ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Οι εξαγωγές τροφίμων στην Ευρώπη | Στόχος των Β2Β συναντήσεων που διοργάνωσε το Επιμελητήριο στα Χανιά.

Έντεκα Έλληνες χονδρέμποροι τροφίμων – ποτών που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, μέλη του Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε. (Σύνδεσμος Ελλήνων Εισαγωγέων Τροφίμων και Ποτών Εξωτερικού )συναντήθηκαν την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου στο Πνευματικό Κέντρο με εικοσιένα Χανιώτικες επιχειρήσεις στο πλαίσιο Β2Β συναντήσεων που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Χανίων σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκε η δυνατότητα των Χανιωτών Επιχειρηματιών να κάνουν ουσιαστικά βήματα για την ανάπτυξη συνεργασιών , με στόχο την εξαγωγή των προϊόντων τους στις αγορές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης .

Οι εκπρόσωποι των εταιρειών είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τα προϊόντα τους , αλλά και να συνομιλήσουν με τους χονδρέμπορους για τις ανάγκες και τις επιθυμίες των καταναλωτών μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών , καθώς – όπως επισημάνθηκε – ζητούμενο σε αρκετές περιπτώσεις είναι τα προϊόντα να ανταποκρίνονται στα «θέλω» των πελατών .

 

Οι συνεργασίες μεταξύ παραγωγών είναι απαραίτητες, για να βρουν τα τοπικά προϊόντα μια θέση σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού και αλυσίδες σούπερ μάρκετ  επεσήμαναν οι εισαγωγείς ελληνικών προϊόντων , τονίζοντας, ότι ο καλύτερος τρόπος για να ανοίξει ο δρόμος για τα προϊόντα προς το εξωτερικό είναι οι επισκέπτες που έρχονται κάθε χρόνο να «μυούνται» στα τοπικά προϊόντα ώστε να τα αναζητούν αργότερα στις πατρίδες τους. Παράλληλα υπογράμμισαν την υστέρηση που υπάρχει στο θέμα της πιστοποίησης της οικοτεχνίας και της ελληνικής γαστρονομίας με συνέπεια να μένουν ανεκμετάλλευτες ευκαιρίες προώθησης ποιοτικών προϊόντων που παράγουν μικρές μεταποιητικές μονάδες.

 

Γιάννης Μαργαρώνης

Το ΕΒΕΧ στο πλαίσιο της προώθησης των εξαγωγών τυποποιημένων πιστοποιημένων  προϊόντων δήλωσε ο πρόεδρος του φορέα Γιάννης Μαργαρώνης, φιλοξενεί Έλληνες χονδρέμπορους από 10 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την γνωριμία τους με τις Χανιώτικες επιχειρήσεις  στον τόπο μας. Η πρωτοβουλία μας αυτή είπε, εντάσσεται στην προσπάθεια για αύξηση της εξωστρέφειας των Χανιώτικων προϊόντων .

«Είναι τιμή μας που ο Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε. έχει αγκαλιάσει τα χανιώτικα προϊόντα και προάγει την εξαγωγή τους .Στην πενταετή μας θητεία ως διοίκηση οι εξαγωγές των Χανιώτικων προϊόντων έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 250%.Για την επιτυχία αυτή καταρχάς τα εύσημα ανήκουν στους ίδιους τους παραγωγούς και τους βιοτέχνες μας που κρατούν την ποιότητα στα προϊόντα τους σε υψηλά επίπεδα , χαιρόμαστε όμως, που και εμείς ως πλέον αρμόδιος φορέας , στηρίζουμε τις προσπάθειες τους ,ώστε οι εξαγωγές μας ετησίως να αγγίζουν το ποσό των 100 εκατ. Ευρώ»

«Από την πλευρά μας τόνισε ο κ.Μαργαρώνης εγγυόμαστε ότι θα συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά της προώθησης των προϊόντων της περιοχής μας και καλούμε και άλλες εταιρείες να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια , ώστε τα Χανιώτικα προϊόντα να φτάσουν σε κάθε γωνιά της Ευρώπης . Είναι η πρώτη φορά που έχουμε 21 εταιρείες σε τέτοια διαδικασία υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ.»

Αριστοτέλης Καρβέλλας

« Όταν έχεις προϊόντα που αντέχουν τον διεθνή ανταγωνισμό , είσαι βιώσιμος και εσύ και ο παραγωγός σου που συμβάλει στην αλυσίδα της διατροφής αλλά και ο καταναλωτής που εισπράττει προϊόντα με τοπωνύμιο » δήλωσε με την σειρά του ο πρόεδρος του Σ.ΕΛ.Ε.ΤΡΟ.Π.Ε Αριστοτέλης Καρβέλλας .

«Οι ανάγκες των καιρών τόνισε έχουν αναδείξει τα προϊόντα της περιφέρειας και συναντήσεις όπως αυτή , βοηθούν τους τοπικούς επιχειρηματίες στο να παράξουν πιο ανταγωνιστικά προϊόντα .

«Η διαδικασία συνέχισε , είναι να έρθουμε για να βρούμε κάτι και  να συμπληρώσουμε τις αποθήκες μας. Δεν ξεκινά κανένας από Ολλανδία ,Γερμανία , Ελβετία , Σουηδία , Αγγλία ,Ιταλία ,Λουξεμβούργο , Μεγάλη Βρετανία , για δύο ημέρες με πίεση και με άγχος , για να κάνει διακοπές στα Χανιά .Έρχεται για να δει προϊόντα . Άρα , το δεδομένο είναι ότι ψάχνουμε να βρούμε το κομμάτι που θα χρειαστούμε για να συμπληρώσουμε στην αποθήκη μας.

