ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Πλούσιο» το τετραήμερο «Φεστιβάλ Βερέκυνθος» | Συνδιοργανωτές ΕΒΕΧ και Αντιπεριφέρεια | 7-10 Αυγούστου στο Καλλιτεχνικό Χωριό

Μεγαλύτερο και πληρέστερο θα είναι φέτος το 2ο Φεστιβάλ Βερέκυνθος, που θα πραγματοποιηθεί το τετραήμερο από τις 7 έως τις 10 Αυγούστου στο Καλλιτεχνικό Χωριό των Χανίων.
Ο πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Βερέκυνθος», Γιάννης Βλαβογιλάκης επεσήμανε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο Επιμελητήριο Χανίων, ότι «το Καλλιτεχνικό Χωριό, μετά την επιτυχία της περυσινής οργάνωσης, αποφάσισε και φέτος να κάνει άλλο ένα φεστιβάλ, πολύ πιο μεγάλο, πιο πλήρες και πολύ πιο ουσιαστικό και σε συνεργασία με το Επιμελητήριο Χανίων και την Περιφέρεια Κρήτης. Οργανώνει το 2ο φεστιβάλ Βερέκυνθος 2016, με σκοπό, να γίνει θεσμός. Στόχος είναι να εκπληρώσει τον σκοπό του το Καλλιτεχνικό Χωριό, που είναι να περιλάβει όλες τις τέχνες και να αναδείξει τον πολιτισμό, που πάντα ήταν συνυφασμένος με τη ζωή αυτού του τόπου. Ήταν σημαντική βοήθεια του Επιμελητηρίου , τόνισε ο κ. Βλαβογιλάκης, σε αυτό, και καλούμε τον κόσμο να το στηρίξει, αλλά και να χαρεί όλα αυτά που θα γίνουν το τετραήμερο από 7 έως 10 Αυγούστου».

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Γιάννης Μαργαρώνης με τη σειρά του ανέφερε ότι «το Επιμελητήριο Χανίων στηρίζει τη δεύτερη γιορτή του Βερέκυνθου, του Καλλιτεχνικού μας Χωριού στο ΒΙΟΠΑ Χανίων. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορούμε να στηρίζουμε τέτοια γεγονότα, τα οποία προάγουν τον πολιτισμό, προωθούν τα τοπικά προϊόντα και φυσικά αναδεικνύουν το βιοτεχνικό έργο κάποιων ανθρώπων, οι οποίοι, παρόλες τις αντίξοες συνθήκες, επιμένουν και αντέχουν να παράγουν ντόπια, κρητικά, χανιώτικα προϊόντα», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ.
Παράλληλα, ο κ. Μαργαρώνης ανακοίνωσε ότι σχεδιάζονται δράσεις στήριξης του Καλλιτεχνικού Χωριού μέσω του προγράμματος Interreg, με τη σχετική πρόταση να έχει κατατεθεί και να αναμένεται η απόφαση για την έγκρισή της.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Όσοι βρεθούν στον «Βερέκυνθο» στις 7, 8, 9 και 10 Αυγούστου θα έχουν την τύχη να απολαύουν στη μουσική σκηνή του Φεστιβάλ -με ελεύθερη είσοδο– 10 ιδιαίτερα μουσικά σχήματα, 2 χοροθεατρικές παραστάσεις και μια εξαιρετική παράσταση κουκλοθέατρου για μικρούς και μεγάλους.
Αναλυτικότερα:
Κυριακή 7 Αυγούστου 2016
Η προφεστιβαλική βραδιά στον Βερέκυνθο ξεκινά με ένα πραχτικό μάθημα γιά αληθινό ψωμί στις 6.00 μ.μ., με τη Μαλάμω Μυλογιαννάκη.
Στις 9.00 μ.μ. ο Λεωνίδας Μαριδάκης σε μία σόλο εμφάνιση, σε ένα ακουστικό πρόγραμμα με την κιθάρα του θα πάρει τη σκυτάλη.
