ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η μελέτη για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών|Στο επίκεντρο συνάντησης στο Επιμελητήριο.

 

Το περιεχόμενο της μελέτης για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών στο βόρειο παραλιακό μέτωπο του κόλπου των Χανίων από το Κολυμπάρι μέχρι και την πόλη, συζητήθηκε σε συνάντηση που είχαν στο ΕΒΕΧ ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Νίκος Καλογερής με τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Γιάννη Μαργαρώνη, το δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη, εκπρόσωπο του δήμου Χανίων εκπροσώπους ξενοδόχων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Η μελέτη προβλέπει τον εμπλουτισμό των σημείων της ακτογραμμής που έχει υποστεί διάβρωση με άμμο, με τον κ. Καλογερή να διευκρινίζει ότι «πρόκειται για μελέτη ήπιας παρέμβασης που δεν αφορά μεγάλου εύρους τεχνικές παρεμβάσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, το κόστος της προτεινόμενης παρέμβασης υπολογίζεται στο 1,5 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος τριετίας καθώς οι παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν τμηματικά.

Αναφερόμενος στη βασική φιλοσοφία της μελέτης, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «δεν κάνουμε εκπτώσεις στην περιβαλλοντική προστασία».

Υπολογίζεται ότι οι παρεμβάσεις αφορούν συνολικά ακτογραμμή 2.500 μέτρων που έχει υποστεί διάβρωση.

«Οι παρεμβάσεις πρέπει να είναι στοχευμένες και σε συγκεκριμένα σημεία», τόνισε από την πλευρά του ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης, επισημαίνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος του παραλιακού μετώπου του κόλπου των Χανίων είναι το πλέον τουριστικό και εμπορικό κομμάτι της περιφερειακής ενότητας.

«Ως Επιμελητήριο θέλομε να αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών. Το φαινόμενο πλήττει τον τουρισμό μας και τις επιχειρήσεις του παραλιακού μετώπου», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Μαργαρώνης,δηλώνοντας παράλληλα ότι το ΕΒΕΧ ευχαριστεί την Αντιπεριφέρεια Χανίων και τον Αντιπεριφερειάρχη Απόστολο Βουλγαράκη που χρηματοδότησε από ιδίους πόρους τη μελέτη για την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών .

DSCN1831