Το δεύτερο είναι ότι σε ήπια συνεργασία και σ’ ένα περιβάλλον που είναι πιο ήρεμο  επικοινωνιακά, όπως αυτό που έχει οργανώσει εδώ το Επιμελητήριο Χανίων ,έχει ουσία για τους ίδιους τους παραγωγούς ώστε ν’ ακούσουν τις ανάγκες του καθενός από τις αγορές μας. Δηλαδή , εγώ έχω λίγο διαφορετικές ανάγκες στις γαλλόφωνες γεύσεις , στη γερμανική αγορά είναι διαφορετικά, οπότε αυτή την εμπειρία μέσα σε λίγες ώρες αυτοί οι άνθρωποι την «εισπράττουν» από εμάς .

 

Και την «εισπράττουν» με την έννοια ότι θα επανέρθουν με αυτά που έχουμε ανάγκη , για να μας δώσουν το προϊόν σε μια τελική μορφή , που θα μπορούμε να το διαχειριστούμε πιο εύκολα πιο ουσιαστικά και πιο άμεσα. Είναι μια αμφίδρομη σχέση .Και είναι σαφώς αμφίδρομη ,διότι πριν ξεκινήσει να μπει σε έξοδα ,πηγαίνοντας σε μια διεθνή έκθεση (σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις στην Ευρώπη το κόστος αρχίζει από 500 ευρώ ανά τ.μ.), τους προσφέρεται μια τεχνογνωσία επιχειρηματική σε ένα διεθνές περιβάλλον επιχειρηματικό »,υπογράμμισε ο κ. Καρβέλλας.

 

Δημήτρης Καραβασίλης

Ο σύμβουλος Ανάπτυξης Διεθνών Αγορών και Εξαγωγών , ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας DK Consultants Δημήτρης Καραβασίλης, είπε με την σειρά του ότι «είναι μια πάρα πολύ καλή ευκαιρία και τέτοιου είδους ενέργειες και πρωτοβουλίες θα πρέπει να πυκνώσουν και να γίνουν ολοένα και περισσότερες , γιατί είναι εξαιρετικά σημαντικό να βρίσκονται άνθρωποι που εμπλέκονται μέσα στην αλυσίδα διάθεσης των προϊόντων .Από τους παραγωγούς ,τόνισε, μέχρι το ράφι ώστε  να μπορέσουν να έχουν την αντίστοιχη πληροφόρηση οι μεν με τους δε».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε αργά το μεσημέρι της Δευτέρας με συζήτηση -ενημέρωση για τις Ευρωπαικές αγορές και την προώθηση των εξαγωγών .

Οι Χανιώτικες επιχειρήσεις που είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν απευθείας με τους εκπροσώπους των σημαντικότερων επιχειρήσεων εισαγωγής τροφίμων και ποτών στην Ευρώπη είναι οι:

Α.Ε. ΑΝΩΣΚΕΛΗ Α.Β.Ε.Ε.

ΑΕΡΙΟΥΧΑ ΠΟΤΑ ΤΕΜΕΝΙΩΝ

ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ¨ΑΝΑΤΟΛΗ¨Α.Β.Ε.Α.

ΒΙΟΧΥΜ Α.Ε.

Α.Ι. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΟΕ

ΑΒΓΔ ΟΕ.

Κτήμα Πρώιμου

CRETA BAKERY

Α Σπανουδάκης- Ν. Ψυλλάκης ΟΕ

ΚΡΗΤΩΝ ΝΕΚΤΑΡ CRETAN NECTAR

ΜΑΡΕΝΤΑΚΗ ΦΙΛΙΑ ΣΥΖ. ΕΜΜΑΝ ΨΩΜΑΤΑΚΗ

ΑΓΡΟΤΟΚΤΙΝΟΤΡΟΦΙΚΕΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΕΠΕΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ Α.Ε. ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ Α.Ε

ΚΟΥΡΟΥΠΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

ΚΡΗΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΙΚΕ

ΜΑΡΙΑ ΠΟΛΕΝΤΑ ,ΕΜΠΟΡΙΟ -ΑΝΤ/ΠΕΙΕΣ

ΒΟΛΙΚΑΚΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

ΘΕΟΔΟΡΟΓΛΑΚΗΣ Ι& ΣΙΑ Ε.Ε.

ΥΙΟΙ ΜΠΑΛΑΝΤΙΝΟΥ Ο.Ε.

AGROCRETA

ΕΤΑΝΑΠ Α.Ε.-SAMARIA

ΕΛ.ΡΕΝΙΕΡΗΣ και SIA

Οι προσκεκλημένοι αγοραστές τροφίμων/ποτών χωρών της Ευρωπαϊκής ένωσης είναι:

Τσουλουκίδης Ιωάννης, Γερμανία

Κοτσώνης Χρήστος, Μ.Βρετανία

Σαραντίδης Χρήστος, Βέλγιο

Christer Karmsjo, Σουηδία

Φραγκουλης Κωστας, Μ.Βρετανία

Πρεβεντης Μιχάλης, Γερμανία

Πρεβεντη Κατερίνα , Γερμανία

Mαυροειδής Χρήστος, Ιταλία

Κορακιανίτης Γεράσιμος, Ελβετία

Βριονακης Αλεξανδρος , Γερμανία

Καρβέλλας Αριστοτέλης , Λουξεμβούργο

 

 ΔΕΙΤΕ ΤΟ VIDEO

2 3 4 5
6 7 8 9
10 11 12 13
14 15 16 17
18 19 20 21