Στις 10.00 μ.μ. ακολουθεί μία τάνγκο μιλόγκα και μία διαδραστική παράσταση από τον Δημήτρη και τη Φρύνη.
Η βραδιά θα κλείσει με ένα dj set με μουσικές από τη Μεσόγειο.
Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016
Στις 5.00μ.μ. Σεμινάριο κίνηση – χώρος – αντικείμενο. Θα διδάξει η Σοφία Φαλιέρου.
Στις 6.00μ.μ. Εργαστήριο μαντούρας με τον Γιώργο Σκρέτη.
Στις 6.00μ.μ. Εργαστήριο κατασκευής μαριονέτας με τη Βαγγελιώ Φασουλάκη και την Εύη Καμπουράκη.
Χοροθέατρο (ενότητα παραστατικών τεχνών)
Στις 8.00 μ.μ. «Η Ομάδα Κινησιολογίας του Garaze… σε κίνηση» (Ρέθυμνο)
Πώς είναι όταν τα σώματα συν-ταξιδεύουν και μοιράζονται τις αναζητήσεις τους; Ο δομημένος αυτοσχεδιασμός και η χορογραφική φόρμα που θα παρουσιάσει η ομάδα κινησιολογίας προέκυψε από την παρατήρηση των προσωπικών στοιχείων του κάθε ερμηνευτή αλλά και τις συναισθηματικές και εκφραστικές διαδράσεις της ομάδας. Χορογραφική δομή: Σοφία Φαλιέρου.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Στις 9.00 μ.μ. ο Άκης Πιτσάνης με το «The lonely man project».
Ένα solo project που συνδυάζει ηχοχρώματα ανατολής και δύσης. Με βάση την ηλεκτρική κιθάρα και τη συνύπαρξη παραδοσιακών οργάνων, όπως το νέυ και η αχλαδόσχημη λύρα.
Στις 10.00 μ.μ. Xylouris White.
Ο Γιώργης Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) εξαιρετικός λαουτίστας. Ο Jim White από την άλλη, χρόνια ντραμερ στους Dirty Three, έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με Nick Cave, Warren Ellis, Will Oldham και PJ Harvey. Μουσικοί από διαφορετικά ηχητικά μετερίζια, συνδιαλέγονται και φέρνουν στο τραπέζι το δικό τους μουσικό φορτίο, με το οποίο καθηλώνουν τον τελευταίο χρόνο το κοινό σε όλο τον κόσμο.
Στις 12.00 μ.μ. Donkey Hoties
Τέσσερις μουσικοί με διαφορετικές μουσικές καταβολές ενώνουν τις πορείες τους το 2016, με άξονα την αγάπη τους για τα μελωδικά φωνητικά της soul και τους έντονους ρυθμούς του funk. Ακολουθούν τη διαδρομή της soul και του funk στοn χρόνο και εμπνέονται από τη διαφορετικότητα των σπουδαίων δημιουργών και ερμηνευτών της.
Τρίτη 9 Αυγούστου
Στις 5.00μ.μ. Σεμινάριο κίνηση – χώρος – αντικείμενο. Θα διδάξει η Σοφία Φαλιέρου.
Κουκλοθέατρο (ενότητα παραστατικών τεχνών)
Στις 8.30 μ.μ. «Ο Σωτήρης ο φακίρης», Βαγγελιώ Φασουλάκη, Εύη Καμπουράκη.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Στις 9.30 μ.μ. «Μελτέμια»
Μελωδικοί άνεμοι από τη Μεσόγειο έως και τη Βορειοδυτική Ευρώπη αναμιγνύονται και αποκτούν μια ιδιαίτερη έκφραση. Ένα ταξίδι γεμάτο ρυθμούς και ηχοχρώματα Δύσης και Ανατολής με ούτι, βιολί, φλάουτο, ακορντεόν, μαντολίνο, κοντραμπάσο και κρουστά.
