ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Αύξηση των εξαγωγών από τα Χανιά κατά 88% το α’ δίμηνο του 2016

Αυξητική πορεία παρουσίασαν οι Κρητικές εξαγωγές το α’ δίμηνο του 2016, έναντι του αντίστοιχου διμήνου του 2015. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και μετά από επεξεργασία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης, την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου η αύξηση άγγιξε το 32% σε αξία, ενώ η αύξηση σε ποσότητα έφτασε το 59%.

Συγκεκριμένα, οι Κρητικές εξαγωγές έφτασαν σε αξία τα 159 εκατ. ευρώ, έναντι 120 εκατ. ευρώ το περυσινό αντίστοιχο διάστημα και 61 εκ. ευρώ το α’ δίμηνο του 2014, ενώ σε όγκο ξεπέρασαν τους 137.500 τόνους, έναντι των 86.600 τόνων το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2015 και 104.850 τόνων το ίδιο διάστημα του 2014.

Όσον αφορά στους Νομούς και για την ίδια περίοδο, οι εξαγωγές από το Ηράκλειο παρουσίασαν αύξηση 34,6%, από το Ρέθυμνο 10,8%, από τα Χανιά 88%, ενώ αντίθετα μείωση εμφάνισαν οι εξαγωγές από το Νομό Λασιθίου, ίση με 17%.

Στις κυριότερες εξαγωγικές αγορές, πρώτη έρχεται η Ιταλία με μερίδιο 73%, του οποίου το μεγαλύτερο μέρος είναι εξαγωγή ελαιολάδου χύδην. Δεύτερη παραδοσιακά έρχεται η Γερμανία, με μερίδιο 21,3%.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου εξαγωγέων Κρήτης (ΣΕΚ), στη Γερμανία είναι ιδιαίτερα προσφιλή τα τυποποιημένα και πιστοποιημένα Κρητικά προϊόντα, καθώς οι Γερμανοί καταναλωτές έχουν αναγνωρίσει εδώ και χρόνια την αξία και την ποιοτική διαφορετικότητα των προϊόντων της Κρήτης.

Με σκοπό την ενδυνάμωση των τοπικών προϊόντων στη γερμανική αγορά, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Κρήτης υποστηρίζει τη δράση του Ελληνογερμανικού Επιμελητηρίου, το οποίο διοργανώνει κατά το διάστημα 23-24 Μαΐου το 3ο Ελληνογερμανικό Forum Τροφίμων και Συνέδριο. Στα πλαίσια της δράσης αυτής, που στόχο έχει τη στήριξη των ελληνογερμανικών εμπορικών σχέσεων, θα διεξαχθούν B2B επιχειρηματικές συναντήσεις μεταξύ των Κρητών επιχειρηματιών και γερμανικών εταιρειών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εισαγωγή Κρητικών παραδοσιακών προϊόντων.

Κλείνοντας με τις αγορές, ακολουθούν οι Η.Π.Α. με 11,8%, που τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν σημαντική αύξηση στην εισαγωγή των Κρητικών, αλλά και γενικότερα των ελληνικών προϊόντων. Τέλος έρχεται η Ολλανδία με μερίδιο 5% και η Αυστρία με 4,8%, όπου σταθερά η ζήτηση των Κρητικών προϊόντων είναι αυξημένη.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΚ δήλωσε ότι, όπως το 2015, το οποίο και αποτέλεσε χρονιά ρεκόρ για τις Κρητικές εξαγωγές, έτσι και το 2016 ξεκινάει πολύ δυναμικά, φέρνοντας ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για τα εξαγώγιμα προϊόντα και τους επιχειρηματίες του νησιού. Παρόλα αυτά, για το 2016 αναμένονται έντονες διακυμάνσεις και μόνο στο κλείσιμο του έτους θα φανεί αν τελικά ξεπεραστεί το περυσινό ρεκόρ για τις εξαγωγές της Κρήτης.