ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Aπό φορείς του Μπαχρέιν |Ενδιαφέρον για εισαγωγή κρητικών προϊόντων και συνεργασία σε θέματα τουρισμού|Επαφές στελεχών του ΕΒΕΧ κατά τη διάρκεια διεθνούς έκθεσης

Σημαντικές επαφές είχε προ ημερών στο Μπαχρέιν η αντιπροσωπεία του Επιμελητηρίου Χανίων  στο πλαίσιο της 4η   διεθνούς έκθεσης “Bahrain International Show”.

Οι κκ. Νεκτάριος Ψαρουδάκης Β’αντιπρόεδρος του ΕΒΕΧ και Κωνσταντίνος Πρώιμος πρόεδρος του συλλόγου τουριστικών καταλυμμάτων Ν.Χανίων «Κύδων»,συναντήθηκαν με φορείς και τουριστικούς πράκτορες προκειμένου να συζητήσουν Επιμελητηριακά θέματα όπως η προώθηση των εξαγωγών και  η συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού.

Η πρώτη συνάντηση της Χανιώτικης αποστολής έγινε με τον κ. Κωνσταντίνο Παλληκαρόπουλο, επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας στο Μπαχρέιν ο οποίος ενημέρωσε για την  ελληνική κοινότητα εκεί  και σύστησε ταξιδιωτικά γραφεία που ειδικεύονται στο outbound tourism προς Ευρώπη αλλά και επιχειρηματίες, όπως ο κ. Μηλαράκης (Cretan Agora) που ειδικεύονται σε εισαγωγές Κρητικών προϊόντων.

IMG 20170222 145147

Όπως επισημάνθηκε σημαντικό θα ήταν η απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης βίζας για τους κατοίκους του Μπαχρέιν που θα ήθελαν να επισκεφθούν στην Ελλάδα με δεδομένο μάλιστα το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προβλέπει βίζα και οι Τουρκικές αερογραμμές είναι πιο οικονομικές από την Gulf Air.

Ο κ. Παλληκαρόπουλος είπε επίσης ότι αν ενδιαφέρονται  τα Χανιά να ανοίξουν codeshare (πτήσεις κοινού κωδικού)  με την Gulf Air θα πρέπει να επικοινωνήσουν με τον κ. Φλεριανό στην Αθήνα τον εκπροσωπο της Gulf Air στην Ελλάδα. Οι κκ.Ψαρουδάκης και Πρώιμος με τη σειρά τους μίλησαν με τον Φλεριανό που συμμερίστηκε το αίτημα για codeshare και σύστησε τον κ. Ζαρκαδά διευθυντή εισερχόμενου τουρισμού για το Bahrain και ιδρυτή του Visit Bahrain.

IMG 20170222 170447

Ο κ. Ζαρκαδάς ανέφερε ότι υπάρχει πολύ μεγάλο δυναμικό ανάπτυξης του τουρισμού προς την Ελλάδα, κάτι που  η χώρα μας ακόμα δεν έχει αξιοποιήσει. Παράλληλα υπογράμμισε, ότι  είναι σημαντική η απλοποίηση της διαδικασίας για βίζα,και πρόσθεσε ότι όσα καταλύματα έχουν μόνο γυναίκες προσωπικό αυτά μπορούν πιο άνετα να προσελκύσουν τον Αραβικό τουρισμό διότι οι γυναίκες θα είναι πιο χαλαρές και δε θα χρειάζεται να φορούν συνεχώς τη μαντήλα ή τη μπούρκα.

Επίσης τόνισε ότι πολλοί από τη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν μέσω Μπαχρέιν λόγω της εγγύτητας του αεροδρομίου στην περιοχή τους και αυτοί είναι επίσης ένα καλό target group.

Η επόμενη συνάντηση έγινε με τον Khalid A. Almoayed πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου του Μπαχρέιν. Ο γιος του προέδρου , Sofian Almoaxed  είπε ότι μια από τις εταιρείες του εισάγει το λάδι της Terra Creta, είναι ευχαριστημένοι και θα ήθελαν να έχουν κι άλλα προϊόντα καλής ποιότητας στο Μπαχρέιν, όπως το Κρητικό κρασί .

Ανέφερε επίσης, ότι εισάγει και μέλι από την Κρήτη, θα ήθελε όμως περισσότερη ποσότητα από αυτό,τονίζοντας ότι ίσως θα ενδιέφεραν τους συμπατριώτες του ταξίδια κατά τη low season με vespa και θέμα, τη γαστρονομία και την υγιεινή διατροφή με βιολογικά προϊόντα.

Ακολούθως η Χανιώτικη αποστολή συναντήθηκε με τον Αναστάσιο Φραγκόπουλο πρόεδρο της Ελληνικής Ομογένειας η οποία αριθμεί περί τα 400 μέλη, που  ως επί το πλείστον είναι υπάλληλοι σε εταιρείες, πανεπιστημιακοί και επιχειρηματίες. Ο κ.Φραγκόπουλος πρότεινε στην Χανιώτικη αποστολή να εστιάσει στον οικογενειακό τουρισμό.

