ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Ομιλία προέδρου ΕΒΕΧ σε διημερίδα σχολικού προσανατολισμού

«Η καινοτόμος μικρομεσαία επιχειρηματικότητα ως μέσο ανάσχεσης της ανεργίας την περίοδο της οικονομικής κρίσης», ήταν ο τίτλος της ομιλίας του Προέδρου του Επιμελητηρίου Χανίων κ. Γιάννη Μαργαρώνη, στο πλαίσιο της Διημερίδας Σχολικού Προσανατολισμού με τίτλο «Επιλογή Επαγγέλματος: Ρωτώ και Μαθαίνω» που έγινε στις 27 και 28 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου. Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων της Περιφέρειας Κρήτης, του Κέντρου Συμβουλευτικής & Προσανατολισμού Χανίων, της Ένωσης Γονέων & Κηδεμόνων Δήμου Χανίων, του ΚΑΜ-ΚΕΠΠΕΔΗΧ και του Δήμου Χανίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Επιμελητήριο είχε το δικό του περίπτερο στο χώρο, όπου οι ενδιαφερόμενοι μαθητές μπορούσαν να απευθύνουν ερωτήσεις και να πληροφορηθούν για επαγγέλματα αρμοδιότητας του ΕΒΕΧ και της ΟΕΒΕΝΧ από επαγγελματίες-μέλη.

Άλλοι συμμετέχοντες στην εκδήλωση ήταν το Πολυτεχνείο Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το ΤΕΙ Κρήτης, το ΤΕΕ, το Οικονομικό Επιμελητήριο, κ.ά.

Η ανεργία το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. Μαργαρώνης είπε:
«Η ανεργία αποτελεί σήμερα το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα για την Ελλάδα αφού υπολογίζεται ότι στην διάρκεια της κρίσης χάθηκαν περίπου 940,000 θέσεις εργασίας και η προσπάθεια για ανάκτηση αυτών των θέσεων στα επόμενα χρόνια, θα πρέπει να στηριχθεί κυρίως στις δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα. Οι εποχές όπου το κράτος δημιουργούσε μαζικά θέσεις εργασίας, έχει παρέλθει. Και καλώς έχει παρέλθει. Από την άλλη, οι μεγάλες επιχειρήσεις – όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και πανευρωπαϊκά – δεν επαρκούν για να απορροφήσουν στο πλεονάζον ανθρώπινο δυναμικό.
Το βάρος, επομένως, πέφτει στην Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα, η οποία συνιστά την καρδιά των ανεπτυγμένων οικονομιών, παγκοσμίως. Βεβαίως, στην χώρα μας η Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα έχει δεχθεί ένα τεράστιο πλήγμα τα τελευταία χρόνια.
Για να τονωθεί η απασχόληση στην Ελλάδα, χρειάζεται όχι μόνο να αναπληρωθεί αλλά και να αυξηθεί ακόμη περισσότερο ο αριθμός των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Κυρίως: υπάρχει ανάγκη από περισσότερες καινοτόμες επιχειρήσεις, οι οποίες θα έχουν προοπτικές ταχείας ανάπτυξης. Επιχειρήσεις που θα μπορέσουν να υπερβούν γρήγορα το κρίσιμο κατώφλι της νεοφυούς και μικρής επιχείρησης, αυξάνοντας αντίστοιχα τον αριθμό των εργαζομένων τους.
Μιλάμε λοιπόν, για την καινοτόμο Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα. Την επιχειρηματικότητα που αξιοποιεί την γνώση, το ταλέντο, τις νέες ιδέες. Την επιχειρηματικότητα που δημιουργεί υψηλή προστιθέμενη αξία για την απασχόληση, και συνολικά για την ελληνική οικονομία. Για να ανθίσει, όμως, αυτού του είδους η επιχειρηματικότητα χρειάζεται το κατάλληλο έδαφος. Χρειάζεται ένα ευνοϊκό θεσμικό και διοικητικό περιβάλλον. Χρειάζεται κυρίως μια κουλτούρα η οποία ενθαρρύνει την δημιουργικότητα και την ανάληψη πρωτοβουλίας.
Δυστυχώς και στους δύο αυτούς τομείς, η Ελλάδα εξακολουθεί να εμφανίζει σοβαρό έλλειμμα. Τα δομικά εμπόδια είναι γνωστά: είναι η δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση, ειδικά στο κρίσιμο στάδιο της εξέλιξης μιας επιχειρηματικής ιδέας. Είναι οι χρονοβόρες και πολύπλοκες διαδικασίες, τα άκαμπτα και παρωχημένα νομοθετικά πλαίσια, σε μια εποχή όπου η επιχειρηματικότητα απαιτεί ευελιξία και υψηλές ταχύτητες. Είναι ο στιγματισμός της επιχειρηματικής αποτυχίας.
Υπάρχουν, όμως και τα πολιτισμικά εμπόδια, που είναι ίσως εξίσου σημαντικά. Αναφέρομαι στην κουλτούρα που κυριάρχησε τα προηγούμενα χρόνια. Μια κουλτούρα εχθρική προς την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία αποθάρρυνε τους ταλαντούχους νέους ανθρώπους από την ανάληψη επιχειρηματικής δράσης. Φθάσαμε να παράγουμε έναν από τους μεγαλύτερους αριθμούς πτυχιούχων, που όμως περιόρισαν τις φιλοδοξίες τους σε μια μισθοδοτούμενη θέση – ιδανικά στο δημόσιο – ή σε ένα προστατευόμενο επάγγελμα.
Ως εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας εργαζόμαστε συστηματικά για την βελτίωση των συνθηκών, τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο κουλτούρας.
Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη δημιουργία νέων καινοτόμων επιχειρήσεων, αλλά και να συμβάλουμε στην διασύνδεση αγοράς και ανθρώπινου δυναμικού.
Η Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα, η καινοτόμος και δημιουργική Μικρομεσαία Επιχειρηματικότητα, μπορεί να γίνει το κλειδί αυτής της προσπάθειας. Ας τη βοηθήσουμε να αναπτυχθεί, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και προοπτικές, να παράγει καρπούς για το σύνολο της κοινωνίας.»