ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Συνάντηση – ενημέρωση του Υπουργού κ. Γιώργου Σταθάκη από τον Πρόεδρο του INSULEUR Γιώργο Μπενέτο | Στη συνάντηση συμμετείχε και ο Οικονομικός Επόπτης του INSULEUR Γιάννης Μαργαρώνης

Συνάντηση με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη είχε προχθές στο Υπουργείο ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά και του Δικτύου Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωση(INSULEUR) Γιώργος Μπενέτος. Στην συνάντηση συμμετείχε επίσης ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων και Οικονομικός Επόπτης του INSULEUR κ. Γιάννης Μαργαρώνης.
Ο κ. Μπενέτος, του οποίου η θητεία ως Προέδρου του INSULEUR ανανεώθηκε μέχρι τον Μάιο του 2018, παρέδωσε στον Υπουργό υπόμνημα για τις διαρκείς και επιτυχείς δράσεις του Δικτύου σ’ ότι αφορά τη νησιωτικότητα στην Ε.Ε.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε κυρίως στο πρόσφατο Ψήφισμα της 4ης Φεβρουαρίου 2016 από το Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο σχετικά με την ειδική κατάσταση των νησιών της Ένωσης (2015/3014(RSP) που αφορά τόσο το μεταναστευτικό όσο και τα οικονομικά μέτρα τα οποία πρέπει να ληφθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Κοινότητας αναφορικά με τα νησιά.

Το Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ΦΠΑ παρουσιάστηκε στην εκδήλωση η οποία διοργανώθηκε από το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων Ευρωπαϊκής Ένωσης στην έδρα της Ευρωπαϊκής Οικονομικής & Κοινωνικής Επιτροπής στις Βρυξέλλες και πήραν μέρος εκπρόσωποι από το Ευρωκοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μικρών Νησιών (Esin).
Οι εκπρόσωποι του INSULEUR κατέθεσαν αίτημα οικονομικής στήριξης του δικτύου από πλευράς Υπουργείου για υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για την επιχειρηματικότητα και την νησιωτική ανάπτυξη, στα οποία το Δίκτυο πρόκειται να συμμετάσχει, ως αναπτυξιακό εργαλείο της νησιωτικής επιχειρηματικότητας.
Από την πλευρά του ο Υπουργός έδειξε ειλικρινή διάθεση να βοηθήσει να βρεθούν τρόποι για την ικανοποίηση των αιτημάτων και δεσμεύτηκε ότι το Υπουργείο θα συμβάλει στις προσπάθειες του INSULEUR για την τόνωση της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας σε νησιωτικό επίπεδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και διεθνώς.

Για τουρισμό – εργαλεία μικρομεσαίων συνομίλησαν Σταθάκης – Μαργαρώνης

Τέλος να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της συνάντησης ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ και Οικονομικός Επόπτης του Insuleur Γιάννης Μαργαρώνης συζήτησε με τον Υπουργό κ. Σταθάκη θέματα τουρισμού των Χανίων όπως σύνδεση αεροδρομίου Χανίων με νέους προορισμούς του εξωτερικού, καθώς και για τα χρηματοδοτικά εργαλεία μικρομεσαίων όπως ΕΣΠΑ, LEADER, Αναπτυξιακός Νόμος κ.α.