IMG 20170222 171349

Επόμενη επίσκεψη στην έκθεση Bahrain Garden Show. Οι ελληνικές συμμετοχές ήταν φυτικά καλλυντικά , μέλι, λάδι και προϊόντα αβοκάντο σπρεντ.

Ακολούθησε ραντεβού της αντιπροσωπείας του ΕΒΕΧ  με τον Γιάννη Φαρσάρη ο οποίος διαμένει στο Μπαχρέιν και είναι συνιδιοκτήτης της εταιρείας Cretan Agora . Ο κ.Φάρσαρης ανέφερε τα προϊόντα που θα τον ενδιέφεραν και τα οποία ήδη εισάγει, όπως  τυριά, ελαιόλαδο, παξιμάδια, φρούτα και μέλι. Συμφωνήθηκε να του αποσταλούν  από την Κρήτη νέα προϊόντα προς δοκιμή και πιθανή συνεργασία.

Επίσης, ζήτησε άμεσα πορτοκάλια, λεμόνια και μανταρίνια αφού διατηρεί   αποθήκη στον Πειραιά.

Στη συνέχεια η Χανιώτικη αποστολη παρακάθησε  στο γεύμα που παρέθεσε η βασίλισσα  του Μπαχρέιν στις ξένες αποστολές και εκεί συναντήθηκε με τους υπόλοιπους Έλληνες και μερικούς από τους ξένους εκθέτες.

Ακολούθως οι κκ. Ψαρουδάκης και Πρώιμος συναντήθηκαν με  τον επικεφαλής του μεγαλύτερου ταξιδιωτικού γραφείου στο Μπαχρέιν που ειδικεύεται στον εξερχόμενο τουρισμό προς Ευρώπη, τον Michael Folkard. Ο κ. Φόλκαρντ είπε ότι η Κρήτη τελευταία είναι δημοφιλής προορισμός αν και είναι πολύ ακριβός ακόμα σε ό,τι αφορά στη μετάβαση.

Τόνισε επίσης , ότι ο προορισμός έχει πολλές δυνατότητες και ότι οι κάτοικοι του Μπαχρέιν προτιμούν ξενοδοχεία πέντε αστέρων και βίλες ανάλογου επιπέδου. Συζητήθηκε η προοπτική ενός fam trip υπογραμμίζοντας ότι είναι καλή ιδέα και  θα βοηθήσει να βρεθούν οι κορυφαίοι ταξιδιωτικοί πράκτορες που ειδικεύονται στην Ευρώπη. Μια καλή αρχή ανέφερε θα μπορούσε να γίνει, με μαθητές που επιθυμούν διακοπές σε μια ξένη χώρα συνδυαζόμενες ενδεχομένως με αθλητικές δραστηριότητες.

Τέλος, με την επιστροφή της αντιπροσωπείας  στην Αθήνα, οι κκ. Ψαρουδάκης και Πρώιμος επικοινώνησαν  με τον Φλεριανό, διευθύνοντα σύμβουλο της Gold Star, και του ανέφεραν  τις δράσεις τους που σκοπό είχαν την δημιουργία codeshare μεταξύ Gulf Air και Aegean Airlines για Χανιά.

Αυτός με τη σειρά του είπε ότι αυτό το αίτημα έχει ξαναϋποβληθεί και ότι η εταιρεία το εξετάζει μάλλον θετικά. Επεσήμανε όμως ότι είναι σημαντικό που και Χανιώτες πιέζουν προς αυτή τη κατεύθυνση για να δρομολογηθεί πιο γρήγορα.

 P

Να σημειωθεί ότι στην 4η   διεθνή έκθεση “Bahrain International Show” συμμετείχαν 8 χανιώτικες επιχειρήσεις (TERRA CRETA SA-ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, ΣΓΟΥΡΟΜΑΛΛΗΣ NATURAL CARE-ΦΥΤΙΚΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΑ, STATHAKIS FAMILY-ΜΕΛΙ, ΧΟΧΛΙΟΙ ΚΡΗΤΗΣ Μ.Ε.Π.Ε.-ΧΟΧΛΙΟΙ, AVOEL-ΑΒΟΚΑΝΤΟ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ, CRETA BAKERY-ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ, Α ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗΣ- Ν. ΨΥΛΛΑΚΗΣ ΟΕ-ΒΟΤΑΝΑ ΑΡΩΜΑΤΙΚΑ ΦΥΤΑ) που οργανώθηκαν μέσω του ΕΒΕΧ με επικεφαλής την εταιρεία Τerra creta η οποία συμμετείχε για 3η χρονιά στη προαναφερόμενη έκθεση .