ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Σε συνέλευση νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ε.Ε. | Πρόταση για μειωμένο Φ.Π.Α. στην Κρήτη

Στις Βρυξέλλες, στην έδρα της Ευρωπαϊκής, Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, πραγματοποιήθηκε προ ημερών δημόσια ακρόαση που διοργάνωσε το Δίκτυο Νησιωτικών Επιμελητηρίων της Ε.Ε. (INSULEUR), με θέμα το «Σχέδιο Δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον ΦΠΑ και πόσο επηρεάζει τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις».

Τα Επιμελητήρια Ηρακλείου και Χανίων έπαιξαν για ακόμα μία φορά πρωταγωνιστικό ρόλο στις διεργασίες που αφορούν τα νησιωτικά Επιμελητήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκ μέρους των οποίων συμμετείχαν, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Μανώλης Αλιφιεράκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Γιάννης Μαργαρώνης και ο Β’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηρακλείου κ. Θωμάς Φορτετσανάκης.

Στην τοποθέτηση των Επιμελητηρίων της Κρήτης για το αν και κατά πόσο το ισχύονphoto3 καθεστώς των μειωμένων συντελεστών παραμένει σε ισχύ σε επίπεδο Ε.Ε., ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι το καθεστώς αυτό εξακολουθεί να ισχύει και ότι είναι στην ευχέρεια της ελληνικής Κυβέρνησης να το επαναφέρει όταν εκλείψουν οι δημοσιονομικοί λόγοι που την ανάγκασαν να το εφαρμόσει. Τονίστηκε πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο ψήφισμα που υιοθέτησε για τις νησιωτικές περιοχές της ΕΕ, τον Φεβρουάριο του 2016, κάνει αναφορά στο θέμα των μειωμένων συντελεστών στα νησιά και τονίζει την ανάγκη επαναφοράς της ισχύος του, ειδικότερα σε κράτη μέλη που έχει ανασταλεί η ισχύ του από προγράμματα δημοσιονομικής προσαρμογής.

Τα Επιμελητήρια της Κρήτης κατέθεσαν πρόταση, η Κρήτη να συμπεριληφθεί στο καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ, όπως ισχύει και για τις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές και μηδενικό Φ.Π.Α. για τα πολύ μικρά νησιά, μόλις οι συνθήκες το επιτρέψουν, η οποία και έγινε αποδεκτή από όλα τα παρεβρισκόμενα νησιωτικά Επιμελητήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.