των Χανίων και τη Κρήτης μια εξαιρετική επίδοση αύξησης μεταξύ 2010-2016 που φτάνει το 272,7%. Το 2011 είναι αυξημένο λόγω πετρελαιοειδών. Το ανά έτος ποσοστό των Χανιώτικων εξαγωγών στις Κρητικές εξαγωγές κυμάνθηκε από 7,5% – 18,1% που δείχνει ότι καλύπτουμε την υστέρηση με μεγάλη δυναμική.

Η ομάδα των Τροφίμων-Ποτών κυριαρχεί με περίπου 70% (Γράφημα 15) στο σύνολο των εξαγωγών και η ψαλίδα των Χανίων μειώνεται με γρήγορο ρυθμό (234%)

Το ελαιόλαδο  παρουσιάζει εντυπωσιακή δυναμική είναι το κύριο προϊόν που οδηγεί την δυναμική των εξαγωγών με 47,8 εκ. Ευρώ. Εξίσου εντυπωσιακή δυναμική βλέπουμε  στις εξαγωγές κρασιού αλλά σε πολύ μικρότερα μεγέθη.

Παρατηρούμε την ίδια δυναμική αύξηση και στα υπόλοιπα προϊόντα που μας δείχνει ότι οι Χανιώτες επιχειρηματίες στρέφονται αποφασιστικά στις εξαγωγές.

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ – ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΑ – ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Η πληρέστερη διαθέσιμη εικόνα των επενδύσεων δίδεται από τις εγκρίσεις ή εντάξεις των έργων στα προγράμματα ΕΣΠΑ (τομεακών και ΠΕΠ) όπου συνολικά εγκρίθηκαν έργα 57,5 εκ. Ευρώ στα Χανιά έναντι 257,8 Ευρώ στη Κρήτη (ποσοστό 22,3%).

Στην κατανομή μεταξύ των στοχευμένων για ενίσχυση κλάδων ομαδοποιώντας τις σχετικές Δράσεις για διευκόλυνση. Βλέπουμε ότι οι χανιώτικες επιχειρήσεις συμμετείχαν σε όλες σχεδόν τις δράσεις με ποσοστά επιτυχίας ανάλογα του μεγέθους του νομού.

Το ποσοστό ολοκλήρωσης των εγκεκριμένων έργων συνολικά για τα Χανιά ανήλθε σε 70,6% και στη Κρήτη 69,8%. Αυτό δείχνει περίτρανα το πρόβλημα της ρευστότητας και τις επιπτώσεις του, ακόμα και σε εγκεκριμένες προς ενίσχυση επενδύσεις.

ΕΡΕΥΝΑ – ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ – ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Το Επιμελητήριο συνεργάζεται στενά με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κρήτης, έχει συνάψει με το ΠΚ και ΤΕΙ Κρήτης μνημόνια συνεργασίας στα θέματα στήριξης της καινοτομικής επιχειρηματικότητας και συνδιοργανώνουμε Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικών Ιδεών κάθε χρόνο.

Συμμετέχει με εκπρόσωπό του στο Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας της Κρήτης, το συμβουλευτικό όργανο της Περιφέρειας Κρήτης για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας.

Επίσης υποστηρίζει τα τελευταία δύο χρόνια την Start-upEuropeWeek και τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες που δημιουργούνται ή κινούνται γύρω από αυτήν.

Σε συνεργασία με τα άλλα Επιμελητήρια της Κρήτης έχουμε υποβάλει πρόταση για τη δημιουργία του Επιταχυντή Νέας και Καινοτομικής Επιχειρηματικότητας στη Κρήτη στον Περιφερειάρχη από το 2014 και πρόσφατα στο ΠΣΕΚ Κρήτης.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ – ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ

Παρακολουθήσαμε με ενδιαφέρον τους πίνακες και τα στοιχεία τα οποία όσων αφορούν την ΕΛΣΤΑΤ σταματάνε στο 2014.

Θέλω να καυτηριάσω αυτό το γεγονός όταν σ’ όλη την Ευρώπη υπάρχουν στοιχεία και του 2016.

Λοιπόν ως Κρήτη είμαστε σε καλύτερη θέση από την υπόλοιπη χώρα όμως μπορούμε και καλύτερα.

Πως θα γίνει αυτό πως θα πετύχουμε να πάμε ακόμα καλύτερα;

Καταρχήν να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ενωμένοι με γνώμονα την ανάπτυξη και την υποστήριξη της επιχειρηματικότητας.

Περιφέρεια, Δήμοι και Δημόσιο Κράτος να βοηθάνε την υγιή επιχειρηματικότητα και μαζί να σχεδιάζουμε το μέλλον.

