ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Επισημάνσεις σε εκδήλωση του ΕΒΕΧ στο ΚΑΜ | Μεγάλο το ενδιαφέρον ΗΠΑ και Τουρκίας για τα ελληνικά αγροτοδιατροφικά προϊόντα

Τα ελληνικά προϊόντα είναι περιζήτητα και τα καλύτερα στον κόσμο δήλωσε το πρωί της Τρίτης 19 Απριλίου από τα Χανιά ο κ. Μουσά Τουράν, Τούρκος και μεγαλύτερος εξαγωγέας ελληνικών αγροτοδιατροφικών προϊόντων στις ΗΠΑ.
Ο κ. Τουράν βρέθηκε στα Χανιά επικεφαλής τουρκικής αντιπροσωπείας μεγάλων εταιρειών τροφίμων, ποτών και ειδών υγιεινής και στο πλαίσιο συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στο ΚΑΜ με Χανιώτες και Ρεθυμνιώτες επιχειρηματίες μετά από πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Χανίων.
Ο κ. Τουράν κατά την διάρκεια της ομιλίας του είπε μεταξύ άλλων ότι το καλό δίκτυο διανομής που διαθέτει τον βοήθησε να εξάγει ελληνικά προϊόντα στις ΗΠΑ, όμως χρειάζεται είπε χαρακτηριστικά οργανωμένη παρουσία των ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό.
Στόχος μας επεσήμανε, να υπάρξει διασύνδεση ώστε να σταλούν Χανιώτικα και κρητικά προϊόντα στην Αμερική, σε χώρες του Καυκάσου και της Ασίας. Για να προωθηθούν τα ελληνικά προϊόντα στο εξωτερικό συνέχισε, χρειάζεται μια κοινή πλατφόρμα ενώ κλείνοντας τόνισε, ότι το ενδιαφέρον της Τουρκίας για τα ελληνικά αγροτοδιατροφικά προϊόντα είναι πολύ μεγάλο.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ

Στον χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Γιάννης Μαργαρώνης μίλησε για τουςP 20160419 103716 ιστορικούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν Χανιά – Σμύρνη και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις βάσεις που μπήκαν για μια μόνιμη συνεργασία για τα αγροτοδιατροφικά – βιοτεχνικά μας προϊόντα και τον τουρισμό. Επόμενη δράση είπε, είναι μια επιχειρηματική αποστολή στη Σμύρνη και η αεροπορική σύνδεση Σμύρνης – Χανίων, στόχος για τον οποίο το ΕΒΕΧ σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων προωθεί εδώ και δύο χρόνια.
Παράλληλα ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου επεσήμανε και το θέμα των υψηλών δασμών στην εξαγωγή των αγροτικών προϊόντων λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι αν γίνουν συνέργειες τότε μπορούν να μπουν με μηδέν δασμούς στην Τουρκία ή μπορούμε τόνισε, να χρησιμοποιήσουμε τα κανάλια διανομής προκειμένου να μπούμε σε αγορές της Ασίας και των ΗΠΑ στις οποίες βρίσκονται ήδη οι Τούρκοι.

Οι εταιρείες

Στις B2B συναντήσεις που έγιναν στο ΚΑΜ συμμετείχαν μεταξύ άλλων από πλευράς Τουρκίας οι εταιρείες, ΜΙΜ με μεγάλες εξαγωγές ελληνικών προϊόντων διατροφής στις ΗΠΑ και τεράστιο ενδιαφέρον για κρητικά προϊόντα, όπως ελαιόλαδο, αρτοπαρασκευάσματα κλπ., SMYRNA KITCHEN ART που ασχολείται με τρόφιμα, Anadolu Pars Gida LTD .STI που εξάγει τσάι, Ergikan η πρώτη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής ειδών υγιεινής της Τουρκιάς με 19 εργοστάσια και 3850 εργαζόμενους και τέλος η εταιρεία MERIDYEN που ασχολείται με ιματισμό ξενοδοχείων και νοσοκομείων ( προμηθεύει τα προϊόντα της σε όλα τα ξενοδοχεία Ramada της Τουρκιάς και άλλων χωρών ).
Από τα Χανιά και το Ρέθυμνο συμμετείχαν οι ακόλουθες επιχειρήσεις:
ΑΝΩΣΚΕΛΗ Α.Β.Ε.Ε., ΑΡΤΟΠΟΙΙΑ ΤΟ ΜΑΝΝΑ, ΑΕΡΙΟΥΧΑ ΠΟΤΑ ΤΕΜΕΝΙΩΝ, TERRA CRETA SA, SARAKINA OLIVE OIL, ΣΗΜΑΝΔΗΡΑΚΗΣ Π ΚΑΙ ΣΙΑ Ο.Ε., BIOLEA, Κτήμα Πρώιμου, AGROCRETA, ΤΣΟΥΔΕΡΟΣ ΕΠΕ, ΗΛΙΑΚΗΣ Α.Ε., RITHECO E.E.

P 20160419 115452 HDR P 20160419 103746
P 20160419 115622 P 20160419 115542
P 20160419 120317 P 20160419 120300