ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Την Παρασκευή στο ΕΒΕΧ | Θα παρουσιαστεί η πρόταση Εθνικής Στρατηγικής του ΙΜΜ

Σε δημόσια συζήτηση θα τεθεί την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου στο Επιμελητήριο Χανίων η πρόταση Εθνικής Στρατηγικής του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών για την βιώσιμη ανάπτυξη και την έξοδο από την κρίση με συνεννόηση  των πολιτικών δυνάμεων .

Στην εκδήλωση αναφέρθηκαν κατά την διάρκεια συνέντευξης  τύπου που έδωσαν το μεσημέρι της Δευτέρας 16 Ιανουαρίου στο ΕΒΕΧ οι διοργανωτές , το Επιμελητήριο Χανίων , το ΙΜΜ και το παράρτημα Δυτ. Κρήτης του ΤΕΕ.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ Γιάννης Μαργαρώνης είπε μεταξύ άλλων ότι η  εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού συνεδρίου που ετοιμάζουν για τα Χανιά, τα τρια Επιμελητήρια του Νομού.

«Η χώρα , είπε ο κ.Μαργαρώνης ,και κατ΄επέκταση η Κρήτη και τα Χανιά μας, ψάχνουν το αναπτυξιακό μοντέλο το οποίο με πολύ εξειδικευμένες προτάσεις και λύσεις θα μας βγάλει όσο το δυνατό πιο γρήγορα από την επταετή κρίση .

Το Ίδρυμα Μεσογειακών Μελετών έχει καταθέσει μια συνολική πρόταση ανάπτυξης την οποία θα συζητήσουμε σε ειδική εκδήλωση. Χρέος των τοπικών φορέων είναι να συζητάμε, να καταγράφουμε και να αναλύουμε όλες τις προτάσεις που θα μας βοηθήσουν να βγούμε από την κρίση .

Χρέος μας επίσης είναι τόνισε, να παρουσιάσουμε ένα τοπικό – περιφερειακό μοντέλο ανάπτυξης πάνω στο οποίο θα σχεδιάσουμε στρατηγικές με εξειδικευμένο  τρόπο ανά τομέα παραγωγής με τη σύμφωνη γνώμη και τη βοήθεια όλων των φορέων».

Με την σειρά του ο πρώην πρόεδρος του ΤΕΕ Λευτέρης Κοπάσης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι « η πρόταση του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών  φαίνεται να έχει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον, είναι μια σοβαρή δουλειά και είναι διαχρονική», και θα μπορέσει να δώσει ενδεχομένως απαντήσεις στα προβλήματα που μας βασανίζουν. Υπάρχει ένα αρκετά καλό πεδίο για ν’ αναδειχθούν όλες οι δυνατές λύσεις-απόψεις σε σχέση με το γενικό μας πρόβλημα, ένα πρόβλημα που μας βασανίζει εθνικά και τοπικά στον ίδιο βαθμό».

Όπως ανέφερε στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Μεσογειακών Μελετών  Σήφης Βαλυράκης «Η πρόταση αυτή παρουσιάστηκε και συζητήθηκε με επιτυχία στη Βουλή στις 6 Ιουλίου 2016 σε ειδική κοινή συνεδρίαση των διαρκών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Ανάπτυξης Παραγωγής και Εμπορίου, με τη συμμετοχή κοινωνικών φορέων και της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ)».

«Στην Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει συστράτευση όλων για να ξεπεράσουμε την κρίση με την χάραξη εθνικής στρατηγικής»

Η μεγαλύτερη οικονομική κρίση της Ελλάδος συνέπεσε με μια παγκόσμια οικονομική κρίση, την αποδυνάμωση της ΕΕ και με ένα πέλαγος γεωπολιτικών ανακατατάξεων, ανέφερε ο κ. Βαλυράκης τονίζοντας ότι στην Ελλάδα υπάρχει θέμα «Εθνικής κυριαρχίας» καθώς οι δανειστές της δεν της επιτρέπουν να οργανώσει προϋποθέσεις ανάπτυξης».

Αναφερόμενος στη μελέτη του Ιδρύματος, ο κ. Βαλυράκης είπε χαρακτηριστικά : «διατυπώνουμε μία πρόταση, ότι η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων πάνω σε πλαίσιο πολιτικής, εθνικής στρατηγικής, είναι και έρχεται ως κοινωνική απαίτηση των Χανίων και της Κρήτης. Και νομίζω ότι αυτό το μήνυμα πρέπει να περάσουμε. Νομίζω ότι η πρόταση αυτή αποτελεί μια κατ’ αρχήν πολιτική πρόταση – πλαίσιο και έχει πίσω μία μακρόχρονη έρευνα, έχει πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση και βεβαίως έχει μια πολιτική σύγκληση και μια πολιτική συνεννόηση, που είναι το ζητούμενο».