Στις 10.30μ.μ. Αχιλλέας Περσίδης quintet
Ήχοι δωματίου, βιωματικοί, πότε ονειροπόλοι κι άλλοτε τελετουργικοί, ήχοι της υπαίθρου και των μυστικών τόπων, μουσικοί δρόμοι φτιαγμένοι σαν πάνω σε ζωγραφική παλέτα οι συνθέσεις του κιθαρίστα Αχιλλέα Περσίδη ενσωματώνουν στοιχεία και επιρροές από την παλαιά γεωγραφική μουσική συνάφεια Πόλης, Κρήτης, Μεσογείου και την σύγχρονη αισθητική της οργανικής μουσικής. Αυτός, μεταξύ άλλων, είναι ο Αχιλλέας Περσίδης, που αναλαμβάνει να μας ταξιδέψει μουσικά…
Στις 12.00 μ.μ. Alan Dalon
Με swing διάθεση και ατμοσφαιρές διασκευές οι Alan Dalon αναλαμβάνουν να κλείσουν την τρίτη βραδιά του Φεστιβάλ Βερέκυνθος 2016.
Οι Alan Dalon είναι:
Βαγγελιώ Φασουλάκη, φωνή
Σωτήρης Αλεξάκης, κιθάρα – φωνή
Νίκος Βέργος, κιθάρα

Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016
Στις 5.00 μ.μ. σεμινάριο κίνηση – χώρος – αντικείμενο. Θα διδάξει η Σοφία Φαλιέρου.
Στις 6.00μ.μ. σεμινάριο κρουστών με τον Γιάννη Παπατζανή.
Από τις 9.00μ.μ. αστροπαρατήρηση για το κοινό με εξοπλισμό από τον Σύλλογο φίλων Αστρονομίας Κρήτης.
Χοροθέατρο (ενότητα παραστατικών τεχνών)
Στις 8.30 μ.μ. «Alicante» dueto & «πρόσκληση για τσάι» ομαδικό
Το πρώτο dueto, είναι εμπνευσμένο από το ποίημα «Alicante» του Γάλλου ποιητή Ζακ Πρεβέρ. Ενώ το δεύτερο, από την «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων». Η χορογραφική σύνθεση είναι της Σοφίας Φαλιέρου και των ερμηνευτριών.
ΜΟΥΣΙΚΗ
Στις 9.00 μ.μ. Ταξιάρχης Γεωργούλης & Γιώργος Ψάλτης
Τραγούδια, οργανικοί σκοποί, τουρκόφωνα Zeybek θα αποτελέσουν τον κεντρικό πυρήνα του ρεπερτοριακού υλικού. Παράλληλα, το εν λόγω corpus θα πλαισιωθεί από μια σειρά τραγουδιών της Καππαδοκίας και της Μακεδονίας
Στις 10.00 μ.μ. Ross Daly, Bασίλης Σταυρακάκης, Γιώργος Μανωλάκης, Κέλυ Θωμά, Γιάννης Παπατζανής.
Ο Ross Daly έχει χαράξει τη μουσική με τα απέραντα ταξίδια του στους πολιτισμούς της Μεσογείου και όχι μόνο. Δεξιοτέχνης, ανιχνευτής, δάσκαλος, αλλά κυρίως παθιασμένος ακροατής των μουσικών του κόσμου. Ο Βασίλης Σταυρακάκης εμβληματικός ερμηνευτής. Οι Γιώργος Μανωλάκης, Κέλυ Θωμά και Γιάννης Παπατζανής σταθεροί καλλιτεχνικοί συνοδηπόροι…
Στις 12.00 μ.μ. Μαρία Φασουλάκη, «Δυτικός άνεμος στο ανατολικό παράθυρο»
Η Μαρία Φασουλάκη παρουσιάζει με τους Χάρη Βλαστάκη, Γιάννη Πολυχρονάκη και Παναγιώτη Καπιζιώνη τραγούδια που γεννήθηκαν στον ελλαδικό χώρο από επιρροές της Δύσης και της Ανατολής.
Στο εργαστήριο Νο 33 θα υπάρχει στη διάρκεια του Φεστιβάλ εικαστική εγκατάσταση με τίτλο «το φλάουερ» του Δημήτρη Μακράκη.