Θα αναφέρω επιγραμματικά τους τομείς που πρέπει να δουλέψουμε περισσότερο:

α) Πρωτογενής Τομέας

1)Υποκατάσταση εισαγωγών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων

2) Επέκταση της τυποποίησης των προϊόντων μας

3) Ενίσχυση των Εξαγωγών

4) Νέες ανταγωνιστικές καλλιέργειες

5) Αξιοποίηση νέων τεχνολογιών στην παραγωγή

β)  Δευτερογενής Τομέας (Μεταποίηση)

1) Τυποποίηση Προϊόντων

2) Ανάδειξη και ενίσχυση των προϊόντων «Κρητικά Χέρια»

3) Νέες τεχνολογίες και νέα προϊόντα

4) Εκπαίδευση Εργοδοτών – Εργαζομένων και Πιστοποίηση Επαγγελμάτων

5) ΈΣΠΑ και κίνητρα στήριξης ενός κλάδου έντασης εργασίας

γ) Έργα Υποδομής

 1) Αεροδρόμιο Καστελίου

2)ΒΟΑΚ

3) Σύνδεση ΒΟΑΚ – Αεροδρόμιο Χανίων

δ) Τριτογενής Τομέας (Υπηρεσίες – Τουρισμός)

1) Περισσότερες αεροπορικές εταιρείες &

2) Περισσότεροι Προορισμοί

3) Σύνδεση Πρωτογενούς τομέα – Τουρισμού με σκοπό την προώθηση τοπικών προϊόντων

4) Ενίσχυση Αγροτουρισμού

5)Θεματικός Τουρισμός 

–Γαμήλιος Τουρισμός,

–Θρησκευτικός Τουρισμός,

–Καταδυτικό 

–‘Άλλα είδη

6) Γήπεδα Γκόλφ

7) Μαρίνες 4* – 5*

8) Υδροπλάνα

Για να επιβιώσει και να αναπτυχθεί η Κρητική Οικονομία οφείλουμε να στηρίξουμε τις Κρητικές επιχειρήσεις.

Χρειάζεται να κατευθύνουμε το εργατικό μας δυναμικό στους τομείς που αντέχουν και αναπτύσσονται δίνοντας εξειδικευμένες γνώσεις για να φτάσουμε όλοι μας επιχειρηματίες και συνεργάτες μας σε ακόμα καλύτερο επίπεδο.

Ο ρόλος του Επιμελητηρίου είναι να είμαστε σύμβουλοι του Κράτος και αυτό το κάνουμε καθημερινά με πρόταση, ιδέες και προτεινόμενες λύσεις για να πάρει η οικονομία μπροστά και να έλθει για όλους μας σταθερά η ανάπτυξη.

Οι επιχειρήσεις και οι επιχειρηματίες νιώθουμε καθημερινά την πίεση του Κράτους στη φορολογία, στο ασφαλιστικό, στην γραφειοκρατία, στο αχανές νομικό περιβάλλον, στην έλλειψη χωροταξικού κ.α.

Ζητάμε ένα πιο ευνοϊκό, φιλικό περιβάλλον όπου το Κράτος δεν θα είναι εχθρός αλλά φίλος της επιχειρηματικότητας και ειδικά των ΜΜΕ.

Είμαι απαισιόδοξος όσο αφορά την υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, την ρευστότητα και την κερδοφορία τους όπως είμαι αισιόδοξος ως Κρητικός για την τοπική μας οικονομία.

Γιατί μπορούμε να επηρεάσουμε τα πράγματα στο νησί μας και αυτό κάνουμε Περιφέρεια, Δήμοι, Επιμελητήρια, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Φορείς, Σύλλογοι γιατί η Κρήτη μπορεί ακόμα καλύτερα αρκεί να είμαστε σοβαροί, παραγωγικοί και ενωμένοι!

Κλείνοντας  είπε ο κ. Μαργαρώνης θέλω να μεταφέρουμε όλοι το εξής μήνυμα.

Από αύριο όλοι μας οφείλουμε να στηρίξουμε τις τοπικές επιχειρήσεις να αγοράζουμε Κρητικά Προϊόντα.

Πατήστε εδώ για να δείτε την παρουσίαση του προέδρου του ΕΒΕΧ Γιάννη Μαργαρώνη με τίτλο “Προοπτικές Ανάπτυξης της Κρητικής Οικονομίας”.

DSCN2180

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης Κρήτης

Πατήστε εδώ για να δείτε τις διαφάνειες.

a1 a2 a3
a4 a5 a6